Mijn peuter wil niet naar de peuterspeelzaal

peuter wil niet peuterspeelzaal

Ik had lang zitten twijfelen. Zal ik mijn peuter wel of niet naar de peuterspeelzaal doen? Ik had de voor- en nadelen van de peuterspeelzaal overwogen. Mijn reden om het wel te doen was dat mijn peuter in contact zou komen met leeftijdsgenootjes. Op dat moment had hij overdag alleen zijn zusje van een jaar jonger om mee te spelen. Daarbij ging hij alleen zijn eerste levensjaar naar een kinderdagverblijf. Maar nadat ik gestopt was met werken, was mijn peuter alleen nog maar bij mij en zijn zusje thuis geweest. De peuterspeelzaal was dus een mooie manier om alvast een beetje te wennen aan de basisschool. 

Huilend afscheid nemen bij de peuterspeelzaal

Maar daar dacht mijn peuter anders over. Mijn peuter wilde namelijk niet naar de peuterspeelzaal. Ja, in eerste instantie wel. Hij vond het wel grappig, die aandacht, het speelgoed. Maar op het moment dat ik uit het zicht verdween, zette hij het op een brullen. En wat de juffen op de peuterspeelzaal ook probeerden, mijn peuter werd er niet enthousiast van. Ik moest afscheid nemen van een huilend kind en hem achterlaten bij de peuterspeelzaal. En dat brak mijn hart. Want mijn peuter wilde overduidelijk niet op de peuterspeelzaal zijn, maar thuis bij mama en zijn zusje.

Een zwaar jaar achter de rug

Ik had een zwaar jaar achter de rug. Mijn jongste kind was ernstig ziek geweest en ik had meer ellende gezien dan ik aankon. Een huilend en afhankelijk kind aan mij vastgeplakt, was me inmiddels bekend. Ik was toe aan een beetje rust, niet alleen aan mijn lijf, maar ook aan mijn hoofd. Ik dacht dat ik voor mezelf wel wat rust kon creëren, wanneer mijn peuter naar de peuterspeelzaal zou gaan. Boy was I wrong! Dit mannetje, dat heeft ook geleden in dat zware jaar. Opeens moest hij dagen lang zonder zijn moeder, want ik was in het ziekenhuis. Hij werd van hot naar her gebracht en heeft het zonder te zeuren doorstaan. Maar dit was de druppel. Het was alsof hij zei, dit kun je me niet aandoen. Laat mij hier niet op de peuterspeelzaal alleen achter.

De peuter bleef huilen op de peuterspeelzaal

Ik ben geen opgever. Niet lullen maar poetsen is mijn motto. In dit geval, niet huilen maar spelen. Helaas bleef mijn peuter telkens huilen op de peuterspeelzaal. Het brak mijn hart om een verdrietig mannetje daar achter te laten. Het was de derde keer toen hij met betraande ogen en emo-stemmetje aan mij vroeg, ‘mama mag ik weer mee naar huis, alsjeblieft?’  Ik kon hem amper recht in de ogen kijken. Een mes stak er in mijn moederhart. Ik heb hem opgepakt en meegenomen. Voor wie doe ik dit eigenlijk? Vroeg ik mezelf af. Ik heb genoeg verdriet gezien bij mijn kinderen. En voor het eerst was ik een makkelijke opgever. Het maakte me niet uit, ik liet mijn peuter niet meer huilend achter bij de peuterspeelzaal.

Kind van de peuterspeelzaal afhalen

En dus haalde ik na drie keer proberen mijn peuter weer van de peuterspeelzaal af. Ik zal het hoofd van de peuterjuf nooit meer vergeten. ‘Je moet wel een beetje volhouden…’ waren haar woorden. ‘Nee dat hoef ik een keer niet’, was mijn reactie en ik volgde mijn gevoel. Mijn peuter wil niet naar de peuterspeelzaal. Mijn peuter hoeft ook niet naar de peuterspeelzaal. Er was niemand die hem of mij verplichtte om het te doen. De keuze was aan mij. Ja, misschien liet ik me wel inpakken door krokodillentranen. Maar zelfs die tranen, kon ik even niet aan.

Naar de peuterspeelzaal, wel of niet doen?

Dat mijn peuter niet naar de peuterspeelzaal wilde, zegt natuurlijk helemaal niks over jouw peuter. Misschien vindt jouw peuter de peuterspeelzaal fantastisch. Ook raad ik niet aan om, net als ik, meteen op te geven. Want vaak is het toch echt een kwestie van wennen voor het kind.
Voor sommige kinderen is de peuterspeelzaal een goede voorbereiding op de basisschool. Ook voor de taalontwikkeling kan de peuterspeelzaal belangrijk zijn. Kortom, de peuterspeelzaal heeft echt wel voordelen.

Ik zet de voordelen van de peuterspeelzaal even op een rij.

  • Je kind leert samen spelen en daarmee ook samen delen.
  • De eerste vriendschappen worden gemaakt op de peuterspeelzaal.
  • Je kind krijgt ander speelmateriaal dan thuis aangeboden.
  • Je kind kan creatief bezig zijn.
  • Je kind leert in de kring te zitten en te luisteren naar de juf.
  • Je kind wordt op alle motorische gebieden uitgedaagd, oftewel het is goed voor de ontwikkeling.

peuterspeelzaal wel of niet

Vanaf welke leeftijd naar de peuterspeeltijd is het beste?

Mijn peuter was 2 1/2 toen we het falende peuterspeelzaal avontuur aangingen. Maar vanaf 2 jaar kunnen peuters al terecht op de peuterspeelzaal. Persoonlijk zou ik kijken of je peuter toe is aan de peuterspeelzaal. Voor sommige peuters pakt de peuterspeelzaal beter uit wanneer ze er pas op driejarige leeftijd aan beginnen.
Soms zijn er wachtlijsten en daarom is het wel verstandig om je kind vroegtijdig in te schrijven bij de peuterspeelzaal. Zeker wanneer je je kind op een bepaalde dag wil brengen. Wanneer je flexibel bent in je dagen, zal de plaatsing iets gemakkelijker gaan.
Peuters zitten tot hun vierde jaar op de peuterspeelzaal. Daarna stromen zij door naar de basisschool. Dit gaat vaak samen met een overdrachtsformulier van de peuterspeelzaal.

 

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article