Het is makkelijk oordelen, tot het jouw kind is

opvoeding kind

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om ergens je mening over te geven. Het wordt op social media zo op een presenteerblaadje aangeboden, kom maar door met dat commentaar! Geef je mening maar over andermans hersenspinsels of beslissingen die gemaakt worden. Met één klik, slechts in een paar seconde, kan de rest van de wereld jouw oordeel lezen.  

Wat dat is waar het vaak op uitdraait, oordelen. Als moeder van jonge kinderen, doe ik daar net zo hard aan mee. Het is makkelijk oordelen, tot het je eigen kind is.

Het is makkelijk om te denken dat het betweterige kind altijd maar haantje de voorste wil zijn. We weten nu wel hoe slim en hoe hoogbegaafd hij is. Tot het jouw kind is die dagelijks worstelt met het aanleren van sociale vaardigheden.

Het is makkelijk om een kind te veroordelen dat hij niet goed zijn best heeft gedaan of dat hij de kantjes er vanaf loopt. Tot het jouw kind is die probeert te verdoezelen dat hij het leren moeilijk vindt.

Het is makkelijk om te roepen dat dat tienermeisje teveel nikszeggende selfies post. Tot het jouw kind is die aandacht zoekt door een gebrek aan zelfvertrouwen of zelfrespect.

Het is makkelijk om de gemene meisjes de schuld te geven, omdat je dochter niet uitgenodigd werd op dat verjaardagsfeestje. Tot je ontdekt dat je eigen kind ‘de gemene meisjes’ heeft lopen treiteren tot op het bot.

Het is makkelijk gezegd, dat dat lastige kind eens opgevoed moet worden. Tot het jouw kind is die door lastige fases gaat waar je als ouder geen raad mee weet.

Tot het jouw kind is en je als ouder snakt naar wat medeleven en begrip. Geen enkel kind is perfect, geen enkele opvoeding is perfect. Denk niet dat je meteen het hele verhaal kent. Wat je ziet is één foto, één stukje tekst, één moment van de dag.

Het is makkelijk om te oordelen, nog makkelijker om grapjes te maken. Tot het jouw kind is…


opvoeding kind oordelen

Afbeelding: Shutterstock / Valentina Eltsova

Previous ArticleNext Article