Hoe vaak zegt een kind ‘mama’ per dag?

hoe vaak mama

Ik ben niet de eerste moeder die zich soms afvraagt waarom ze haar kinderen het woordje ‘mama’ heeft geleerd. Het klonk zo schattig die eerste keren. Maar mijn kinderen hadden al snel door dat ik degene was die reageerde op het woordje ‘mama’ en dat vonden ze toch handig! Het gevolg was dat ze voor elk wissewasje ‘mama’ erbij haalden. De hele godgansedag door, tot treurens toe. Ik heb weleens een poging gedaan om ze aan hun vader voor te stellen, maar het kwaad leek al geschied. 

Uit een Brits onderzoek uit 2013 blijkt dat kinderen (rond de vier jaar) maar liefst 300 vragen per dag stellen. Drie-honderd! In mijn geval maal drie. Dat zijn dus op één dag 900 vragen waar hoogstwaarschijnlijk minimaal twee keer het woordje ‘mama’ in voorkomt. En dan zijn er ook nog alle keren dat er nutteloos in het wilde weg om ‘mama’ geroepen wordt. Want dat doen ze!

Kind: “MAMA!”
Moeder: “Ja schat, wat is er?”
Kind: “Oh niks…”

Geen wonder dat de wasstapels zich ophopen, het huishouden verloedert, de biebboeken nooit eens op tijd teruggebracht worden en ik bekend sta om chaotisch handelen… Ik word continu onderbroken!
Hoe vaak zegt een kind ‘mama’ per dag? Ik heb het bijgehouden, maar ik zal je niet vermoeien met het uitschrijven van alle keren dat ze ‘mama’ zeiden. Ik bedoel, je weet hoe het voelt. Als je bewijs wilt zien, kom dan meer eens langs en werp een blik in mijn notitieboekje. Ik heb het woordje ‘mama’ een dag lang geteld en het werd in totaal 209 keer gezegd!

Maar liefst 209 keer het woordje ‘mama’, op een doodgewone zondag. Een dag dat de man ook gewoon thuis was. En weet je hoe vaak het woordje ‘papa’ ter sprake kwam? Drie keer! Voor elk kind één keer een doorverwijzing omdat ik ‘mama’ niet meer kon aanhoren. DAAR! Daar zit PAPA, hij weet en kan ook dingen.

Maar goed, feit is wel dat mijn kinderen met z’n drieën geeneens aan die 300 vragen per dag komen. Ze zijn dan ook geen vier jaar meer en de grote ‘waarom mama’ vragen al gepasseerd. Hoe ouder ze worden, hoe minder vragen ze stellen. En zijn er wel een keer serieuze levensvragen, dan worden deze gegoogeld. Dat laat me dan weer even realiseren dat ook deze fase weer tijdelijk is. Het woordje ‘mama’, de godgansedag door is tijdelijk. En die realisatie zorgt ervoor dat ik het woordje voorlopig wel weer aanhoren kan.

Dus goedemorgen lieverds. Kom maar door met die 209 keer het woordje ‘mama’.


Afbeelding kind roept mama: Igor Sokolov (breeze)shutterstock

Previous ArticleNext Article