Doen met kinderen in Aix-en-Provence

doen kinderen

Als je denkt dat een stad bezoeken met kinderen geen goed idee is, heb je het mis! Het is namelijk maar net hoe je zo’n stedentrip inpakt. Want hoe mooier je het inpakt, hoe leuker en spannender het is om het uit te pakken. Zo hebben wij ons bezoek aan Parijs met de kinderen helemaal gericht op de Miraculous (een kinderserie die zich afspeelt in Parijs) plekken. Dat bleek een schot in de roos. Maar ja, niet iedere stad heeft een kinderserie waar de kinderen dol op zijn en dus zul je voor sommige steden wat creatiever moeten zijn. Zo bezocht ik onlangs Aix-en-Provence, een heerlijke stad in het zuiden van Frankrijk.

Deze Franse stad is natuurlijk niet zo bekend als Parijs, maar de stad is wel te vinden in een wereldberoemde omgeving, namelijk de Provence. Een streek in Frankrijk waar jaarlijks behoorlijk wat Nederlanders hun vakantie vieren. En zo blijkt Aix-en-Provence een prima stad te zijn voor een dagtrip vanaf je camping. Maar wil je echt ontdekken wat Aix-en-Provence te bieden heeft, dan kun je er zeker weten een nachtje aan toevoegen.

Aix-en-Provence bezienswaardigheden

Voordat je je kinderen meesleurt naar een stad in het zuiden van Frankrijk, wil je natuurlijk eerst weten wat de bezienswaardigheden zijn. Het is mij al snel duidelijk dat de bezienswaardigheden voor kinderen in Aix-en-Provence te maken hebben met de kunstenaar Paul Cézanne of het is een fontein.

aix-en-provence

Het atelier van Paul Cézanne

Om te beginnen is een bezoek aan het atelier van Paul Cézanne een must in Aix-en-Provence! Niet alleen dit charmante pand is super sfeervol, het is ook een mooie manier om kennis te maken met Paul Cézanne. Want ik kan me zo voorstellen dat menig kind nog nooit van de beste man gehoord heeft. En heel eerlijk, niet alleen menig kind, ikzelf moet ook even googlen naar het werk van Paul Cézanne. En als ik dan lees dat Paul Cézanne de grondlegger van de moderne kunst is, realiseer ik me dat ik toch wat beter had kunnen opletten op school. Maar goed, je bent nooit te oud om te leren toch?

Ook blijkt het schilderij ‘De Kaartspelers’ van Paul Cézanne, het duurst (meer dan 250 miljoen dollar) verkochte schilderij ooit. Dat is toch ook geen onaardig weetje om de kinderen mede te delen.

Een bezoek aan het atelier van Paul Cézanne is geen dagvullend programma. Met een audio uitleg, die ook in het Nederlands te horen is, bezoek je slechts één kamer.

Hôtel de Caumont

Volgens de inwoners van Aix-en-Provence (die wij gesproken hebben) is Hôtel de Caumont een absolute must en kun je om een bezoek aan dit oude herenhuis met wisselende kunsttentoonstellingen niet heen. De film van zo’n 14 minuutjes die er afgespeeld wordt, over het leven van Paul Cezanne, is ook een prima manier om met kinderen je bezoek aan Aix-en-Provence te starten. Want als er wel iets duidelijk is geworden, is dat dit dé stad van Paul Cezanne is, en de ‘Aix-ers’ zijn daar maar wat trots op!

Daarnaast is de inrichting van Hôtel de Caumont werkelijk een plaatje om te zien. De zoetheid spat er vanaf. Als je kinderen een ietwat levendige fantasie hebben, dan wanen ze zich als prins en prinses door de kamers en de tuin van Hôtel de Caumont.

kinderen

Fonteinen bingo

En zoals ik al zei, naast dat Aix-en-Provence de stad van Paul Cézanne is, is Aix-en-Provence ook de stad van de fonteinen. Wanneer ik vraag hoeveel fonteinen er nou precies te vinden zijn in Aix-en-Provence, moet ik het doen met het antwoord ‘1000’. Dat is natuurlijk zwaar overdreven, maar dat er op iedere hoek een fontein te vinden is, is zeker waar. Met kinderen kun je er een bingo van maken.

Fontaine de la Rotonde 

doen kinderen

De meest opvallende fontein is natuurlijk Fontaine de la Rotonde. Deze fontein, gebouwd in 1860, vind je in het centrum op de grens van het oude stadsdeel en het nieuwe. Op de fontein zie je drie vrouwelijke beelden staan. Ze kijken alle drie een andere kant op en staan voor justitie, landbouw en de schone kunsten. Rondom deze spectaculaire fontein is het een tikkie druk met verkeer, dus wel oppassen met de kinderen!

