Sale bekentenis

sale

Op de langste dag van het jaar zat ik tot diep in de nacht buiten. Terwijl de muggen mij enthousiast bombardeerden tot hapje laadde ik verwoed het Zara winkelwagentje vol.

Ik beken: het  hele jaar geef ik amper iets uit aan kleding en spaar ik voor de Zara sale. Mijn kinderen weten dat ze niet hoeven te zeuren tot de langste dag en eerste kerstdag, want dan gaat moeders los. Af en toe ga ik vreemd tijdens een ‘1 artikel voor -25%’ verleiding bij concurrent H&M of ‘alleen dit weekend alles -15%’ actie bij de Hema voor basics als T-shirts, sokken, ondergoed en pyjama’s. Webshops zien mij liever komen dan gaan: mijn bestelling duikt alleen op bij minimaal 50% korting op alles. 

Begrijp mij niet verkeerd het liefst zou ik shoppen voor de volle pond uit de nieuwe collectie zodat de shops die het soms al zo moeilijk hebben en keihard werken mij rekenen als vaste klant en ik zo mijn voorkeur items kan scoren. Ooit, toen ex nog manlief was en werkgever wel uitbetaalde, deed ik dat: zodra de nieuwe collectie uitkwam waande ik mij in sprookjesland en spekte de garderobe voor het nieuwe seizoen. Hysterische taferelen waarin ik niet zelden anderen in financiele moeilijkheden zag komen omdat de hypotheek voor een paar maanden werd uitgegeven aan kleding. Maar tijden veranderen en daarbij is mijn visie op kleding veranderd: je kan er prima leuk bijlopen zonder een maandsalaris uit te geven per kind. En waarom moet een jas voor zoonlief €150 kosten terwijl hij er soms maar drie maanden in loopt (zijstapje: tegenwoordig hebben we dezelfde maat zodat ik het door zelf te passen weet dat de maat goed is.)? Lang leve de sale!

NEE, ik ben geen China imitatie shopper of neem producten af in verre landen geproduceerd door kinderen onder barre omstandigheden en JA ik heb diep respect voor hen die keihard werken hun product of merk in de markt te zetten. Maar vijf kinderen kleden is duur. Jassen en schoenen alleen al kost een vermogen maal vijf. Het hele jaar negeer ik nieuwsbrieven over de nieuwste collectie, want als je niet kijkt blijven bepaalde producten ook niet in je hoofd hangen om na lang dubben overstag te gaan en dan te ontdekken dan de halve school er mee loopt. Er blijft genoeg over in de sale. Gelukkig zeuren mijn kinderen (nog) niet om bepaalde merken.

Binnenkort komt er een doos uit Spanje waarvan zeker de helft weer terug gaat. We pikken zorgvuldig items uit die we echt nodig hebben. We passen wat nog in de kast hangt en alles wat te klein is wordt doorgeschoven naar het volgende kind of verkocht op marktplaats. En dan weer sparen tot kerst.

Previous ArticleNext Article