Draagmoeder gezocht…?

Ik kan mij een televisieprogramma van een aantal jaar geleden herinneren. Het heette ‘Draagmoeder gezocht‘. In het programma waren vier stellen te die met hulp van een draagmoeder een kind hoopten te krijgen. Bij sommige stellen kreeg ik een nare bijsmaak, maar andere kregen door het programma een hoog gun gehalte. Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedereen een kindje, maar over de manier waarop valt te twisten.

Draagmoeder uit India

Zo reisde één stel naar India (in Nederland is commercieel draagmoederschap verboden) om daar een draagmoeder uit te zoeken. In India zaten een aantal moeders te ‘broeden’, voornamelijk met de reden om hun eigen kinderen te kunnen onderhouden. Dat is wat mij onder andere die nare bijsmaak gaf.

Draagmoeder zijn voor je eigen dochter

Er waren ook situaties waar ik een warm gevoel van kreeg. Bijvoorbeeld de moeder die draagmoeder wil zijn voor haar eigen dochter. Helaas is dat uiteindelijk niet gelukt. Of van de vrijwillige draagmoeder Cindy, die het stel Sven en Jeroen een eigen kindje gunde.
Hoe dan ook, de conclusie was duidelijk. Het is in Nederland niet gemakkelijk om aan een draagmoeder te komen. Maar een arts van het VU Medisch Centrum wil dat daar verandering in komt. In Engeland bestaat er een agentschap dat met vrijwillige draagmoeders werkt. De bedoeling van het agentschap is dat het stellen gemakkelijker wordt gemaakt om een draagmoeder te vinden. Deze arts, Roel Schats, vindt dat we moeten kijken of dat ook in Nederland mogelijk is.

Vrijwillig draagmoeder zijn

Om situaties als in India te voorkomen, vind ik het zo een slecht plan nog niet. Als een vrouw vrijwillig draagmoeder wil zijn, ervan uitgaande dat zij volledig achter haar keuze staat, is het toch fantastisch dat de grootste wens van een ongewenst kinderloos stel in vervulling kan gaan?

Wat vinden jullie van de situatie zoals deze nu is in Nederland betreft draagmoeders?

Previous ArticleNext Article

4 Comments

 1. Ik ben het inderdaad met je eens dat als een nederlandse vrouw hier zelf achter staat dat dit gewoon moet kunnen. Tuurlijk is het zonde van de kinderen in het buitenland maar ik denk dat ze daar beter die vrouwen goede voorbehoedsmiddelen enzo kunnen geven dan dat ze er ‘broedkippen’ van maken

  1. De vrouwen in het buitenland zijn bewust draagmoeder om geld te verdienen zodat ze hun eigen kinderen kunnen onderhouden. Naar mijn idee niet de juiste intentie om draagmoeder voor iemand te zijn.

 2. Ik zelf heb er een tijdje over gedacht om draagmoeder te zijn, omdat ik vind dat een kind het grootste geluk en cadeau is dat je iemand kan geven. Mijn versie van “iets terug geven aan de wereld”. Maar door hoe het verloopt in Nederland zie ik er volledig van af. Wat mij tegenhoudt is dat je als “draagmoeder” nog steeds wordt gezien als ‘biologische’ moeder en juridisch ouder. Je moet eigenlijk dezelfde procedure ondergaan als bij een adoptie.
  Plus, het gezin waar je draagmoeder voor wilt zijn, kan ten alle tijden van gedachte veranderen. Maar als dat kind eenmaal in je buik zit.. Jij? Not so much!
  Wat als het stel in kwestie uit elkaar gaat, terwijl jij zwanger voor ze bent? Of wat als bij de 20-weken echo blijkt dat het kind gehandicapt is en zij het niet meer willen? Dan zit jij dus met de gebakken peren.
  In Nederland draait het 100% op vertrouwen, immers, er mag ook geen compensatie of aanbetaling voor betaald worden.
  En dat is uiteindelijk toch wat mij ervan weerhoud. Het feit dat ik als draagmoeder de enige ben die risico’s loop, zonder enige vorm van garantie. In Nederland zou ik het dus niet doen, heel misschien wel voor een familielid, omdat daar de vertrouwensband al is. Maar anders, nee…

  1. Hoi Norine

   Wat dapper van je dat je het zou willen doen. Maar idd wordt het in Nederland erg ingewikkeld. Ik ken een heel leuk stel ( 2 mannen) die heel graag een kindje zouden willen. Ze zouden daar alles voor over hebben. Alleen struikelen ze in hun zoektocht naar een draagmoeder. Hun enige kans is naar Amerika, maar dat is ontzettend duur. (€150000). Dat kunnen ze niet betalen.

   Toch jammer dat mensen die zo geschikt zijn voor het ouderschap, door de Nederlandse maatschappij hun droom niet zullen zien uitkomen. En dat vrouwen die zoiets over zouden willen hebben voor een ander tegen gewerkt worden…