Rolbevestigend speelgoed

Vrij recent wakkerde minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) een discussie aan door in het AD fabrikanten van speelgoed aan te spreken ‘rolbevestigend speelgoed onder de loep te nemen’. De minister reageerde daarmee in de krant op een verandering in Franse speelgoedwinkels waar vanaf volgend jaar niet meer de indeling ‘jongens’ en ‘meisjes’ terug te vinden is. 

Zowel in het land als in de tweede kamer kreeg ze felle kritiek te verduren. Van ‘waar bemoeit ze zich mee’ tot ‘knettergestoord’ en ‘eerst Zwarte Piet, vuurwerk en nu nemen ze ons dit ook af’.

Persoonlijk sta ik er vrij blanco in. Ik identificeer mij niet met een bepaald geslacht, nationaliteit, status of geaardheid. Ik ben gewoon ik en zelfs mijn naam is verzonnen. Ik denk echt niet dat mijn kinderen er slechter van worden als ze op de televisie een reclame zien waarin zowel jongens als meisjes met een Barbie spelen. Over Barbie gesproken Mattel is al een aantal jaren bezig het stereotype beeld van de man als stoer en de vrouw als verzorgende te veranderen. Mattel brengt zelfs een aantal genderneutrale poppen op de markt. Driewerf hoera.

Onlangs kreeg ik op Instagram een reactie op een foto van mijn slaapkamer dat die er ‘mooi en ontspannen uitzag’. “Gek he,” concludeerde de desbetreffende persoon; “bij jou denk ik goh wat knap voor een alleenstaande moeder van 5 en bij een foto van iemand met partner, 1.8 kind en labrador heb ik dat niet…..” Vooroordelen en verwachtingen onze maatschappij is er doorspekt van.

Natuurlijk ben ook ik hier niet vrij van en ik probeerde meteen wat alerter hierop te zijn naar mijn kinderen. “Is deze voor een jongen of een meisje? ” De kleuter wapperde met een zwarte broek formaat daar-krijg-ik-nog-niet-eens-mijn-pink-in. “Ik denk dat Ken het wel past” antwoordde ik neutraal. De kleuter pakte een pop zonder borsten. “We krijgen een nieuw meisje in de klas.” Er werd driftig getrokken aan het lapje stof. “Ze heet Billie. Zo’n gekke naam….” Er werd driftig naar een bilpartij gewezen en gegiecheld. “Bil. Bil. Billen! Poep! Hahaha!!” Ik slikte en kwam niet verder dan; “Ik vind het wel een mooie naam en leuk een nieuw kindje.” Opvoedkundig heb ik ook zo mijn uitdagingen zeg maar.

Overigens ben ik wel benieuwd hoe ze het volwassen ‘speelgoed’ genderneutraal willen maken, maar die discussie hoort niet thuis op een opvoedkundige site.


Afbeelding: Shutterstock / FamVeld

Previous ArticleNext Article