Legpuzzels zijn populair, maar welke zijn nou de leukste?

legpuzzel gezin leuk

legpuzzel gezin leuk

Om de één of andere reden zijn we massaal op zoek naar gezellige spelletjes en activiteiten om te doen met het gezin. Legpuzzels zijn in deze razend populair. Op zich is het allemaal vrij logisch, aangezien we zoveel mogelijk binnen moeten blijven in deze tijd. Maar waarom storten we ons dan plotseling zo op legpuzzels? De echte reden weet ik niet, maar het voelt in ieder geval vertrouwd en een tikje nostalgisch om lekker samen te puzzelen. Daarbij schijnt het dat legpuzzels je helpen bij het aanmaken van dopamine, het geluksstofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Dat geluksstofje kunnen we wel gebruiken in deze tijd! Bovendien is puzzelen een heel gemakkelijke activiteit die je binnen kunt doen. 

Maar wat zijn nou de leukste legpuzzels om te maken? Ik zette er een aantal voor je op een rij!

Puzzels voor kinderen

Een puzzel maken is voor kinderen, naast vermaak, ook heel goed voor de ontwikkeling. Een puzzel kan uitdaging bieden, maar is ook zeer goed voor het trainen van je hersenen. Zo ook voor kinderen. Een puzzel voor de kleintjes is goed voor de cognitieve vaardigheden, denk aan het aanleren van vormen, kleuren en onderwerpen. Maar ook ruimtelijk inzicht en probleemoplossend denken komt aan bod wanneer een kind een puzzel maakt. Naast de cognitieve vaardigheden, worden ook de motorische vaardigheden gestimuleerd. Er is een fijne motoriek nodig om het puzzelstukje op de juiste plaats te krijgen, om over de hand- en oog coördinatie nog maar te zwijgen. Kortom, er zijn heel veel redenen om je kind te laten puzzelen.

Wat echt leuke puzzels zijn voor kinderen, zijn de Janod puzzel koffers. Deze koffers hebben naast de vermakelijke thema’s (piratenschip) ook een educatief puntje, zoals de puzzel met alfabettrein en aarde.

puzzelen kinderen

Bekijk en bestel hier de puzzels van Janod.

Wat ik ook erg leuke puzzels voor kinderen vind, zijn de puzzels van Crocodile Creek. Dit komt vooral doordat de illustraties ons aanspreken. Daarbij zijn de puzzels van stevige kwaliteit en dus echt geschikt voor kinderhandjes.

puzzels voor kinderen

Bekijk en bestel hier de puzzels van Crocodile Creek

En onze derde aanrader zijn de puzzels van Londji, waaronder de omkeerbare boompuzzel. Wat zo leuk (en uitdagend) aan deze puzzel is, is dat je aan de ene kant de boom in wintermodus zonder bladeren ziet en aan de andere kant zie je de boom met volle bladerpracht in warmere tijden. Wat ook wel mooi is, is dat de puzzels gemaakt zijn van gerecycled karton en papier.

puzzels voor kinderen

Bekijk en bestel hier de puzzels van Londji.

Legpuzzels voor volwassenen

Ik noem het legpuzzels voor volwassenen, maar eigenlijk zijn de volgende puzzels leuk om het het hele gezin (boven +-6 jaar) te maken. Zorg ervoor dat je de ruimte hebt om de puzzel ook even te laten ‘rusten’. En zo zul je zien dat wanneer je begint aan een puzzel, er telkens iemand even bij je komt, meehelpt en wat stukjes legt. Een ultiemer gevoel van samen werken aan iets is er bijna niet.

Landschap legpuzzels. Populair zijn de landschap puzzels, het heeft altijd wel iets rustgevends. Vooral de Ravensburger puzzels met het thema ‘Beautiful Places’, zijn erg fijn!

legpuzzels populair

Bekijk en bestel hier de landschap puzzels van Ravensburger.

3D-puzzels. Mocht je de legpuzzels al een beetje beu zijn en zoek je nog meer uitdaging. Kijk dan eens bij de 3D-puzzels. We hebben zelf ooit een keer een wereldbol puzzel gemaakt, op zich erg leuk, maar wel iets lastiger om van weg te lopen.

populaire puzzelsBekijk en bestel hier verschillende soorten 3D-puzzels.

Jan van Haasteren puzzels

En als we het dan echt over populaire legpuzzels hebben, dan hebben we het over de puzzels van Jan van Haasteren. De puzzels zijn komisch, hebben veel kleur en veel details. De magie is dat je elke keer weer iets nieuws ziet en daardoor vervelen de puzzels van Jan van Haasteren nooit. De kenmerken als de haaienvin, Sinterklaas, de handjes, het kunstgebit en Jan’s zelfportret zijn in iedere puzzel weer terug te vinden.

populaire puzzels

Bekijk en bestel hier de puzzels van Jan van Haasteren. Maar let op, ze vliegen als warme broodjes over de toonbank!

Wat zijn Wasgij puzzels?

En als je dan helemaal geen uitdaging meer in het legpuzzelen vindt, dan kun je beginnen aan de ‘Wasgij puzzel’. Nu hoor ik je denken, wat zijn nou toch weer Wasgij puzzels? Een Wasgij puzzel is geen gewone puzzel. Hoewel er op de doos wel een tekening staat afgebeeld, is dit niet de afbeelding die je moet namaken. Je maakt de puzzel vanuit het perspectief van degene op de doos. Volg je het nog? Je krijgt enkel aanwijzingen om je op weg te helpen, maar voor de rest moet je bij een Wasgij puzzel toch echt zelf je fantasie gebruiken. Over het het trainen van je hersenen gesproken, dat lukt wel met deze puzzel!

populaire puzzels

Bekijk en bestel hier de Wasgij puzzels.


welke legpuzzel

Afbeelding: Shutterstock / VGstockstudio

Previous ArticleNext Article