Met deze 7 tips van opgefokte moeder naar kalme moeder

opgefokt moeder

Voel jij je wel eens een opgefokte moeder? Geen enkele moeder vindt het heel tof om te vertellen dat ze wel eens opgefokt wordt door het moederschap. Dat ze haar geduld te snel verliest en alleen nog maar boos kan reageren. Het is ook niet iets om trots op te zijn, maar het gebeurt veel vaker dan dat we toegeven. Even voor de goede orde, ik heb het hier niet over fysiek geweld of geestelijke mishandeling. Als dit bij jou het gevolg is van je geduld verliezen en boos reageren, zoek dan professionele hulp! Dat gezegd te hebben, zal ik een korte situatie schetsen waar menig moeder zich in zal herkennen. 

Opgefokte moeder

Je hebt een lange dag gehad op je werk, je komt thuis en je kinderen zitten te kibbelen over iets onbenulligs. Er moet nog gekookt worden en iedereen heeft wel iets te zeuren over de maaltijd. Er wordt niet geluisterd wanneer je iedereen om een beetje hulp vraagt en BOEM. Mama ontploft. “Waarom kunnen jullie nooit gewoon eens luisteren? Stop nu met vechten en zeuren! Kunnen we een keer zonder geschreeuw aan tafel zitten?”, schreeuw je tegen je kinderen, realiserend dat jij degene bent die nu het hardste schreeuwt.

Meestal komt dit opgefokte gevoel wanneer je als moeder oververmoeid bent, gestrest bent, of simpelweg teveel op je bordje hebt. Het grootste probleem van een opgefokte moeder is dan ook dat ze het lastig vindt om de controle over de situatie los te laten, waardoor ze de controle over zichzelf verliest.

Kalme moeder

Wat kun je zelf doen om van die opgefokte moeder weer een kalme moeder te maken? Ik geef je 7 tips!

1. Zorg goed voor jezelf

Deze tip heb je vast al veel vaker gehoord, maar vanzelfsprekend is het helaas in het moederschap niet. Toch is het heel belangrijk om eerst voor jezelf te zorgen, voordat je goed voor een ander kunt zorgen. Ooit gevlogen met je kind? Dan weet dat je eerst zelf een zuurstofmasker op moet zetten, voordat je een zuurstofmasker bij je kind opzet.

2. Duidelijke regels en grenzen

Kinderen hebben behoefte aan duidelijke regels en grenzen, maar moeders ook. Maak ook samen met je kinderen deze regels en grenzen, zo hebben zij het gevoel dat ze inspraak hebben hierin. En jij kunt altijd terugvallen op die regels en grenzen en je kinderen er ook op wijzen, wanneer je je opgefokt begint te voelen.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Je opgefokt voelen als moeder, is vaak een gevolg van vermoeidheid. Voor een goede nachtrust zorgen is daarom zo belangrijk. Maar ja, als moeder van kleintjes is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je dan ook midden in de nacht wakker gehouden wordt door één van je kleintjes, gun jezelf de volgende dag een inhaal momentje. Een simpele powernap dus.

Waar ik ook veel goede verhalen over hoor, is een verzwaringsdeken. Deze deken kan zorgen voor een betere nachtrust en dus een kalme moeder te worden. Benieuwd? Je leest hier de zwaartedeken ervaring van Mirjam.

4. Leer de signalen herkennen

Wanneer je weet waar het probleem vandaan komt, kun je het probleem ook veel sneller oplossen. Leer daarom signalen herkennen. Hebben de kinderen honger waardoor ze nukkig zijn? Geef ze te eten! Hetzelfde geldt natuurlijk voor jezelf.

5. Plan niet teveel

De komende vijf weekenden een volle agenda? Persoonlijk word ik daar nogal opgefokt van. En dan kunnen de dingen die in de planning liggen, allemaal wel leuke dingen zijn, het geeft geen rust of tijd voor spontane dingen. En dat is juist iets wat een kalme moeder nodig heeft. Teveel plannen is gewoon echt het recept om je opgefokt te voelen.

Lees hier 13 manieren en tips om meer energie te krijgen.

6. Echte aandacht

Het is verrekte lastig om je aandacht op één punt te vestigen. Misschien zit je hoofd nog vol met dingen die je moet doen, misschien vind je hetgeen waar je kleintje mee bezig is gewoon oersaai. Wanneer je geen volledige aandacht geeft, ben je maar half aanwezig, half in gesprek, half in het spel, met het gevolg: een opgefokt gevoel. Wanneer het lukt om echt gericht aandacht te geven aan je kind, zul je ervaren dat dat je rust geeft.

Het is best shockerend wanneer ik me realiseer, dat ik meer tijd met mijn kinderen had kunnen doorbrengen, als mijn neus niet in mijn telefoon had gezeten. 

7. Wees realistisch

Het opgefokte gevoel komt vaak wanneer je als moeder oververmoeid bent, gestrest bent, of simpelweg teveel op je bordje hebt. En dat laatste is natuurlijk heel simpel op te lossen. Je moet gewoon wat minder opscheppen. Wees realistisch naar jezelf. Wat kan je wel en wat kan je niet aan. Het is goed om bepaalde dingen los te laten om een kalmere moeder te worden.

Wees ook realistisch naar je kinderen. Je kind is ook maar een kind en geen uitzonderlijk bijzondere wereldburger.

Dus wanneer je weer eens met een opgefokt gevoel door het moederschap gaat, weet dan dat het oké is! Je voelt je misschien een slechte moeder, maar bijna elke moeder overkomt dit gevoel. Pak deze tips er dan weer even bij en je zult zien dat je van opgefokte moeder naar kalme moeder gaat.


opgefokte moeder

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / fizkes

Previous ArticleNext Article