Checklist: wat moet je kind kunnen om alleen thuis te blijven

Met 364 weken kan je kind alleen thuis blijven? Nee, dit vind je niet in de ‘oei ik groei’ boeken. Op de vraag wanneer je kind de juiste leeftijd heeft bereikt om alleen thuis te kunnen blijven, is geen duidelijk antwoord. Wel kun je jezelf afvragen of je kind oud en wijs genoeg is om alleen thuis te blijven. Daarvoor heb ik een handige checklist samengesteld. 

Weet je kind hoe te handelen in een noodgeval? Oftewel, heeft hij een telefoon tot zijn beschikking en kan hij 112 bellen?

Weet je kind dat hij alleen 112 mag bellen in noodgeval? Oftewel, weet je kind wat noodgevallen zijn? Niet dat hij 112 belt omdat z’n beker limonade is omgevallen en hij geen tijd heeft om het op te ruimen omdat hij te druk met Minecraften is.

Is je kind enigszins verantwoordelijk. Maakt hij bijvoorbeeld spontaan zijn huiswerk? Oké, dit legt de lat wel een beetje hoog.

Wil je kind zelf ook alleen thuis blijven? Of wil je zelf gewoon even snel, zonder gezeik, een boodschapje doen?

Kan je kind flexibel reageren. Dus schiet hij niet in de stress wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Je kind heeft geen obsessieve interesse in aanstekers en lucifers. Mocht dit wel het geval zijn, dan raad ik je aan om alvast een therapeut te zoeken. Anders kom je nooit meer alleen weg van huis.

Je kind kan de deurbel negeren. En hij weet dat hij alleen open mag doen voor opa, oma, buurvrouw of andere bekenden.

Mocht je kind net even op de wc zitten, dan trekt hij in het toilet zijn broek omhoog, om vervolgens de voordeur open te doen. Uiteraard alleen voor opa, oma, buurvrouw of andere bekenden.

Je kind snapt dat sommige dingen niet handig zijn om te gaan doen wanneer je alleen thuis bent.

  • Je kind snapt dat dit niet het moment is om uit het zolderraam te gaan hangen.
  • Je kind snapt dat dit niet het moment is om een afbakbroodje te bakken in de oven.
  • Je kind snapt dat dit niet het juiste moment is om die ene stunt op de trap te oefenen.
  • Je kind snapt dat niet het moment is om dat zakje smurfensnot te maken met chemische middelen.

Wanneer ik mijn kind een tekstbericht stuur, kan hij dat lezen.

Je kind kan zich aan de regels houden.

Check, check, check? Hoera, je kind redt zich wel even en kan alleen thuis blijven. Maar nu niet meteen vier uur wegblijven, ook al klinkt dat zeer aantrekkelijk. Wellicht zal de ene moeder je voor gek verklaren dat je je kind alleen thuis laat, terwijl de andere niet snapt dat je hier zo moeilijk over doet. Als ouder ken je je eigen kind het best en tegen de tijd dat je je kind even alleen kan laten, heb je het ook dubbel en dwars verdiend!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article