Fontaine Moussue

kinderen

In de belangrijke straat ‘Cours Mirabeau’ vind je ook een aantal van de bijzondere fonteinen van Aix-en-Provence. Fontaine des Neuf-Canons en Fontaine Moussue lijken een beetje op elkaar doordat ze allebei met groen begroeid zijn. Fontaine Moussue blijkt een bijzonder verhaal te hebben. De temperatuur van het thermaal water is het hele jaar door 18 graden. Niet zo gek dat vrouwen in de middeleeuwen in deze fontein hun wasgoed kwamen wassen, maar later werd dat verboden.

Place d’Albertas en zijn fontein

Persoonlijk ben ik niet heel erg onder de indruk van dit plein, maar voor Aix-en-Provence is Place d’Albertas een echte bezienswaardigheid en zelfs een nationaal monument, uiteraard met fontein! Het 18e eeuwse plein en de panden eromheen hebben een Parijse sfeer. De fontein die er staat werd later, in 1912 geplaatst.

Place des Quatre-Dauphins

aix-en-provence

Welke ook absoluut niet mag ontbreken op de fonteinen bingo in Aix-en-Provence, is de in 1667 gebouwde fontein ‘des 4 dauphins’. Omringd door prachtige herenhuizen staat een fontein waar wat water uit de bekken van dolfijnen spuit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet direct dolfijnen in herken, maar het naambordje van het plein maakt het al snel duidelijk dat het daadwerkelijk dolfijnen zijn.

Dit zijn de fonteinen die in Aix-en-Provence niet te missen zijn, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Een fonteinen bingo met kinderen is daarom echt zo’n gek idee nog niet en super leuk om te doen met kinderen. Maak een lijst met fonteinen die in de stad te vinden zijn. Haal bij het toeristen centrum van Aix-en-Provence een plattegrond en laat de kinderen lekker speuren naar de fonteinen.

Toffe (kinder)winkeltjes

Vlak achter Cours Mirabeau vind je het oude centrum van Aix-en-Provence. In deze buurt kun je heerlijk slenteren langs de sfeervolle boetiekjes en leuke (kinder)winkeltjes. Hier vind je winkeltjes van Franse kindermerken als Petit Bateau, Catimini en IKKS.

Slenteren over de markt

En als we dan toch aan het slenteren zijn, in deze buurt vind je ook de dagelijks markt met bloemen en eten. Mijn kinderen zijn altijd dol op de markt. Deze dagelijkse markt is niet de enige markt in Aix-en-Provence. Drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) is er op de Cours Mirabeau een markt en ook een brocante en Provençaalse markt op de Place Verdun.

Fietsen in Aix-en-Provence

In het centrum van Aix-en-Provence kun je jezelf en je gezin prima te voet verplaatsen. Wil je de stad buiten het centrum ontdekken, dan rijdt er een toeristisch treintje en er rijden genoeg (elektrische) bussen rond. Fietsen door Aix-en-Provence is ook prima te doen. Maar wanneer je een fiets huurt, heb je denk toch eerder de neiging om de omgeving van Aix-en-Provence te gaan ontdekken. Nadat wij in Zuid Tirol met de kinderen op elektrische fietsen hebben gefietst, weten we dat dat een heel leuke activiteit is met kinderen. Ik zou dan ook zeker aanraden, wanneer de kinderen groot genoeg zijn, om (elektrische) fietsen te huren! Binnen no-time ben je de stad uit en fiets je door de prachtige Provence.

Campings in de buurt van Aix-en-Provence

Je kunt Aix-en-Provence als stedentrip bezoeken, maar je kunt het in de zomervakantie ook prima combineren met een camping in de Provence. Zuid Frankrijk blijft tenslotte een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Deze campings liggen in de buurt van Aix-en-Provence en zijn daarom ideaal om te combineren met een bezoek aan de stad.

Camping Le Val de Durance – deze kindvriendelijke camping met zwembad en direct aan een meer ligt in een bosrijk gebied midden in de Provence en op ongeveer 40 minuten rijden van de stad Aix-en-Provence.

Camping Arc en Ciel – deze camping is ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een kleine camping bij Aix-en-Provence.

Camping Domaine de La Sainte Baume – heeft maar liefst 3 zwembaden en net zoveel glijbanen, deze camping in de buurt van Aix-en-Provence is zeer geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar volop vermaak in Zuid Frankrijk.

Familiehotels in Aix-en-Provence

Zelf verbleef ik bij B&B Villa Roumanille, een B&B met een heerlijke tuin en mooie kamers. Het leuke aan een B&B is het persoonlijke contact met de eigenaar en natuurlijk een heerlijk persoonlijk ontbijtje. Het centrum is ongeveer 10 minuten wandelen vanaf het verblijf. Deze B&B is op zich ook een prima verblijf, maar als je op zoek bent naar een echt familiehotel met familiekamers in Aix-en-Provence, dan kun je beter hier even kijken:

Campanile Aix-en-Provence Sud

Séjours & Affaires Aix-en-Provence Mirabeau

Golden Tulip Aix en Provence

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.