Tijd voor een kinderhorloge

kind met horloge_1

Mijn dochter vraagt al jaren om een kinderhorloge, niet zozeer om bij de tijd te zijn, maar meer omdat mijn ekster haar oog op alles wat ook maar een beetje blinkt laat vallen. Ik snap dat wel, diamonds are a girl’s best friend! Maar ja, echt nuttig is zo’n uurwerk niet als je er niks mee kunt. En dus was de regel tot nu toe: eerst leren klokkijken, dan krijg je een kinderhorloge!

Leren klok kijken

Inmiddels kan mijn oudste dochter al aardig klokkijken. Dat leren klokkijken, daar gaat wel wat tijd in zitten. Eind groep vijf moeten kinderen helemaal kunnen klokkijken, analoog en digitaal. Ik moet je eerlijk bekennen, om digitaal te kunnen lezen, moet ik zelf ook nog regelmatig mijn hersenen laten kraken. Gemakkelijk is dat leren klokkijken dus zeker niet!

Leren klokkijken gaat eigenlijk heel geleidelijk en is een proces dat jaren duurt. Het begint bij de ontwikkeling van tijdsbesef. Bij peuters begint dat bij de seizoenen: zomer, herfst, winter, lente. Daarna komen de dagen van de week aan bod: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag. Kleuters leren vandaag, morgen, gisteren. Vanaf groep 3 gaan kinderen de uren leren. Hele uren en halve uren. En in groep 4 komen de kwartieren en de minuten erbij.

Je ziet, leren klokkijken is een heel proces. 

Tijd voor een kinderhorloge

Om te leren klokkijken heeft je kind natuurlijk wel een klok nodig. Nu hebben we hier en daar in huis wel een klok hangen, maar een beetje extra beloning en stimulans kan geen kwaad. En dus was het tijd voor een kinderhorloge!

Een ouderwets kinderhorloge klinkt overigens niet erg bij de tijd. Want wie heeft er tegenwoordig nog een horloge nodig? Iedereen heeft toch een klok op zijn telefoon? Ja ook kinderen! Mijn kind nog niet. Hoewel ze wel over een telefoon beschikt, is deze alleen nog voor binnenshuis gebruik. Wanneer zij de straat opgaat om te spelen, blijft de telefoon binnen en kan zij met haar horloge de tijd in de gaten houden.

Wat wel handig aan de klok op de telefoon is, is dat deze een digitale klok is en ze zo ook kan oefenen met het leren digitaal klokkijken.

kinderhorloge

Een kinderhorloge kiezen.

Wij kwamen op Lucardi terecht voor een kinderhorloge. Er is veel keuze uit kinderhorloges maar de meeste zijn analoge klokjes. Bij sommige zie je alleen het uurwerk, de 12. Sommige horloges laten alleen de kwartieren zien, de 12, de 3, de 6 en de 9. Wat wat mij wel handig leek voor mijn dochter, was een horloge met zoveel mogelijk cijfers erop. Dus elk heel uur, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. En verder ook zo min mogelijk poespas en afleiding. Geen sterren, diamanten of andere afbeeldingen in het uurwerk, maar gewoon een klok met een duidelijke wijzerplaat. En zo viel de keuze op het Regal kinderhorloge met een roze leren bandje.

Vanaf nu is mijn dochter lekker ouderwets, altijd bij de tijd.

Previous ArticleNext Article