Nog vijf minuutjes?

column moederschap

“Nog heel even, vijf minuutjes?” Het is één van de meest gebruikte smeekbedes van mijn kinderen wanneer ze naar bed moeten of zelfs al in bed liggen. Blijf nog even, nog één kusje, nog één knuffel, nog één verhaaltje. Het is één van de weinige momenten dat ze mijn aanwezigheid nog echt op prijs stellen, dat ze me mijn aanwezigheid nog echt even nodig lijken te hebben. Het verzoekje dat één van de laatste sporen lijkt te zijn van het hebben van kleintjes. Mijn kinderen worden groot en heel eerlijk gezegd zit ik helemaal niet meer te wachten op dit verzoek. 

Want terwijl ik daar nog vijf minuutjes lig, ben ik al bezig met de volgende vijf minuten die komen gaan. Ik stel me voor hoe ik straks beneden op de bank mijn favoriete Netflix serie aanzet, met een wijntje binnen handbereik. Heerlijk even hersenloos kijken naar een scherm terwijl niemand mijn aandacht opeist.

Echter is de realiteit meestal anders en sta ik tien minuten later de pannen van het avondeten nog schoon te schrobben of kom ik onverhoopt een berg wasgoed tegen, klaar om opgevouwen te worden. Er zijn nog zoveel dingen die ik kan doen in die vijf minuutjes. De vijf minuutjes die mijn kind vraagt om bij hem te blijven. Vijf minuutjes van gekonkel, het rekken van bedtijd. Nog één kusje, nog één knuffel, nog één verhaaltje.

Pfff. Vijf minuutjes. Ik kijk uit naar de tijd dat er niet meer gevraagd wordt om die vijf minuutjes. Dat ze zelfstandig naar bed gaan en die vijf minuutjes weer van mij zijn.

Maar wat zijn nou vijf minuutjes? Zelfs als ze gevoelsmatig vijf uren duren? Dan nog, wat zijn nou vijf minuutjes?

Wat zijn nou vijf minuutjes wanneer hij vraagt of hij nog even zijn spelletje mag afmaken? Wat zijn nou vijf minuutjes als ze vraagt om nog even vijf minuutjes te blijven liggen in de ochtend? Wat zijn nou vijf minuutjes als ze vragen om nog even de film af te kijken? Wat zijn nou vijf minuutjes wanneer je van ze eist de tafel te dekken?

Wat zijn nou vijf minuutjes wanneer je zegt, ‘ik kom zo bij je’?

Er komt inderdaad een dag dat die vijf minuutjes weer van jezelf zijn en God, wat zal ik ze dan missen. Want er komt ook een dag dat je kinderen bij je op bezoek komen en voor je gevoel veel te snel weer gaan. Niets liever zou je dan willen schreeuwen, ah blijf nog even? Nog vijf minuutjes?


Afbeelding: Shutterstock / PV productions

Previous ArticleNext Article