5 overeenkomsten tussen peuters en tieners

Tijdens de opvoeding van je kinderen val je van de ene in de andere verbazing. In het begin, als ze nog klein zijn en je continu achter je nageslacht aanhuppelt, zijn het nog de verbazingen van ‘huh, hoe komt die snot daar op mijn mouw?’ Wanneer ze ietsje groter worden sta je verbaasd over het gedrag wat je peutertje vertoont. ‘Wow, uit je plaat gaan in de supermarkt, zo ken ik niet hoor’. 

Zo komen er in die eerste vier jaar van de opvoeding nog heel veel verbazingwekkende momenten voorbij. Maar je gaat door. Je blijft volharden. Oóit wordt het opvoeden makkelijker.

En opeens zijn ze vier. Zij gaan naar school en jij verbaast je over hoe snel de tijd is gegaan.

Ze kunnen zelf hun veters strikken, mits ze hun schoenen kunnen vinden. Ze kunnen zelfstandig bij de kraan, met alle gevolgen van dien. Ze beginnen naar interessantere, in ieder geval minder irritante tv-series te kijken. Langzaamaan veranderen die kleintjes in kleine mensjes. Je kunt ze zelfs 10 minuten alleen in de woonkamer laten, zonder dat ze er een compleet ghetto van maken.

Maar, er is altijd een maar. Op een gegeven moment nader je de tienerfase. En je zult verbaasd staan over hoeveel die tieners eigenlijk op peuters lijken. Tijdens de opvoeding van zo’n tiener, keer je gewoon weer terug naar de peutertijd. Je bent weer terug bij af.

Hier 5 verbazingwekkende overeenkomsten tussen peuters en tieners.

1. Peuters zijn niet te verstaan, tieners ook niet.

Vanaf het moment dat je baby geboren is, ben je jaren bezig om zijn taal te verstaan. Je pakt de officiële vertaling er maar weer eens bij. Neh, oftewel ik heb honger! Owh, oftewel ik ben moe! Zo hebben tieners ook hun eigen uitdrukkingen. Rollen met de ogen, oftewel mam, echt, serieus, doe normaal. Stampvoetend naar boven, oftewel mijn leven is echt het rotste ooit.

2. Peuters kunnen weleens stinken, geloof me tieners ook.

Wanneer je denkt de vieze fase met poepluiers en alles voorbij te zijn, komt je tiener met zijn vette haren en hormonen. Even naar de bus rennen en je kunt er niet meer naast zitten zonder gasmasker. Om over slaapkamers nog maar te zwijgen.

3. Je moet elke week shoppen.

Denk je dat baby’s en peuters snel uit hun kleding groeien, dan heb je nog nooit een tiener de lucht in zien schieten. Het is niet bij te houden. Weer een schoenmaat erbij? Kleine kleertjes shoppen, was nog wel een soort van schattig. Maar tieners dragen zo goed als grote mensen kleding, mét grote mensen prijzen.

4. Peuters én tieners hebben zo nu en dan een time-out nodig.

Het gedrag van peuters en tieners kun je over het algemeen het beste omschrijven met het woordje: drama. Ze verheffen drama tot het hoogste level, zoals drama ooit bedoeld was. Ze staan op hun strepen. Zetten hun hakken in het zand (of je parketvloer), net zo lang tot ze hun zin krijgen. En OH WEE of OMG als dat niet gebeurt… Echter is er wel één verschil. Een peuter pak je gemakkelijk op en zet je op de trap. Een tiener daarentegen…

5. Peuters en tieners schreeuwen om aandacht.

Want ze hebben je zo erg nodig. Ze hebben ons nodig om hun gordel vast te klikken in deze wilde, onvoorspelbare rit. Ze willen onafhankelijkheid en tegelijkertijd schreeuwen ze om handvaten. Of ze nu twee of twaalf zijn, die aandacht van papa en mama hebben ze nodig.


5 overeenkomsten tussen peuters en tieners

Afbeelding peuter en tiener: Hrecheniuk Oleksii/Shutterstock

Previous ArticleNext Article