Nee we genieten niet van elk moment!

genieten van de kinderen

‘Bekijk het van de positieve kant’, zeggen ze. ‘Geniet er nu maar lekker van, nu je je kinderen iedere dag lekker bij je hebt’, wordt er geadviseerd. We proberen er het beste van te maken, maar genieten van elk moment? Nee, dat doe ik zeker niet. We moeten niet alleen zoveel mogelijk thuis blijven, we moeten ook steeds met dezelfde personen thuisblijven. Ik hou van mijn gezin, ik zie ze graag, maar ik zie ze ook graag af en toe niet. 

En ik begrijp sommige opmerkingen wel. Bijvoorbeeld die van gescheiden ouders, die het vreselijk vinden om hun kinderen de helft van de week niet te kunnen zien. Maar dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. En het is ook goed om positieve mensen te hebben, mensen die ontastbaar lijken en iedere opdracht en knutselwerk enthousiast te lijf gaan. Maar zeg mij niet dat ik moet genieten van ieder moment. Dat ik moet genieten nu het kan, want dat levert mij alleen maar meer stress.

Genieten van het blijven herhalen dat ze moeten beginnen met een schoolopdracht? Nee, dat lukt me niet.

Genieten van het eeuwige gekibbel en gekrijs over een pen (JA EEN PEN) of van het zoveelste spelletje dat eindigt in geschreeuw en gejank? ? Nee, echt leuk vind ik dat niet.

Genieten continu gestoord te worden wanneer ik eindelijk eens een beetje werk probeer te verrichten? Nee sorry, daar geniet ik écht niet van.

Iedereen ervaart deze periode anders en in mijn geval is dat ik niet kan genieten van ieder moment. Dat geldt overigens ook voor mijn kinderen. Ook zij missen hun vrienden. Ook zij zijn het zat om continu mij in de buurt te hebben. Ze snakken naar al hun vrienden, naar school, naar normaal. Niet alleen wij ouders kunnen niet genieten van ieder moment, ook mijn kinderen genieten niet van ieder moment.

Ik ben dankbaar voor de mensen die ik om me heen heb, maar ik voel me niet schuldig over het feit dat ik niet van ieder moment geniet. En ja ja, ik ben dankbaar dat we allemaal gezond zijn, maar op deze manier thuis zijn met mijn gezin is gewoon verschrikkelijk zwaar. We hebben gewoon allemaal even een break nodig, even tijd voor onszelf. Een borrelavond met vrienden, een speeldate met je beste vriend.

Het niet kunnen genieten van ieder moment met je gezin in deze periode betekent niet dat je niet van ze houdt, het betekent alleen maar dat je uitkijkt naar dat alles weer ‘normaal’ wordt. Dat je graag terug wil naar ‘normaal’ waar je kinderen onbezorgd naar school kunnen, met hun vriendjes kunnen spelen en kunnen doen wat ze altijd deden.

En dat jij weer rustig kunt werken.


Afbeelding: Shutterstock / Yuganov Konstantin

Previous ArticleNext Article