Handen wassen na het plassen!

“Handen wassen na het plassen!”, welke moeder heeft het nog nooit naar haar kleintje geroepen? Ongeveer drie kwart van jullie herkent deze uitspraak, want uit een onderzoek van Tork blijkt dat 77 procent van de ouders hun kinderen er steeds opnieuw aan moet herinneren de handen te wassen.

Ik roep het regelmatig wanneer er weer één van het toilet af komt, want mijn kleintjes vergeten het nog weleens. En nu de herfst, en dus bacillen-tijd weer is begonnen, betekent dat weer een toename van verkoudheden en griep onder schoolkinderen. Doordat zij veel contact met elkaar hebben, zijn zij extra vatbaar voor virussen en bacteriën.

Regelmatig je handen wassen voorkomt een groot deel van het overbrengen van bacteriën. Nu vind ik ook wel dat we niet moeten gaan overdrijven, ik bedoel een beetje weerstand kan geen kwaad. De hele dag door handen wassen is ook weer niet nodig. Maar ik moet je iets bekennen, ook ik vergeet regelmatig om de kleintjes hun handen te laten wassen wanneer dat eigenlijk wel nodig zou zijn. Want buiten het toiletbezoek om, is het ook belangrijk om de kinderen aan te sporen om handen te wassen na het snuiten van hun neus, of na het buitenspelen. 

Tips om goed handen te wassen

Om kinderen te leren hoe en wanneer ze hun handen moeten wassen zet Tork een aantal handige tips op een rijtje. Tips die ik ook wel gebruiken kon, wist je namelijk dat het belangrijk is je handen eerst grondig nat te maken met lauw water? En vervolgens pas zeep te gebruiken en je handen goed over elkaar te wrijven?

Een andere leuke tip is om je kinderen een liedje te laten zingen tijdens het handen wassen! Zo weet je zeker dat ze het lang genoeg doen en daarnaast is het handen wassen zo extra leuk. Een geschikt ‘handenwasliedje’ is bijvoorbeeld ‘Altijd is Kortjakje ziek’. Dat liedje kan ook overal voor gebruikt worden, bij mij komen namelijk de herinneringen aan een bevalling omhoog. 

En wat ook zeker een goede tip is: het goed afdrogen van je handen mag je zeker niet vergeten, dit zorgt voor extra schone handen.

Global Handwashing Day

boekje handenwassen

Voor jonge kinderen is een voorleesboekje ‘Ella en haar vriendjes stoppen Bactero’ geschreven. In het kader van ‘Global Handwashing Day’ jaja ook hier is een dag voor, ontving ik dit boekje om samen te lezen met mijn kleintjes. Dit boekje helpt ouders en kinderen om op een leuke manier te leren wanneer en waarom zij hun handen moeten wassen. In het boekje komt Ella op school en ontdekt dat er maar vier vriendjes aanwezig zijn. De rest van de kinderen zijn verdwenen door de ‘Bactero’. Samen met haar vrienden gaat ze de strijd aan om Bactero te verslaan. Uiteindelijk helpt ook de juf mee om Bactero te bestrijden, door een goede uitleg te geven over hoe je het beste je handen wassen kunt. Het boekje bevat voor de kleintjes een spannend verhaal, maar de oplossing komt precies op tijd. Daarnaast is het natuurlijk bedoeld om kinderen duidelijk te maken hoe en wanneer ze hun handjes moeten wassen.

handenwas boekje kind

We geven vijf ‘Ella en haar vriendjes stoppen Bactero’ boekjes weg!

Wij geven vijf van deze boekjes ‘Ella en haar vriendjes stoppen Bactero’ weg! Mocht je één van de vijf willen zijn, stuur ons dan een maitje mét je adres en wie weet ligt ‘Ella en haar vriendjes stoppen Bactero’ binnenkort in je brievenbus.

Naast het boekje is er ook de EllaHandWas-app ontwikkeld voor op de tablet. In de app worden kinderen uitgedaagd om op de juiste manier het handen-was ritueel uit te voeren. Bijvoorbeeld na het buitenspelen of na het kliederen in de keuken. Deze gratis app is te downloaden in de App Store of Google Play.

Fijne handen-was-dag allemaal! 😉

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

2 Comments

  1. Leuk voor Ella het dochtertje van een vriendin! Een leerzaam en leuk boek is nooit weg.