Hoe je een tuin in de zomer kindvriendelijk inricht

kinderen tuin

De zomer komt er weer aan, de tijd om je tuin weer een beetje zomers in te richten. Gezinnen met kleine kinderen weten als geen ander hoe belangrijk het is om je tuin ook een beetje kindvriendelijk in te richten. Er is namelijk niets fijner dan kinderen lekker bezig te kunnen houden in de tuin, terwijl jij in de zon van een bakkie koffie geniet. 

Verschillende studies tonen aan dat buiten bezig zijn heel belangrijk is voor je mentale en fysieke gezondheid. Niet alleen voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen. Lekker buiten bezig zijn helpt stress te verminderen en het gevoel van eigenwaarde te vergroten. En dat is iets wat we onze kinderen niet willen ontnemen! Daarom heb ik hier een aantal leuke manieren om je tuin in te richten, zodat de kinderen uitgedaagd worden om lekker buiten te zijn.

Zwembad in de tuin

Als ik mijn kinderen één ding zou vragen wat er zomers in de tuin moet komen, dan roepen ze unaniem in koor: een zwembad! Nu klinkt dat behoorlijk decadent maar tegenwoordig is het, dankzij het gemak van een opzetzwembad, voor iedereen mogelijk. Mits je een beetje ruimte hebt in je tuin natuurlijk. Maar geloof mij, wij hebben geen mega grote tuin en toch is het iedere keer weer gelukt om een intex zwembad neer te zetten. Zelfs nadat onze tuin een stuk kleiner was geworden na een uitbouw aan ons huis. Een zwembad in de tuin is voor iedereen lekker! Op warme dagen is het heerlijk om even te kunnen afkoelen. En voor de minder warme dagen kun je een verwarmingselement aan je zwembad toevoegen, zodat je kinderen in de zomer iedere dag even kunnen zwemmen.

Heb je een woning met alleen een balkon of is er echt geen ruimte voor een zwembad in je tuin? Dan kun je overwegen om een watertafel aan te schaffen.

Maak een moestuin

Misschien heeft niet iedereen groene vingers, maar een aantal plantensoorten die de zintuigen prikkelen zijn niet zo heel ingewikkeld om te planten. Het is een leuke en kindvriendelijke manier om kinderen kennis te laten maken met alles wat de natuur je bieden kan. Een moestuin zal ook weer allerlei beestjes aantrekken, welke door de kinderen dan weer grondig bestudeerd kunnen worden. Een aardbeienplantje is heel populair bij kinderen, want wie lust er nu geen aardbeien? Maar ook een muntplantje is erg leuk in de tuin! Even met je vingers over het blad wrijven en je vingertoppen ruiken naar munt. En wanneer je kinderen een duik in het zwembad nemen, geniet jij van een kopje verse muntthee.

Creëer een speelzone

Een kindvriendelijke tuin staat natuurlijk niet alleen maar vol met planten en borders waar niet aangezeten mag worden. Als je je kinderen de tuin in wil krijgen, dan moet je zorgen voor een speelzone in de tuin. Dit kan natuurlijk met een zwembad, maar je kunt er ook voor kiezen om plaats te maken voor andere buiten speeltoestellen. Denk aan een zandbak of een schommel. Wat ik zelf erg leuk vind, is een buitenkeuken voor de kinderen. Dit kan op een hele simpele en natuurlijke manier door simpelweg een werkbank (een plank) met een paar oude potten en pannen neer te zetten. Hoe lekker is het voor kinderen om hier ongeremd een heksensoepje te maken!?

Knutselen in de tuin

Wie denkt dat knutselen alleen voor binnen is, heeft het natuurlijk helemaal mis! Je kunt je knutselwerken namelijk ook naar de tuin verplaatsen, zeker in de zomer. Denk aan het beschilderen van plantenpotjes of het timmeren van een houten bankje. Hoe leuk is het voor de kinderen om hun eigen kunstwerken ook in de tuin terug te vinden?

Geef ze de mogelijkheid om een zakcentje te verdienen

Wanneer je wat oudere kinderen hebt, zul je niet meer zoveel rekening hoeven houden met het kindvriendelijk inrichten van je tuin. Echt spelen in de tuin doen grotere kinderen niet meer, die verleggen hun grenzen buiten je tuin. Maar wat wel fijn voor ze is, is dat je ze de mogelijkheid biedt om een zakcentje te kunnen verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door het gras te maaien, door onkruid tussen de tegels vandaan te halen of door zomers elke dag de plantjes water te geven.


kinderen tuin

Afbeelding: Shutterstock / Monkey Business Images

Previous ArticleNext Article