Een kerstkaart maken voor jouw geliefdste!

Aan de eerste paar jaar van je leven heb je weinig tot geen herinneringen. Alle verjaardagen, feestjes, familiedagen en bezoekjes aan de speeltuin worden vergeten. Je moet het doen met de verhalen die je hoort van je ouders… en van de foto’s natuurlijk. Juist daarom is het maken van een gepersonaliseerde kerstkaart voor je kind zo’n leuk idee!

 De geschiedenis van kerstkaarten

Kerstkaarten worden gebruikt om iemand iets te wensen. Vaak gaat het om een fijne kerst en een gezellig samenzijn, maar soms is de boodschap wat anders. Is er dit jaar iets verdrietigs gebeurd, dan wordt de kerstperiode ook vaak gebruikt om een persoon sterkte toe te wensen. 

Al eeuwenlang sturen mensen elkaar wensen toe tijdens de kerstdagen. Vaak gebeurde dit door middel van voorwerpen, zoals de bekende maretak. Pas later kwamen de papieren kaartjes in beeld. Dit gebeurde in de late middeleeuwen, toen de rijkere mensen het zich konden veroorloven om kaarten te laten ontwerpen en op te sturen. 

Pas in de 19e eeuw werd het in Nederland een gewoonte om kerstkaarten te sturen in december. Op de kaarten stond een leuke afbeelding en men kon er zelf een wens opschrijven voor de geadresseerde.  

Kerstkaarten in de moderne tijd

Tegenwoordig worden er een stuk minder papieren kerstkaarten op de post gedaan dan voorheen. De populariteit van kerstkaarten neemt dus af. Toch blijven mensen het fijn vinden om elkaar een wens toe te sturen. Nu gebeurt dit veelal online, waar kaarten zelf ontworpen kunnen worden. Bovendien wordt een digitale kerstkaart direct verstuurd of pas bezorgd wanneer dit gepland wordt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de drukte van de postbezorgers. 

Op het internet is het mogelijk om je eigen kerstkaart te ontwerpen. Je schrijft je eigen tekst, importeert je eigen foto en decoreert met zelfgekozen symbolen. Zo maak je een kerstkaart persoonlijker dan ooit tevoren. Het is bovendien helemaal niet moeilijk om een eigen kerstkaart te ontwerpen en te versturen. 

Een eigen kerstkaart ontwerpen

Door een eigen foto te gebruiken refereer je aan een herinnering die je met de geadresseerde hebt. Dit is dus een ontzettend leuk cadeau voor je kind, die zich de eerste paar kerstvieringen waarschijnlijk niet zal herinneren. Door gebruik te maken van foto’s die vlak voor kerst genomen zijn en door teksten te schrijven over herinneringen of gebeurtenissen, creëer je een waardevolle kerstkaart voor jouw kleintje. Op latere leeftijd is het natuurlijk ontzettend leuk om dit terug te kunnen lezen en te zien. 


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article