Wat doe je de hele dag met je peuter thuis?

peuter activiteiten thuis

Peuters willen bewegen en zijn ontzettend ondernemend. Ze zijn dan ook voortdurend aan het ontdekken door te proberen. Het gevoel van samen leven met een mini-tornado zal vast wel eens bij je opkomen. Nu zou je denken, zo’n peuter thuis, vermaakt zich wel!

Maar soms wil je dat die mini-tornado even gaat liggen. Of eigenlijk wil je er even controle over hebben. Ik weet een hele simpele oplossing daarvoor: tv aanzetten. Maar dat is waarschijnlijk niet waar je naar op zoek bent. Wat doe je dan de hele dag met je peuter thuis? Wat zijn leuke peuter activiteiten, waar je kind ook zijn energie een beetje in kwijt kan? Ik heb na drie kinderen thuis, heel wat peuter activiteiten met ze uitgevoerd. Van beweegactiviteiten tot educatieve activiteiten. Kortom, ik heb genoeg leuke ideeën om te delen. 

Thuis met een peuter

Wanneer je een moeder vraagt wat ze de hele dag thuis met een peuter zit te doen, zal ze vaak genoeg antwoorden dat haar peuter met al het speelgoed speelt. Activiteiten voor peuters van 2-3 jaar, gaat dan ook vaak samen met materialen en speelgoed, en dat is niet bij ieder gezin hetzelfde. Maar activiteiten verzinnen voor een peuter, vergt ook een beetje fantasie en creativiteit. Je hebt echt niet altijd het duurste of het mooiste nodig om een peuter te vermaken.

Klusjes doen

peuters thuis

Het feit dat je thuis zit met je peuter betekent niet dat je de hele dag tot zijn dienst hoeft te staan. Sterker nog, je kunt je peuter prima klusjes laten doen. En nee, hij hoeft niet de vuilnisbak bij de weg te zetten, maar klusjes die bij zijn leeftijd passen. Voor een peuter is dat de leeftijd van 2-3 jaar. Van die klusjes kun je een activiteit maken. Zet bijvoorbeeld een timer wanneer je gaat opruimen met je peuter. Kan hij binnen een minuut alle Duplo weer in de bak krijgen? Of doe tijdens de was opvouwen, het sokken sorteer spel met je peuter. De peutertijd is een perfecte fase om te beginnen met je peuter bij klusjes te betrekken, peuters willen namelijk graag nadoen. Doen wat mama ook doet. Ik zou zeggen, als je dan toch de hele dag met je peuter thuis zit, maak er dan ook gebruik van!

Beweegactiviteiten met je peuter binnen

Eén van de zwaarste momenten van thuis met een peuter is wanneer het buiten slecht weer is. Naar mijn idee moeten peuters iedere dag even naar buiten om vrij te bewegen. Maar wanneer het weer dat echt niet toelaat, zit er niets anders op dan dat je peuter binnen zijn energie kwijt moet. Op een gegeven moment zijn de klusjes wel gedaan, wat nu?

Voor peuters is een parcours maken als beweegactiviteit binnen sowieso altijd een goed idee! Daar zijn ze dol op. En een parcours is ook zo gemaakt, je kunt daar namelijk van alles voor gebruiken. De kussentjes van de bank, krukjes, stoelen, zelfs potten en pannen. Als het maar als eilandje of obstakel kan dienen, waar ze op kunnen bewegen. Een leuke toevoeging aan zo’n parcours, is om er een thema aan te hangen. Peuters zijn dol op thema’s. Zo kun je in de lente je peuter laten bewegen als een vlindertje. En tijdens de Sinterklaas periode maak je van deze activiteit natuurlijk een Pietengym.

Kijk hier voor nog veel meer beweegactiviteiten en spelletjes binnen, waar peuters hun energie in kwijt kunnen.

Zintuigelijke activiteiten voor peuters

Wat ook heel leuk is om met peuters te doen, zijn zintuig spelletjes. Dus activiteiten waarbij je de zintuigen van je peuter prikkelt. Zintuigelijke activiteiten zijn voor peuters ontzettend educatief. Daarnaast wordt ook de fijne motoriek gestimuleerd. Prima activiteit om thuis met je peuter te doen dus! Maar wat zijn zintuig spelletjes dan precies?

