Balans tussen het moederschap en werken

balans

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, ik ben hier niet om te vertellen dat een werkende moeder het veel zwaarder heeft dan een thuisblijfmoeder. Dat is namelijk een eindeloze discussie zonder goed antwoord. Iedere moeder en ieder gezin heeft zijn eigen uitdagingen. En dit is mijn uitdaging. Ik vind het namelijk soms best lastig om balans te vinden tussen het moederschap en werken. Moeder en werknemer, twee rollen die ik heel graag uitoefen. 

Solliciteren

In eerste instantie wilde ik graag thuisblijven bij mijn baby. Na een moeizame bevalling, was ik allang blij dat we samen zonder kleerscheuren de dag doorkwamen. Toch begon ik me na een maand of vier een beetje te vervelen. Weer een poepluier, weer een flesje, weer een krampje. De uitdaging was er voor mij een beetje af. Bovendien miste ik ‘grote mensen’ om mij heen. Een praatje bij het koffieapparaat. Maar ook gewoon de uitdaging van mijn werkgebied.

Ik begon een beetje rond te zoeken naar leuke vacatures, wat online een behoorlijke zoektocht is. Op Adzuna, een site die duizenden websites doorzoekt op vacatures zag ik de perfecte vacature voorbij komen. Ik kon niet anders dan solliciteren op deze baan.

Zo gezegd zo gedaan, ik ging solliciteren en de baan werd van mij. Ik kon beginnen aan een nieuwe uitdaging en ik had daar zoveel zin in, dat ik er direct energie van kreeg. Maar al snel kwam ik erachter dat niet alleen mijn nieuwe baan een uitdaging was. De balans vinden tussen het moederschap en werken werd de grootste uitdaging.

Balans vinden

Huishoudelijke klusjes, als de badkamer schoonmaken of de keukenkastjes boenen, raakten op de achtergrond. En de wasmachine bleef vaak leeg, want er was niemand om het apparaat te vullen. Het zijn niet alleen taken die ik moet uitvoeren, mijn vriend en ik deden dat ook voor we een baby kregen samen. Toch slokt het ouderschap je zo op, dat de vermoeidheid regelmatig toeslaat. En naast werk en het ouderschap, is het huishouden minder belangrijk dat het vaker blijft liggen. Hoe vinden andere moeders (en vaders) hier balans in?

Goed het huishouden tot daaraan toe. Want wat ik toch wel het zwaarste vind, is de balans tussen het moederschap en werk. Ik wil graag een liefdevolle en betrokken moeder zijn. Maar wanneer ik mijn kindje ’s morgens naar de opvang breng en ik zie dat ik weer van alles gemist heb, zoals thema’s en activiteiten, zakt de moed in mijn schoenen. Of wanneer mijn vriend hem ’s avonds ophaalt en hij te moe is om zijn avondeten te eten, stijgt het schuldgevoel zo hoog, dat ik wel janken kan. Op deze momenten ben ik echt in strijd met mezelf. Want ik geniet ook van baan die ik heb. Ik vind het heerlijk om van huis weg te zijn en los van mijn kind. Hoe vind ik balans tussen mijn werk en het moederschap?

Liefdevol en betrokken

Het gaat om acceptatie. Ik ben een liefdevolle en betrokken moeder. Ook al mis ik als moeder weleens het één en ander qua thema’s en activiteiten, mijn kleintje gaat graag naar de opvang. Hij heeft het daar reuze naar zijn zin en sluit nu al vriendschappen. In het weekend zijn wij samen, dan genieten we volop van het ouderschap. Hebben we alle aandacht voor ons kleintje en voor elkaar. En het huishouden? Tja…

Weer aan het werk gaan was voor mij de beste keuze om te doen. En dat ik het geluk had om zo snel een fijne vacature te vinden en te kunnen solliciteren, was een kans die ik met beide handen greep.

En ook al valt het vinden van balans niet altijd mee, het moederschap betekent ook loslaten. Loslaten van dingen die je niet onder controle hebt. En genieten van dingen die je wel onder controle hebt.


Balans tussen het moederschap en werken

Afbeelding werkende moeder: Dean Drobot/shutterstock

 

Previous ArticleNext Article