VMBO: die kinderen willen niet leren!

die kinderen willen niet leren

Het middelbare scholen geweld is weer aangebroken. De open dagen vliegen ons om de oren. En menig ouder vraagt aan de andere ouder welk niveau advies zijn of haar oogappeltje heeft gekregen.

Middelbare scholen bezoeken

Ook wij hebben weer een aantal middelbare scholen bezocht. De één valt wat beter in de smaak dan de ander. En uiteindelijk komt het er steeds weer op neer dat kinderen, tot grote teleurstelling bij mijn zoon, gewoon moeten werken en leren op school.

Gisteren bezochten we ook een open dag van een middelbare school hier in de buurt. Op een gegeven moment belande ik via via in een gesprek met een andere moeder. We hadden het heel luchtig over middelbare scholen kijken, de verschillende niveaus, blablabla.

Kortzichtig geblaat

Totdat deze mevrouw opeens zei, ‘Ja je moet wel minimaal naar MAVO gaan, anders kom je op een heel andere school terecht’

Verbaas kijk ik haar aan.

‘Met die kinderen moet je geen contact willen, want die kinderen willen niet leren.’

Inmiddels zijn mijn oren aan het klapperen en ik kan geen zinnig woord uitbrengen.

Direct na haar bizar kortzichtige uitspraken haastte ze zich weg. Geen idee waar ze plots naartoe moest, maar haar woorden maalden door in mijn hoofd.

Die kinderen willen niet leren

Met die kinderen moet je geen contact willen, want die kinderen willen niet leren. Wat voor beeld heb je dan van de wereld, als je dat werkelijk denkt over de leerlingen van VMBO scholen? Dan heb je volgens mij, zelf nog een heleboel te leren.

Kinderen op het VMBO willen zeker wel leren! Alleen leren ze op een andere manier. Ze zijn praktisch gericht. Ze leren liever door te doen dan door te lezen, ze leren door te ervaren.

Helaas blijkt uit onderzoek dat leerlingen van het VMBO een laag zelfbeeld hebben. Dat heeft te maken met het feit dat het VMBO in onze samenleving doorgaans lager wordt gewaardeerd dan HAVO en VWO. Dat heeft effect op het zelfbeeld van deze leerlingen. En gisteren was ik daar dus in levenden lijve getuigen van.

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat VMBO leerlingen wel veel meer inlevingsvermogen hebben! Nou, ook dat blijkt wel uit de praktijk.

En er zullen gerust kinderen op het VMBO zitten die inderdaad niet willen leren. Maar zal ik je eens wat vertellen…

Mijn zoon heeft HAVO advies en mevrouw, ik zal je toch moeten teleurstellen. Hij wil helemaal niet leren. En misschien zit jouw goudklompje, toch straks naast hem in de klas.


die kinderen willen niet leren

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article