Kindvriendelijke wandeling in Kaunertal

wandeling tunnel oostenrijk

Tijdens onze vakantie in Oostenrijk verblijven we twee nachten in Kaunertal. Kaunertal staat vooral bekend om zijn gletsjer met eeuwige sneeuw en de Kaunertaler Gletscherstraße, welke één van de mooiste ‘hooggebergte-wegen’ is van de Alpen. Dit uitstapje is zeker een optie en willen we in de toekomst ook echt nog een keer doen. Maar na een korte babbel met de gastvrouw van ons appartement, kiezen wij ervoor om de kindvriendelijke wandeling die zij aanraadt te doen. De beste tips komen tenslotte meestal van de locals! 

Doordat de wandeling redelijk vlak is, vinden we dat we dit prima met de kinderen kunnen wandelen. Maar het meest bijzondere aan deze wandeling in Kaunertal is de tunnel van 1 kilometer. Hoe spannend! Een wandeling door een vochtige tunnel, waar geen had voor ogen te zien is, dat zien de kinderen wel zitten!

Start van deze wandeling in Kaunertal

Voordat we aan de wandeling op de Kaunerberg kunnen beginnen, moeten we eerst een stuk omhoog rijden. We twijfelen over waar we de auto kunnen parkeren, hier en daar zien we auto’s geparkeerd langs de weg, maar echte parkeerplaatsen zijn het niet. Sterker nog, op een gegeven moment komen we op een onverharde weg en dan schiet de twijfel echt toe. Mogen we hier nog verder de berg op? Of moeten we vanaf hier gaan wandelen? Maar als ik naar Google Maps kijk, dan moeten we toch nog echt een stukje verder rijden om bij de start van de wandeling te komen. We rijden nog zo’n 2 kilometer verder omhoog en komen dan bij een stuk waar meerder auto’s langs de kant van de weg geparkeerd staan. Het is duidelijk, hier is de start van de wandeling.

Wandeling door een tunnel

Je kunt deze wandeling op twee manieren doen, linksom of rechtsom. Je kunt de wandeling beginnen bij de Falkaunsalm, een alm met een fantastisch uitzicht op de omliggende bergen. Of je wandelt direct richting de Gallruth tunnel waar je de tunnel vanaf west binnengaat. Om de kinderen enthousiast te houden, besluiten we de tweede optie en wandelen we direct richting de tunnel. Het eerste stuk wandelen we over een bospad, waar de oudste weer allerlei verschillende bloemen spot. Inmiddels noemen we haar maar het bloemenmeisje.

wandeling kind oostenrijk

Na ongeveer een kwartiertje doorstappen, komen we bij de ingang van de tunnel terecht. Jeetje, dit ziet er wel héél spannend uit! De tunnel werd jaren geleden gebruikt als irrigatietunnel voor de Kaunerberg, maar voor ons is het vooral een spannende attractie om de kinderen te paaien voor een wandeling in Kaunertal.

kaunertal kind wandelen

Onze jongste dochter vindt het wel heel spannend om de tunnel in te gaan en staart eerst twijfelachtig naar de ingang. Maar wanneer haar vader, zus en broer al een stuk de tunnel zijn ingegaan, volgt ze toch ook maar.

In de tunnel zie je werkelijk helemaal niks, het is dus echt belangrijk om verlichting bij je te hebben. Wij hebben allemaal onze telefoon meegenomen en gebruiken de zaklampjes als verlichting. Maar al snel ontdekken we dat de zaklamp op de telefoon heel veel batterij vreet, we moeten dus zuinig zijn! Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je natte voeten krijgt in de tunnel.

wandelen tunnel oostenrijk

tunnel oost kaunertal

wandeling Gallruthalm

Lees hier over de kindvriendelijke wandeling in Tiroler Zugspitze: Ehrwald Wassererlebnisweg

Gallruthalm

Na de tunnel moeten we nog een stuk omhoog wandelen om bij de Gallruthalm te komen. Dit schijnt voor een puber het zwaarste ooit te zijn, maar met de belofte van een Oostenrijkse worst weet ze door te zetten. Onze twee andere kinderen (nog geen tieners) lijken er dan weer geen moeite mee te hebben om de berg op te moeten klimmen.

kindvriendelijk wandelen oostenrijk

Als er iets is wat ik heb leren kennen in Tirol en Zuid-Tirol, dan zijn het de ‘almen’. De Gallruthalm is er absoluut één die aan te raden is. Niet zozeer om het fantastische eten, wat wel gewoon prima was, maar vooral het uitzicht en de omgeving. Vlak voor de ingang worden we welkom geheten door een stel koeien op de alm zelf staan ook nog wat dieren waar de kinderen meteen naartoe trekken.

alm kaunertal wandelen

gallruthalm oostenrijk tunnel

gallruthalm kindvriendelijk wandelen

gallruthalm oostenrijk kaunertal

Wat wel belangrijk is om te weten (en te onthouden), er kan vrijwel nooit gepind worden bij een alm. Neem dus altijd contant geld mee!

Na de heerlijk pauze bij de Gallruthalm, kunnen we ervoor kiezen om de wandeling voort te zetten richting de Falkaunsalm. Maar de kinderen willen nog een keer door de tunnel! Het is tenslotte een kindvriendelijke wandeling en dus wandelen we dezelfde route terug.

kindvriendelijke wandeling oostenrijk wandeling kinderen kaunertal

Previous ArticleNext Article