Waarom zijn peuters leuk… leuk? Ja, superleuk!

Ondanks de driftbuien, het verzet en het alles zelluf willen doen zijn peuters de leukste wezentjes die er bestaan. Ja, ze kunnen doodvermoeiend zijn, je kunt ze regelmatig achter je denkbeeldige behang plakken, maar wat ga ik die geweldige peutertijd missen als mijn laatste peutertje straks een kleutertje wordt.

Ik ga dit stuk vaak, heel vaak teruglezen de komende tijd. Zodat de peutertijd in mijn geheugen gegrift staat, want wat zijn peuters leuk, nee superleuk!

Waarom peuters leuk zijn? Dit is waarom:

  • Waarom zijn peuters leuk? Ze kunnen op de meest schattige manier de hele Nederlandse taal vernachelen. En bij peuters accepteren we de vreemde woorden ook nog, maar zodra ze kleuter zijn wordt het er zo snel mogelijk uitgeramd. Tegenwoordige tijd, verleden tijd, een peuter maakt zich er niet zo druk om.  “Mama, ik log hier!” De rrr niet kunnen uitspreken of sowieso geen lange woorden kunnen maken. “Mag ik nog een blootje met pipapaas?” Wat ga ik dat missen en het ergste nog, er komt een dag dat zij mijn gekke zinnen en woorden gaan corrigeren. 
  • Een peuter geeft de perfecte knuffel. Een baby knuffelen is fijn, een groot kind knuffelen is ook fijn, maar een peuter knuffelen is perfect. De combinatie van spekbeentjes en het meest schattige stemmetje “Mama, ik vind je lief”. Armpjes die precies om je nek passen. Beentjes die precies op je schoot passen. Geen lange ledenmaten die alle kanten op vliegen, geen gebrabbel waar je niks van maken kunt, perfect is het gewoon.
  • En of peuters leuk zijn! Peuters waarderen de kleinste dingen. Dat ene bloemetje in het gras wordt opgemerkt. Die sticker op de hand mag nooit meer verwijderd worden. Als je vraagt of ze wil helpen met dweilen, krijg je de meest enthousiaste reactie die er bestaat. Geef haar een paasei en ze doet alsof ze de lotto gewonnen heeft. Kleine dingen doen er echt nog toe bij een peuter.

Heerlijk flexibel

Nog meer redenen waarom peuters leuk zijn? Peuters zijn makkelijk te vormen en te buigen. Ook al kunnen ze er af en toe een driftbui uitgooien alsof Conchita begint te zingen, zo makkelijk als het aan gaat, zo makkelijk gaat het ook weer uit.

En ja, ze willen op de meest onhandige momenten, bijvoorbeeld wanneer je met twee volle boodschappentassen staat te wachten en ondertussen eigenlijk poepen moet, persé zelluf als een slak uit de auto stappen. Ondanks die ijverigheid zijn peuters ook heel makkelijk om te praten. Maak het positief, wimpel het snel weg met “ooohhh, moet je daar eens kijken wat een mooie voordeur, wie er als eerste is…” en je peuter zet het op een sprinten en  is vergeten waar hij zich druk om maakte.

En dan toch ook weer het drama, wat is een peuter zonder drama? Janken krijsen, stampvoeten, rollen over de winkelvloer, tranen met tuiten, het maakt een peuter een peuter. En hoe vermoeiend en frustrerend het ook is als je er middenin zit, erop terugkijkend houd ik ervan. Ik had geen dramatische driftbui willen missen!

Ze eten niet al de kipnuggets op. “Ja hoor schat, jij mag een Happy Meal” dan eet ik je kipnuggets wel weer op… Of dat nou echt zo fantastisch is, dat weet ik niet. Maar ik doe het toch elke keer weer.

Ik hou van dutjes

Peuters doen zo nu en dan nog een dutje. Wat een heerlijke tijd was dat! Nu is de tijd van spontaan op de bank in slaap vallen echt voorbij, maar wat een fijne tijd was dat! Had ik al gezegd dat dat écht een fijne tijd was?

Peuters hebben geen filter. Ze hebben een levendige fantasie, maar liegen doen ze niet en ze nemen ook geen blad voor de mond. Ze zeggen geen onbeleefde dingen, ze zeggen gewoon wat ze denken. Hardop en trots zullen ze aan de kassamevrouw vertellen dat mama onwijze stinkscheten kan laten. En dat papa een hele grote piemel heeft.

Vraag je je nu nog steeds af ‘Waarom zijn peuters leuk?’ Een peuter is nog zo ontzettend afhankelijk. Hoe groot ze zichzelf soms ook vinden, ze hebben je echt nog nodig. Vanaf het moment dat ze naar school gaan, is dat schattige en afhankelijke snel verdwenen.

Binnen no-time veranderen ze van afhankelijke, verlegen ‘mama ga niet weg’ peutermurmeltjes in manse “Yo doei mam” kleuters. Natuurlijk hebben ze je nog tot in den treuren nodig. Maar de manier waarop een peuter je nodig heeft, die manier komt nooit meer terug.

En God, wat ga ik dat allemaal missen! Mooie tijden komen er aan. Meer mogelijkheden, meer vrijheid. Maar ik kan er nog niet aan wennen, ik wil er nog even niet aan wennen. Want peuters, wat zijn jullie leuk! Nee… superleuk!


peuters leuk

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

3 Comments

  1. Natuurlijk weet ik dat ze om op te vreten is, maar als je midden in de peuterpuberteit zit heb je soms gewoon weer even een reminder nodig. Ik heb heerlijk gelachen!

  2. Heerlijk zijn peuters inderdaad! Mijn jongste (van 3 kids) is nu ook een peuter van 2,5 jaar. Ik wou dat ik nu op een pauzeknop kon drukken en de tijd een jaartje of 4 stil kon laten staan. Prachtige tijd!

  3. Ik smelt helemaal weg van al die herkenbare schattigheden! De perfecte knuffel, zo waar! Gelukkig schuift er hier ook nog een manneke rond op zijn bips, dus ik mag het allemaal nog eens meemaken!