Wat doen we met de kerst?

Het huis in kerstsferen. Boom opgetuigd, (twee keer, want halverwege de week bezweek de verlichting, konden alle lichtjes eruit en daarna nieuwe erin). Buiten lichtjes, een krans op de deur, binnen nog meer lichtjes en kerststukken gemaakt. Kaarten rond gebracht, boodschappenlijst gemaakt. Loop ik nog op schema? Is het kerststress of gewoon gezellig? 

Ik hou van de kerst! Ik mag natuurlijk van geluk spreken met familie om me heen. Ik ben niet eenzaam en alleen in deze dagen. Ik hou van van de boom, lichtjes, kerstavond bij de openhaard, kerststal, gezelligheid, kerstmuziek, eten, hapjes en romantische films: Sisi l, ll, lll, sound of music en Annie.

Toch vragen we massaal ons af wat we gaan doen met de kerst. “Wat gaan we eten? Met wie? En waar? Gaan we lekker ergens heen, geen gedoe in huis. Of blijven we thuis? Wat doen we met de kinderen? Kopen we nog een nieuwe jurk. (Of heb ik nog 10 zwart glimmende jurken in de kast hangen? Zo’n jurk draag ik de rest van het jaar echt niet als ik op de fiets zit.) Geven we elkaar nog cadeautjes? Sturen we nog kaarten of is dat ouderwets?”

Kerstkaarten, is hopeloos ouderwets, maar het is wel heel aardig. Zeker als je er nog iets liefs opschrijft. Pas kreeg ik zomaar een lief kaartje in de bus van iemand. Daar word je toch blij van! Dat iemand aan je denkt en moeite voor je doet. Het is toch liever dan een algemeen berichtje via de WhatsApp of op Facebook.

Kerststress? Dat ga ik misschien nog meemaken als ik van het weekend de hele familie over de vloer krijg. Wanneer ik niet kan parkeren als ik boodschappen wil doen. (vooral met mijn parkeerkunsten in te kleine plekjes) Als ik in lange wachtrijen bij de kassa sta en voor de hele familie sta te koken. (Ik hoop dat geen gerecht mislukt en voor noodgevallen de snackbar open is) De kinderen willen ondertussen snoep, spelen, ruzie maken, gooien iets om, vegen hun snottebel aan mijn toch nog nieuwe aangeschafte kerstjurk, willen naar buiten (joehoe!), of naar binnen met 4 vriendjes…
Ik kan er ook geen stress van hebben. Verstand op nul. Niet druk maken. Jingle Bell hard aan.
En er een hele fijne kerst van maken.

Previous ArticleNext Article
Hoi, ik ben Mieke. Ik ben getrouwd en ik heb 3 jongens. Ik ben vorig jaar gestopt met werken in het onderwijs. Omdat mijn man vaak in het buitenland zit, vond ik het werk en 3 kinderen best druk. Nu ben ik thuis voor de kinderen. Dit geeft rust in het gezin. Maar soms denk ik: "Waar is hier de nooduitgang?". Dan mis ik de afwisseling, collega's en voldoening om iets voor mezelf te hebben. De jongste gaat bijna naar school. Tot die tijd ga ik van deze vrije tijd genieten. Want deze tijd komt niet meer terug!