Het belangrijkste van zintuig spelletjes: spelen en ontdekken is leren. Eigenlijk geef je bij zintuigelijke activiteiten zo min mogelijk instructies. Je biedt je peuter het materiaal en wat hij daar vervolgens mee gaat doen, is het stukje spelen en ontdekken.

Hier een paar ideeën voor zintuigelijke activiteiten.

– Geef je peuter een zintuigen bak, op de kleuterschool noemen ze zoiets ook wel een zandtafel. Thuis kun je een grote bak vullen met bijvoorbeeld zand, rijst, water of (doe eens gek) bruine bonen. Eventueel voeg je er wat speel materiaal aan toe, zoals graafwagentjes in een bak met zand en je peuter kan er zomaar uren zoet mee zijn.

zintuigen spel
activiteit peuter zintuig

– Kleien is ook zo’n zintuigelijke activiteit waar je peuter uren mee bezig kunt zijn. En hoewel ik als moeder altijd best een schurft hekel had aan klei, omdat het simpelweg overal gaat zitten, vooral op je nieuwe tapijt, heb ik het toch altijd toegelaten.

activiteiten peuters

– Vingerverven is ook zo’n zintuigelijke activiteit waar je als moeder een haat-liefde verhouding mee kunt hebben. Dat je peuter het een leuke activiteit vindt, hoeft niet aan getwijfeld te worden. Ik heb mijn kinderen een aantal keren (in de zomer) thuis laten bodypainten. Dat was toch wel even loslaten next level, maar een fantastische activiteit was het wel.

Thuis knutselen

Voor knutselactiviteiten hoef je echt geen uber knutselmoeder of Pinterest moeder te zijn. Wanneer ik een knutselwerkje van een peuter zie, zie ik het liefste niet wat het moet zijn. Dan is wat mij betreft het knutselwerkje geslaagd, de peuter heeft het dan namelijk helemaal zelf gemaakt. Knutselen met een peuter hoeft dus niet zo ingewikkeld! Schilder gerust een wc rol, beplak een schoenendoos met propjes of knip een oude krant aan flarden. Ook voor het knutselen geldt: spelen en ontdekken is leren.

Boekjes lezen

Samen met je peuter boekjes lezen is een hele goede activiteit om thuis te doen. Met voorlezen wordt de woordenschat van je peuter groter en ze leren ook beter praten wanneer ze met regelmaat worden voorgelezen. Toch weet ik uit ervaring dat voorlezen er vaak bij inschiet. Ik vond het als moeder van een peuter ook best lastig om voor te lezen, simpelweg omdat mijn ogen tijdens het voorlezen dicht vielen. Hoe simpel het ook klinkt, het is niet voor iedereen een gemakkelijke activiteit om thuis te doen met je peuter.

Mocht je op zoek zijn naar leuke voorleesboeken, dan kan ik je deze aanraden.

voorlezen kind

Muzikale en dans activiteiten

Ik heb thuis altijd muziek aan staan. Toen mijn kinderen nog peuters waren, wisselde ik mijn eigen playlist af met de muziek die zij graag wilden horen. Dirk Scheele was een favoriet voor mijn peuters. Muziek ontspant en soms word je er vrolijk van en krijg je zin om te dansen. Wanneer je de hele dag met je peuter thuis zit, zul je zien dat je peuter ook gaat reageren op de muziek die afgespeeld wordt.

Je kunt er zo nu en dan ook een activiteit van maken. Schaf een aantal muziek instrumenten aan en begin gewoon met spelen. Op youtube zijn er ook verschillende muziek en danslesjes te vinden voor peuters.

De peuter kan ook zelf spelen

Het is echt niet nodig om de hele dag door activiteiten op je peuter af te vuren. Een peuter kan thuis ook heel goed zelf spelen en dat geeft je als moeder even tijd voor jezelf. Daarnaast kun je je peuter ook gerust even voor de tv parkeren. Dat is echt geen schande. Want van al die activiteiten met je peuter thuis, word je als moeder ook best moe.


wat doen peuter thuis

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article