Hoe worden we een milieubewust gezin?

kinderen opvoeden milieu

‘Een beter milieu begint bij jezelf’, een slogan uit mijn kindertijd, een slogan waar ik mee ben opgegroeid. Het bekt wel lekker, maar inhoudelijk had ik er niet zo heel veel mee, het betekende eigenlijk vooral ‘ruim je troep op. Maar ja, dat zij mijn moeder ook altijd als ik mijn kamer moest opruimen. Ik was een kind en ik wilde gewoon spelen. Mijn kinderen groeien op met termen als ‘plastic soep’, wat natuurlijk al het plastic in de oceaan aanduidt en ‘red de zee’, wat onder andere linkt naar het klimaat dat verandert. Regelmatig kijk ik vol verwondering naar hoe zij met het milieu bezig zijn. Want wanneer we met z’n allen aan tafel zitten, komen deze onderwerpen vrijwel dagelijks ter sprake. 

De plastic soep is een groot probleem en mijn kinderen beseffen zich dat op deze leeftijd al al te goed. Ze denken na over hun eigen handelen, wat voor effect dat heeft op het milieu. En ze denken aan oplossingen, hoe pakken we die plastic soep aan? En dat terwijl ik op die leeftijd alleen maar dacht aan hoe ik het kortgeknipte stekelkapsel van mijn nieuwe barbiepop weer kon fixen.

Milieubewuster leven, hoe?

Omdat het zo onder de kinderen leeft, zijn veel gezinnen bezig om milieubewuster te leven. Maar hoe pak je dat aan? Nou, goed nieuws. Milieubewust leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Uiteindelijk betekent milieubewust leven bepaalde keuzes maken en gewoontes ontwikkelen die goed zijn voor het milieu. En als ieder gezin hier uiteindelijk bewust van wordt en ook daadwerkelijk milieubewust gaat leven, heeft dat een enorme impact!

Om je op weg te helpen om je kinderen milieubewust maken, hebben we hier een aantal tips.

Minder plastic

1. Dé oplossing voor de plastic soep is natuurlijk zelf minder of (beter nog) geen plastic meer gebruiken! Als gezin van vijf, allemaal gezegend met een flinke bos haar, verbruiken we behoorlijk shampoo. Een kleine verbetering kan zijn, grotere flessen shampoo aanschaffen. Maar beter nog, helemaal geen flessen shampoo. Nu hoor ik je denken, ‘uuuh hoe dan?’ Daar hebben de bedenkers van Shampoo Bar iets op bedacht. Namelijk een Shampoo Bar, een blok shampoo waar je je haren mee kunt wassen, het is zelfs een shampoo tegen vet haar. Eén Shampoo Bar staat gelijk aan 3 plastic flessen en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Shampoo Bars zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar uiteindelijk ook nog eens goedkoper.

Oplossingen zoals de natuurlijke shampoo die Shampoo Bars heeft bedacht, zijn er bijvoorbeeld ook voor tubes tandpasta, waarbij de tandpasta wordt vervangen voor tabletten. Daarnaast kun je ook tijdens het boodschappen doen wat bewuster kijken. Is het nodig om de verpakte salade te kopen of kun je net zo goed zelf de salade samenstellen? Een plastic tas, is dat echt nodig voor die drie producten in je boodschappenmandje? Onthoud, het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken.

Energie besparen

2. Probeer energie te besparen in je gezin. Een lampje laten branden klinkt misschien niet heel erg, maar als we dat allemaal, iedere dag doen, is dat een enorme energieverspilling. Leer je kinderen het licht uit te doen wanneer ze hun kamer verlaten. Een andere oplossing is om een timer op het licht te zetten, maar daar zit ook een klein risico aan. Wij hebben bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in het toilet. Dat is voor ons thuis ideaal, maar wanneer we bij opa en oma het toilet bezoeken, vergeten we altijd het licht uit te zetten!

Laat de auto staan

3. Doe als gezin zoveel mogelijk lopend of op de fiets. Het is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor jullie conditie!

Moestuin

4. Begin een moestuintje. Dit is een ontzettend leuke en leerzame manier om als gezin milieubewuster te worden. Kinderen leren hoeveel tijd en moeite het kost om iets te laten groeien, het zal ze zeker bewuster maken over voedselverspilling.

Hergebruiken en recyclen

5. Maak van hergebruiken en recyclen een gewoonte. Mijn kinderen lopen regelmatig in tweedehands kleding. Of ze dat erg vinden? Helemaal niet! Ze vinden het juist superleuk om de kleding van hun grote buurmeid of nicht te ontvangen. En ook het recyclen en het scheiden van afval wordt met alle liefde gedaan. Een ommetje naar de papier- en glasbak is inmiddels de normaalste zaak van de wereld.

En zo zie je maar, een paar kleine veranderingen in de levensstijl van je gezin kunnen al een grote impact hebben op het milieu. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, wat een goede en duidelijke slogan is het toch eigenlijk!


milieu gezin

Afbeelding: Shutterstock / sarayut_sy

Previous ArticleNext Article