Minder suiker, 3 tips om je kinderen fruit te laten eten

fruit eten spel

Het tweede thema van het Actify Your Family programma, wat ik aan het uitvoeren ben met mijn gezin, is ‘minder suiker’. Kijk daar kan ik wat mee! Want ondanks dat mijn kinderen echte snoeperts zijn, zijn ze ook dol op fruit. Met het antwoord, ‘pak maar een appel’, op de vraag ‘mag ik een snoepje’ kom ik aardig weg. Jeej, eindelijk zit ik een keer niet met mijn handen in het haar, maar kan ik ook waardevolle ervaringstips geven. En natuurlijk mezelf een schouderklopje. 

Bewustwording

Tip 1. Maak kinderen bewust van voeding. Is iets wel of niet gezond. Wat weten ze over het eten, wat zit er in? Je kunt als ouder je kind wel vertellen of iets wel of niet gezond is, maar droge theorie vinden ze over het algemeen niet boeiend. Iets beleven en ervaren, mijn kinderen hebben daar baat bij. En dat werd al snel duidelijk toen we het raadspelletje speelden wat Actify Your Family voorstelde.

Mijn kinderen zijn dus echte snoeperts, zoetekauwen. En zoals we allemaal wel weten, is teveel suiker niet gezond. We willen minder suiker! Maar hoe maak ik mijn kinderen dat duidelijk? Ik zocht verschillende (zoete) dingen, zoals fruit, schuddebuikjes en honing. Mijn kinderen gingen dit geblinddoekt proeven. Naderhand zetten we de producten van zoet tot minder zoet op een rij. Ik vond dat ze uiteindelijk aardig konden inschatten wat het zoetste was en waar dus ook het meeste suiker in zat.

zoetigheid minder suiker
De juiste volgorde is: Skittles 89,8 gram – honing 75,1 gram – pure chocolade hagel 64 gram – schuddebuikjes 27 gram – banaan 12 gram – appel 10 gram – wortel 4,7 gram (per 100 gram)

En de vraag is nu natuurlijk, wat kun je van deze producten het beste eten?

fruit is gezond

Ze weten het wel! En toch kwam nog geen minuut later de vraag: ‘Mag ik een snoepje?’

Wanneer dit spelletje leuk uitpakt, kun je dit ook met verschillende fruitsoorten doen. Welke is het zoetst of het lekkerst? En door verschillende soorten fruit te proeven, leren ze via het spelletje misschien weer nieuwe fruitsoorten kennen, die ze anders nooit hadden willen proeven.

De bekende smoothie

Tip 2. maak een smoothie. “Mam, maak je weer zo’n lekker fruitshakie”, wordt er hier regelmatig gevraagd. Vooral mijn twee jongsten zijn dol op de smoothies. En ik vind ze ideaal! Het rijpere fruit, zoals de bananen, die mijn kinderen liever laten liggen zodra het wat bruin geworden is, zijn ideaal voor de smoothie. Door verschillende soorten fruit te mixen, gaat er toch weer heel wat fruit naar binnen bij je kleintje. Om de smoothie goed drinkbaar te maken, gooi ik er vaak ook nog een scheut water bij, extra vocht kan nooit kwaad.

Hier een paar voorbeelden van lekkere combinaties (aldus mijn kleintjes):

Banaan – sinaasappel – aardbei
Banaan- kiwi – appel
Mango – banaan – appel

Inspiratie voor smoothies kun je ook vinden in de MaaltijdMatch app.

Maak het leuk

Tip 3. Heel cliche, maar het is waar: maak het leuk! Een rietje en een parasolletje in de fruitshake. Een mooie spies met verschillende soorten fruit. Eigenlijk is het heel simpel en hoef je helemaal geen creatieve vingers te hebben. Een bordje met een gezichtje is namelijk zo gemaakt. Een banaan is de lachende mond, twee appelpartjes zijn de oren, drie druiven dienen als ogen en neus en van de kiwi maak je stekelhaar. Ik noem maar wat.

Naast het leuk opdienen, vinden kinderen spelletjes spelen leuk. Zie het kopje ‘bewustwording’. Maar ik weet als geen ander dat deze tips leuk zijn opgeschreven, maar in de werkelijkheid heel anders kunnen uitwerken. Mijn laatste en gratis tip is dan ook: hou vol en laat het los. Twee tegenstrijdige adviezen, maar wel twee belangrijke. Hou het aanbieden vol, hou het geduld hebben vol. En laat het los wanneer het geen succes heeft. Want van boos worden en fruit eten onder dwang, wordt niemand gelukkiger en het maakt het fruit ook niet lekker zoet.

Check de Actify Your Family Facebook groep voor meer tips om je kids minder geraffineerde suiker te laten eten.

Previous ArticleNext Article