Wat te doen op de camping: leuke ideeën voor activiteiten

ideeen camping activiteiten

Vakantie is ontspannen. Tenminste, dat zou je willen als ouder, maar de kinderen denken daar vaak toch net even iets anders over. Nog voor je je ogen open hebt kunnen doen, is de vraag ‘Wat gaan we doen vandaag?’ al gesteld. Na anderhalve dag ‘ontspannen’ op de camping, willen kinderen graag activiteiten doen. Door de jaren heen dat we op een camping verbleven met onze kinderen, zijn we (al zeg ik het zelf) best creatief geworden. En het is echt niet zo dat ik op alle ideeën van de kinderen op de camping inging, want dan was het inderdaad niet echt ontspannen. Maar leuke spelletjes spelen en activiteiten doen, kan ook heel ontspannen zijn. Zeker wanneer je kinderen het op een dag zelf oppakken en samen uitvoeren. Ik zeg proost! Daarom delen we graag leuke ideeën voor activiteiten om te doen op de camping. 

Leuke spelletjes doen rondom de tent

Met kleine kinderen doe je het liefste spelletjes rondom de tent. Maar ook met grotere kinderen zijn spelletjes rondom de tent fijn, want je hebt nu eenmaal niet altijd zin om mee naar het sportveld te gaan. Er zijn genoeg leuke ideeen voor spelletjes rondom de tent, maar voor veel activiteiten heb je materialen nodig. Denk aan badminton of voetbal. Voor deze artikelen kun je bij de Decathlon terecht. Dit zijn de meest populaire spelletjes op de camping. Een musthave om bij je te hebben!

spelletjes en activiteiten camping

Wat te doen op de camping? Badmintonnen natuurlijk!

Zelf een parcours maken

Dit is een leuk idee voor kleine kinderen; een parcours maken rondom de tent. De obstakels kun je maken met takken (over de tak springen), stenen (eilandjes maken van stenen) en zand (door het zand kruipen). Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar de kleintjes zullen het geweldig vinden.

Activiteiten op de camping

Natuurspeurtocht

Of je nu in het bos, bergen of bij het strand kampeert, kamperen doe je altijd in de natuur. En als er iets is wat kinderen op de camping willen doen, dan is het op ontdekkingstocht gaan. Combineer deze twee en dan krijg je een natuurspeurtocht. Als je je voor vertrek een beetje verdiept in de omgeving van de camping, dan kun je deze activiteit thuis al heel gemakkelijk voorbereiden.

Camping bingo

Ook deze activiteit kun je thuis heel gemakkelijk voorbereiden, eenmaal op de camping kan het ook nog wel, maar wordt het iets meer werk vanwege gebrek aan een printer. Mijn kinderen vinden het fantastisch om Bingo te spelen! Op de meeste campings zit een avondje Bingo ook wel in het activiteiten programma. Maar is dat niet het geval, of kunnen de kinderen er geen genoeg van krijgen, dan is deze camping Bingo een heel leuk idee.

spelletjes camping

Stokken doolhof 

Dit is een leuk idee voor een activiteit, wanneer je op een camping in een bos met veel stokken staat. Een mooie uitdaging voor de kinderen om samen te werken.

Sterren kijken

Eén van de mooiste herinneringen met de kinderen op de camping, was het sterren kijken tijdens een heldere de avond. Met z’n allen op een kleedje liggen en staren naar de sterrenhemel. Het leukste is natuurlijk om dit te doen tijdens een avond met veel kans op vallende sterren. Tip: installeer de app ‘Sky View’ op je telefoon. Met deze app kun je alle sterrenbeelden, planeten en satellieten vinden.

Avondeten maken

Wanneer de kinderen oud genoeg zijn, dan kun je ze een keer het avond eten laten maken. Geef ze een budget mee en laat ze zelf de boodschapjes doen bij de campingwinkel. Ook het bereiden van de avondmaaltijd doen ze helemaal zelf! Het is misschien een lesje loslaten voor menig ouder, maar ze kunnen meer dan je denkt! En het doen van de afwas hoort er natuurlijk ook bij.

Verstoppertje

Dit is natuurlijk een gouwe ouwe activiteit die iedereen kent, maar verstoppertje spelen op de camping is extra leuk! Er zijn namelijk zoveel plekken om je te verstoppen. (Houd alleen wel rekening met de plakjes van andere kampeerders). Ook een leuk idee, wanneer je wat oudere kinderen hebt, kun je deze activiteit doen in de avond met zaklampen. Spannend!

Vlaggenroof

Wanneer de kinderen genoeg vrienden op de camping hebben verzameld, dan is dit een superleuke activiteit om te doen. Een goede uitleg van het spel vind je hier.

spelletjes ideeen camping
Shutterstock / Diego Cervo

Schat zoeken

Deze activiteit kun je pas uitwerken wanneer je op de camping bent. Je moet namelijk een gedetailleerde route kunnen maken. Wat wel handig is, is om thuis alvast een aantal keer de plattegrond van de camping uit te printen. Iedere camping heeft online wel een plattegrond staan toch? Dan heb je de ‘schatkaart’ vast op voorraad en kun je verschillende routes uitstippelen. Met de plattegrond gaan de kinderen op zoek naar de schat. Dit kan een ijsje, een glas limonade of een cadeautje zijn. Dat mag je zelf bepalen. Voordeel van deze activiteit is dat kinderen leren kaart lezen, goed voor het ruimtelijk inzicht!

