Dit is waarom je een speelhuisje in de tuin moet zetten

waarom speelhuis tuin

waarom speelhuis tuin

Ouders investeren graag in producten dat de ontwikkeling van hun kind stimuleert. Denk aan educatief speelgoed zoals puzzels, boekjes en welk kind heeft geen typecursus in het verschiet? Daar is niks mis mee, maar we vergeten vaak dat kinderen zich ook ontwikkelen door simpelweg te spelen. Nu kun je je kinderen meenemen naar het park of een speelpleintje, maar hoe lekker is het als de kinderen zich ook kunnen vermaken in je eigen tuin? Het neerzetten van een mooi houten speelhuis is de investering dan ook meer dan waard. 

Om je te overtuigen heb ik hier vijf voordelen van een speelhuisje in je eigen tuin.

1. Het is gezond voor je kind

Wanneer een kind met een speelhuisje speelt, is het fysiek bezig. Het continu bewegen door te hangen, te klimmen en zichzelf op te trekken ontwikkelt je kind zijn spieren. Deze bezigheid wordt natuurlijk extra uitgedaagd wanneer het speelhuisje een klim gedeelte of een glijbaan heeft. Naast de ontwikkeling van de spieren, zal je kind tijdens het spelen ook heel wat calorieën verbranden. Want in plaats van binnen zitten achter een scherm, is hij nu buiten druk aan het spelen. Wel zo’n fijn idee nu overgewicht een steeds vaker voorkomend probleem is onder kinderen.

Maar niet alleen de beweging is gezond, ook de buitenlucht is gezond. Want we weten allemaal dat het zonlicht de juiste vitamine D geeft en dat is nou net wat die jonge huid nodig heeft.

2. Het stimuleert het coördinatievermogen

Als kinderen niet struikelen, vallen en weer opstaan, missen ze een groot gedeelte van de ontwikkeling in de coördinatie van hun eigen lichaamsdelen. Dit is iets wat je al doende leert. En hoe kun je dit nu beter oefenen tijdens het spelen in je speelhuisje? Want door de verschillende elementen en functies aan een speelhuisje, leren hoe ze hun ogen, armen en benen samen kunnen gebruiken.

3. Ze slapen zo lekker na een dag buiten spelen

Kinderen verbranden niet alleen calorieën, maar ook heel veel energie. Want naast alle beweging zijn die kleine hersentjes ook volop aan het bewegen. Een speelhuisje nodigt namelijk uit tot rollenspel. Vadertje en moedertje spelen, of misschien maken ze een winkeltje van het speelhuis. En na een dag volop in beweging zullen de kinderen heerlijk slapen. En dat allemaal om weer volop op te laden voor een nieuwe speeldag buiten.

4. Je hoeft zelf de deur niet uit

Dit geldt vooral voor de kleintjes die nog niet alleen buiten de tuin op ontdekkingstocht kunnen. Maar ook wanneer de kinderen dit wel mogen, zul je als ouder altijd alert zijn. Thuiswerken komt er in ieder geval niet echt van. Maar met een speelhuis in je eigen tuin, kun je het een beetje loslaten en gerust aan de slag als dat nodig is.

5. Het geeft je kind zelfvertrouwen

En de mooiste ontwikkeling van een eigen speelhuisje in de tuin is dat het je kind onafhankelijkheid maar ook verantwoordelijkheid geeft. Dat allemaal omdat je ze in staat stelt om dingen zelf te doen en te laten ontdekken. Ze kunnen zelf beginnen met spelen en ze kunnen zelf de regels bepalen. Kortom ze zijn zelf verantwoordelijk voor het spel, met als eindresultaat, meer zelfvertrouwen! Als dat geen groot voordeel is van een speelhuisje in de tuin…

 


 

Afbeelding: Shutterstock / Pavel Kobysh

Previous ArticleNext Article