Wat mag je verwachten van een kind van 10?

Het behalen van leeftijd van 10 jaar is een grote mijlpaal voor een kind en ouders. Jij en je tiener kunnen de pubertijd al een beetje ruiken. Figuurlijk, maar ook letterlijk (hallo deodorant). Je tienjarige zal steeds meer energie in zijn vrienden en sociale leven steken. Dit is namelijk de plek waar hij of zij veel zal leren. Maar kinderen van 10 jaar willen ook nog steeds de goedkeuring en begeleiding van hun ouders. Dit kan dan ook een moeilijke leeftijd zijn voor ouders omdat de realisatie dat we niet voor altijd het centrum van hun universum zullen zijn, langzaamaan indaalt.

Maar of dit nu de eerste of de vijfde keer is dat je een 10-jarige opvoedt, het is normaal dat je je afvraagt welke levenstaken zij moeten beheersen. Hoe zelfstandig mag je tienjarige zijn? Waar kun je je kind van 10 in begeleiden? Oftewel, wat mag je verwachten van een kind van 10?

Ontwikkeling van een 10 jarige

Het is belangrijk om te weten dat ieder kind anders is en op een andere manier ontwikkelt. Sommige kinderen van 10 jaar zullen zich op een bepaalde manier gedragen en bepaalde vaardigheden beheersen, terwijl anderen zich op andere manieren gedragen en andere vaardigheden beheersen. Hier zijn een aantal dingen die je in het algemeen kunt verwachten van kinderen van 10 jaar:

Lees ook: cadeautips voor een tienjarige

 • Ze zijn meestal onafhankelijk en kunnen zichzelf aankleden, hun tanden poetsen en andere basisverzorging verrichten.
 • Ze zijn meestal in staat om te lezen en te schrijven op een begrijpelijke manier.
 • Ze hebben meestal een groter begrip van tijd en kunnen geplande activiteiten beter plannen en organiseren.
 • Ze kunnen meestal goed samenwerken en zijn in staat om regels te volgen en op te treden als leider of teamlid.
 • Ze hebben meestal een groter begrip van sociale normen en verwachtingen en zijn beter in staat om emoties te uiten en te reguleren.
 • Ze zijn meestal fysiek actiever en kunnen zich beter concentreren en zich langer op een taak of activiteit concentreren.
 • Ze zijn meestal geïnteresseerd in leren over de wereld om hen heen en kunnen complexere ideeën begrijpen.

Deze algemene richtlijnen gelden dus niet voor ieder kind van 10 jaar. Nogmaals, ieder kind ontwikkelt zich op een unieke en eigenwijze manier.

Sociaal emotionele ontwikkeling

Kinderen van 10 jaar zijn doorgaans in een belangrijke fase van hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Waar je kind zich ook bevindt in de puberteit, de overgang naar volwassen worden kan een heleboel emoties losmaken: opwinding, onzekerheid, angst en verlegenheid. Kinderen van 10 jaar kunnen ook veel vragen hebben en niet weten waar ze antwoorden kunnen krijgen. Deze antwoorden zoeken ze vaak steeds meer bij hun vrienden. Maar goedkeuring en begeleiding van ouders is ook zeker nog nodig!

Deze dingen kun je verwachten wat betreft de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen van 10 jaar:

 • Ze hebben meestal een groter begrip van sociale normen en verwachtingen en zijn beter in staat om zich aan te passen aan verschillende sociale situaties.
 • Ze zijn meestal beter in staat om zichzelf te uiten en hun emoties te reguleren. Ze kunnen bijvoorbeeld beter omgaan met teleurstellingen en frustraties.
 • Ze hebben meestal een groter begrip van andere mensen’s gevoelens en kunnen zich beter inleven in anderen.
 • Ze kunnen meestal beter samenwerken met anderen en zijn in staat om zich aan te passen aan verschillende rollen binnen een groep.
 • Ze hebben meestal een grotere interesse in hun eigen identiteit en in wat anderen van hen denken. Ze kunnen meer bezig zijn met hun uiterlijk en wat ze leuk vinden.

Cognitieve ontwikkeling

Hoewel je je soms echt afvraagt wat er misgaat, want met een tiener in huis lijkt het soms wel of het opvoeden weer helemaal opnieuw begint, is de cognitieve ontwikkeling van een 10 jarige in volle gang. Op deze leeftijd hebben kinderen vaak een goed ontwikkeld denkvermogen en zijn ze in staat om complexere concepten te begrijpen. Ze zijn ook beter in staat om abstract te denken en problemen op te lossen. Ze kunnen ook beter plannen en organiseren en hebben vaak een goed ontwikkelde woordenschat. Verder zijn ze in staat om zich beter te concentreren en langere tijd aandacht te geven aan taken. De sociale en emotionele ontwikkeling van een 10 jarige is ook in volle gang en ze kunnen zich beter inleven in anderen en emoties beter begrijpen en uiten.

Lichamelijke ontwikkeling

Tijdens de periode van 9 tot 11 jaar zijn kinderen in een fase van snelle groei en ontwikkeling. Ze worden langer en zwaarder en hun spieren worden steviger en sterker. Ze leren ook beter hun lichaam te beheersen en krijgen meer coördinatie en balans. Ze kunnen ook beter hardlopen, springen, fietsen en andere fysieke activiteiten uitvoeren. Verder krijgen ze ook meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en leren ze om hun uiterlijk te verzorgen en zich te presenteren. Het is belangrijk om kinderen te helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen door hen aan te moedigen om voldoende te bewegen en gezond te eten.

Zelfredzaamheid, wat moet een kind van 10 kunnen?

Er zijn een aantal dingen waar een 10 jarig kind aan moet voldoen op het gebied van zelfredzaamheid:

 • Zelfverzorging: een 10 jarig kind moet in staat zijn om zichzelf te wassen, te tandenpoetsen, zichzelf aan te kleden en eventueel zijn of haar haar te doen.
 • Hulp bieden bij huishoudelijke taken: een 10 jarig kind kan helpen bij het opruimen van speelgoed, afwassen en andere eenvoudige huishoudelijke taken.
 • Zichzelf begeleiden: een 10 jarig kind kan zichzelf naar de winkel of naar andere lokale bestemmingen begeleiden, zolang het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt.
 • Zichzelf vermaken: een 10 jarig kind kan zichzelf vermaken met verschillende activiteiten, zoals lezen, tekenen of computerspellen spelen.

Kan en mag je dit echt allemaal van je 10 jarige verwachte? Het is belangrijk je 10 jarige te helpen hun zelfredzaamheid te ontwikkelen door ze verantwoordelijkheden te geven en ze aan te moedigen om dingen zelf te proberen. Zo leren ze om op eigen benen te staan en te leren omgaan met uitdagingen. Maar de waarheid is dat geen twee kinderen gelijk zijn. De ene 10-jarige kan perfect zijn kamer opruimen zonder toezicht, terwijl de andere vuile borden onder het bed verstopt. Je moet er als ouder nooit van uitgaan dat je kind tekortschiet als hij of zij niet aan je verwachtingen voldoet. Want mensen, en dus ook kinderen en pubers, zijn veel complexer dan dat.


wat kan tienjarige

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article