Tips om niet krankzinnig te worden deze dagen

kinderen thuis corona

HELP! Drie weken de kinderen thuis. Thuis lesgeven? Ik kan het niet helpen, maar het zweet schiet spontaan m’n bilnaad in. En dan kom ik ook nog in een ‘lockdown parenting’ Facebookgroep terecht waar de ene na de andere enthousiaste moeder tips voordraagt. Tips voor werkbladen, tips hoe je de kinderen kunt helpen met schoolwerk. En, de horror, zelfs complete schema’s met een strakke dagindeling. Begrijp me niet verkeerd, ik bewonder het enthousiasme en de inzet. Maar ik weet al van mezelf, dat ik dit niet ga trekken. Misschien dat we het een dagje volhouden, maar na dag drie ben ik he-le-maal leeggezogen. 

Maar goed, ik kan nu gaan zitten klagen, maar dat heeft geen nut. De scholen zijn dicht, de kinderen zijn thuis, we moeten er het beste van maken. Dus schouders eronder en zorgen dat we aan het einde van de rit niet geheel krankzinnig zijn geworden.

Tip 1. Het gaat je lukken met Disney+

Echt, maak je niet druk om die extra schermtijd. Ze gaan er niet dood van, lekker rustig, dat wel. Frozen 2 staat op Disney+ en dat kun je je kinderen in deze zware tijd toch niet ontzeggen? Jezelf trouwens ook niet, want het doel was om niet krankzinnig te worden, toch? De beste €6,99 die je besteedt deze maand.

Tip 2. Wees realistisch

Volgestampte schema’s met werkjes, taakjes en verwachtingen. Leuk allemaal, maar feit is dat het leven met kinderen totaal onvoorspelbaar is. En met drie kinderen in huis, kun je beter je plannen maar aanpassen als dat nodig is. Nogmaals, het ging erom dat we deze dagen niet krankzinnig zouden worden toch? Ik haal Disney+ er maar weer even bij, let it goooooo!

Tip 3. Time out (voor jezelf)

Time out, je kent het vast wel. Even afkoelen op de trap, even uit de situatie. Nou, hanteer die ’time out’ methode vooral voor jezelf deze dagen! Dus wanneer je voor de kat z’n viool staat te lullen, je kind er een driftbui uitgooit of wanneer iemand je glas wijn omtikt, pak dan even je moment. Een time out of sluit jezelf op in de badkamer, allemaal om te relativeren en om op adem te komen.

Tip 4. Houd je niet aan de ‘regels’

Jij bent de baas, jij bepaalt de regels! Voor 9.00 aankleden? Blijf eens allemaal lekker de hele dag in pyjama, scheelt nog was ook. Waarom zou je je krampachtig vasthouden aan een schema dat je heel gemakkelijk zelf kunt aanpassen? De rebelse schoolpuber komt op dit soort momenten echt weer even in me boven. Tuurlijk, als school met leerstof voor de kinderen komt, dan moeten ze dat vooral maken. Maar voor de rest? Ben ik de baas!

Tip 5. Wijn

Kijk, dit is dan weer wel iets wat op het schemaatje mag, om 21.00 een glas wijn.

Of twee.


Afbeelding: Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Previous ArticleNext Article