Gekke dromen tijdens de zwangerschap

gekke dromen tijdens de zwangerschap

Alsof de standaard zwangerschapsverschijnselen als misselijkheid en brandend maagzuur niet genoeg zijn, krijg je als zwangere vrouw op een gegeven moment ook hele gekke dromen. Deze gekke dromen tijdens de zwangerschap zijn intenser en levendiger dan normaal. Soms zijn het zelfs nachtmerries of dromen die gepaard gaan met angst. Hoe komt het dat zwangere vrouwen gekke dromen krijgen? Wat voor dromen zijn het? En als deze gekke dromen uiteindelijk nachtmerries worden, kunnen zwangere vrouwen er dan ook wat aan doen? 

Waarom een zwangerschap gekke en intense dromen veroorzaakt

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo intens dromen? Een zwangerschap veroorzaakt een verandering in de hormonen, wat van invloed is op het slaapritme. En dat leidt bij een zwangere vrouw tot nieuwe droompatronen. Toch is dit gek. Veel aanstaande vaders kunnen namelijk ook last hebben van gekke en levendige dromen zo vlak voordat de baby geboren wordt en vooral vlak daarna! De verandering in de hormonen is dus niet de enige oorzaak van de gekke dromen. Bij zwangere vrouwen heeft een verhoogd geheugen ook invloed op het dromen. Een verhoogd geheugen komt waarschijnlijk doordat de nachtrust van een zwangere vrouw regelmatig verstoord wordt. Zij moet naar het toilet of draait meer om een andere positie aan te nemen. Dat leidt tot het onthouden van de dromen die ze bij een normale nachtrust zouden vergeten. Oftewel, zwanger of niet zwanger, gekke dromen zijn er altijd.

Wat zijn dan die gekke dromen?

Nou dat kan variëren van levendige dromen over seks met je ex, het bevallen van een dier tot het verlaten worden door je partner. De nachtmerries en angstdromen hebben vaak betrekking op de baby, zoals het hebben van geen melk, het laten vallen van de baby, of het niet kunnen vinden van de baby. Maar ook dit komt bij mannen (weliswaar vlak na de bevalling) voor. Zo heeft mijn man een keer rechtop in bed gezeten en groepen ‘waar is ze!?’. Nadat ik heb kon geruststellen met het antwoord ‘hier is ze’, werd hij ongerust om de ander. ‘Waar is die andere?’, riep hij. ‘Uuhhm, welke andere?’.

Gekke dromen tijdens de zwangerschap zijn geen profetieën voor de gebeurtenissen die komen gaan en ze hebben ook niet in het bijzonder een speciale betekenis. Wat wel zou kunnen is dat je droomt omdat je leven op het punt staat te veranderen. Je krijgt een band met het kindje in je buik. En soms is daar die realisatie dat je de rest van je leven verantwoordelijk bent voor het kindje in je buik. Angst en vreugde liggen dicht bij elkaar. En tijdens je slaap, verwerk je die angst en vreugde.

Valt er wat aan die gekke dromen te doen?

Geheel ontkomen aan die gekke dromen zal niet lukken, want over dromen heb je nu eenmaal geen controle. Heb je vaak nachtmerries of angstdromen, dan kan het helpen om over je angsten te praten. Wanneer je overdag je angsten onder controle hebt, zullen ze minder snel tot uiting komen in een nachtmerrie.

Daarnaast blijft een goede nachtrust belangrijk. Hoewel dat voor een zwangere vrouw natuurlijk een hele opgave kan zijn. Probeer de nachten zo comfortabel mogelijk te maken.

  • Ga op tijd naar bed.
  • Leg extra kussens in bed.
  • Eet geen kruidig, zuur of gefrituurd voedsel, dit kan namelijk maagzuur veroorzaken met als gevolg een slechte nachtrust.
  • Drink overdag genoeg en probeer de uren voor je gaat slapen zo min mogelijk te drinken. Gaan slapen met een volle blaas is voor een zwangere vrouw vragen om een gebroken nachtrust.
  • Ook zwangere vrouwen moeten blijven bewegen. Beweging zorgt voor een goede bloedsomloop. En een goede bloedsomloop kan beenkrampen in de nacht voorkomen.

Blijf goed voor jezelf zorgen en neem die gekke dromen met een korreltje zout. Na de zwangerschap zullen ze ook weer verdwijnen en kun je vooral lachen om die gekke dromen tijdens de zwangerschap.


dromen zwangerschap

Afbeelding: Shutterstock / Natalia Deriabina

Previous ArticleNext Article