42 weken zwanger, komt de baby nog?

42 weken zwanger

‘Er is er nog nooit één blijven zitten’, zeggen ze dan. Maar wanneer je zelf 42 weken zwanger bent, vraag je je serieus af of die baby ooit nog komen gaat.

42 weken zwanger gevaarlijk?

Een zwangerschap van 42 weken of langer wordt als over tijd beschouwd en is meestal geassocieerd met bepaalde gezondheidsrisico’s voor moeder en kind. Dit omvat onder andere het risico op infectie, bekkenontsteking, een moeilijke bevalling en een verhoogd risico op interventies zoals een keizersnede. Het is belangrijk om de gezondheid van de moeder en het kind regelmatig te monitoren en dicht bij medische hulp te zijn.

De risico’s na 42 weken zwangerschap

Er zijn dus zeker risico’s na 42 weken zwangerschap! Hoewel de meeste baby’s gezond te wereld komen, is er een hoger risico op doodgeboorte als je langer dan 42 weken zwanger bent. Dit kan door weinig vruchtwater komen. Dit kan de hartslag van de baby beïnvloeden en de navelstreng samendrukken tijdens de weeën.

Verder groeit je baby natuurlijk gewoon door. Het risico van 42 weken zwanger zijn is dat de kans dat je een tang, een vacuümapparaat of een ander instrument nodig hebt bij de bevalling. Het risico dat een keizersnede nodig is, kan ook zeker toenemen.

Geen ontsluiting

Niks, nada, noppes! Je bent 42 weken zwanger en er is nog steeds geen ontsluiting te bekennen. Want nu? Ik durf bijna te wedden dat je op zoek gaat naar manieren om de bevalling op te wekken. Bij de meeste zwangerschappen van 42 weken, begint de bevalling op natuurlijke wijze. Maar wanneer je 42 weken zwanger bent, is het inleiden van de bevalling ook zeker een optie.

Als je zwangerschap langer duurt dan 42 weken en je besluit de bevalling niet op te wekken, moet je meer toezicht krijgen om het welzijn van uw baby te controleren.

42 weken zwanger

Inleiden of afwachten?

Wanneer een vrouw 41 tot 42 weken zwanger is, moet er afgewogen worden: ‘inleiden of afwachten’? Voor de één is dit een heel makkelijke keuze. Zeker wanneer je helemaal klaar bent met de zwangerschap en je zo snel mogelijk die baby eruit wil hebben. Maar voor een ander is de keuze tussen inleiden of afwachten toch iets ingewikkelder. Misschien zou je heel graag thuis willen bevallen, maar wanneer je de bevalling gaat inleiden is dat niet meer mogelijk.

Voordelen van inleiden

  • je baby groeit niet langer door in je buik, maar erbuiten
  • je kan risico’s op problemen bij de baby voorkomen
  • je kan risico’s op problemen bij jezelf voorkomen
  • je kan het risico op een tang- of vacuümverlossing beperken

Voordelen van afwachten

  • de kans dat de bevalling spontaan begint is groot
  • je kunt thuis bevallen met een verloskundige

Er is er nog nooit één blijven zitten

De hele zwangerschap kijk je uit naar de uitgerekende datum. Eigenlijk, zeker bij een eerste, houd je helemaal geen rekening met het idee dat je baby wel eens langer zou kunnen blijven zitten. Maar toch is het feit dat minder dan 5 procent daadwerkelijk op de uitgerekende datum wordt geboren. Veel baby’s blijven tot ver na week 40 zitten en sommige tikken zelfs de 42 weken aan. De meeste baby’s hebben nu eenmaal hun eigen tijdschema voor de bevalling.

Eén ding is zeker, er is er nog nooit één blijven zitten.


Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article