Vliegeren

Zeker wanneer je op een camping bij het strand verblijft, is dit een onwijs leuke activiteit: vliegeren! Voor kleine kinderen is het prima om een niet bestuurbare vlieger te beginnen. Zie die vlieger eerst maar eens in de lucht te krijgen en houden. Maar wanneer de kinderen wat groter worden, is een vlieger met twee lijnen ook erg leuk! Wij deze het tijdens onze vakantie op Texel en dat bleek een heel goed idee! De kinderen hebben zich uren vermaakt met de vliegers.

Bekijk hier verschillende vliegers >>

texel winter vliegeren

Creatieve activiteiten op de camping

Sowieso is het handig om knutselspullen mee te nemen naar de camping. Zeker wanneer je in het bezit bent van een kleine creatieveling. Een voorraadje stiften, verf en lijm kan dan geen kwaad. Maar wie echt creatief is, kan een heel eind komen met alles wat hij of zij op de camping vindt. Hier een paar ideeën voor creatieve activiteiten op de camping.

Stenen schilderen

Steentjes zijn altijd wel ergens te vinden op de camping. En laat steentjes nou ook een onverklaarbare aantrekkingskracht hebben op kinderen. De broekzakken van mijn kinderen waren in ieder geval altijd gevuld met steentjes. Om die steentjes een leuk creatief doel te geven, kun je ze schilderen. Je kunt het kind zijn creatieve brein erop loslaten, ongetwijfeld dat er een artistieke steen tevoorschijn komt. Of je maakt er diertjes van. Zo kun je op een ronde kiezel een heel mooi lieveheersbeestje schilderen of een klein schildpadje.

ideeen creatief camping
creatief steen camping

Heb je een wat grotere steen, dan kun je de afdruk van een blad op de steen maken. Dat geeft ook een heel leuk effect. Kijk hier voor de instructies.

Natuur collage maken

Het is ongelofelijk wat een kind tijdens een wandeling allemaal verzameld. En waag het niet om dat ene blaadje terug de natuur in te gooien! Nee, alles moet bewaard worden. Nou voor die kinderen is het een heel goed idee om een collage te maken van al die verzamelde blaadjes, bloemetjes, schelpjes en takjes. Wat je nodig hebt is een flinke pot met lijm en een ondergrond (bijvoorbeeld een stuk karton) waar je het allemaal op kunt plakken.

Je kunt al de verzameling van takjes, blaadjes, en dergelijke ook gebruiken om je naam te schrijven.

Bootjes en vliegtuigjes vouwen

Wil je de kinderen creatief bezig laten zijn met iets waar ze zich vervolgens mee kunnen vermaken? Leer ze dan bootjes en vliegtuigjes vouwen.

Activiteiten op de camping bij slecht weer

Iets waar niemand tijdens het kamperen op zit te wachten is regen. Maar toch is de kans groot, zeker wanneer je op een camping in Nederland staat, dat er een regenbuitje valt. Kamperen in de regen hoeft niet direct verschrikkelijk te zijn, als je maar wat leuke activiteiten hebt.

camping spelletjes regen
Shutterstock / Tomsickova Tatyana

Ga eropuit!

Check voor je naar een camping gaat wat er in de buurt allemaal te doen is. En sla dan niet de binnenactiviteiten over, want deze heb je nodig op zo’n regenachtige dag. Een binnenspeeltuin, een subtropisch zwembad, een overdekt winkelcentrum, bioscoop, verzin het maar!

Bordspellen

Zorg dat je een aantal leuke bordspelletjes bij je hebt in de caravan! En heb je geen ruimte om zo’n bordspel te spelen? De meeste campings hebben een kantine waar je met slecht weer kunt verblijven.

spelletjes camping activiteit

Kaarten

Kaarten is natuurlijk onmisbaar op de camping. Zijn de kinderen oud genoeg, dan is een regenachtige dag op de camping hét moment om verschillende kaartspellen te gaan leren. En het mooie is, een potje kaarten kun je prima op je slaapplek doen.

Bak met LEGO

Heb je kinderen die zich uren kunnen vermaken met LEGO? Dan is het geen overbodige luxe om een bak met LEGO mee te nemen naar de camping. Zorg er wel voor dat het een goed afsluitbare bak is, want niemand heeft zin in rondslingerende LEGO steentjes.

Lezen, gamen, relaxen

Is het een dag slecht weer op de camping? Maak er dan een relax dag van! Pak allemaal een boek en houd een leesuurtje. Laat de kinderen lekker gamen, wat zullen ze blij zijn! Of wat kan jou het schelen, doe lekker een middagdutje, misschien is dat nog wel de leukste activiteit van de vakantie!

Kortom, met deze leuke ideeën voor activiteiten is er genoeg te doen op de camping!


spelletjes ideeen camping

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Olesia Bilkei

leuke spelletjes tent

wat doen slecht weer kamperen

Previous ArticleNext Article