Hoe maak je wandelen leuk voor kinderen?

Wanneer het weekend is, vakantie of gewoon lekker een dagje vrij, dan is het heerlijk om met de kinderen naar buiten te gaan. Althans, dat vinden de meeste ouders. Veel kinderen, zeker naar mate ze ouder worden, zijn moeilijk mee naar buiten te krijgen. Je hoeft dan ook echt niet met het idee te komen om een stukje te gaan wandelen. Hoog tijd om op zoek te gaan naar tips om het wandelen leuk te maken voor kinderen!

Maak van de wandeling een spelletje

Want natuurlijk zijn er simpele manieren om een stuk wandelen voor kinderen leuk te maken! Doe tijdens de wandeling een spelletje met de kinderen. Speuren naar iets is heel motiverend, vooral bij kleintjes! Waar je naar speurt is natuurlijk afhankelijk van waar de wandeling plaats vindt. In het bos kun je op zoek naar kastanjes, eiken bladeren, paddenstoelen, bloemetjes, noem het maar op! En tijdens een stads wandeling kun je speuren naar bezienswaardigheden. Download bijvoorbeeld deze speurtocht bingo door Amsterdam, plezier in het wandelen gegarandeerd!

Laat de omgeving je leiden

Mijn zoon zit op freerunnen en voor freerunners is de wereld één grote speeltuin. Dat is wel iets wat je in je achterhoofd kunt houden als je eenmaal aan het wandelen bent met je kinderen. Je kunt een wandelpad volgen, maar je kunt ook de omgeving je laten leiden. Zoek naar dingen die de kinderen uitdagen. Boomstammen om op te balanceren, rotsen om overheen te springen, oftewel maak van de wandeling een parcours.

Kinderen laten kiezen

Gaan we naar het strand, de stad of het bos? Gaan we links of gaan we rechts? Het is niet alleen leuk en interessant om te zien welke keuzes kinderen maken, het is ook belangrijk voor hun ontwikkeling. Keuzes maken en voorkeuren bepalen, zo wordt een wandeling één grote levensles voor het kind.

kind

Nieuwsgierigheid prikkelen

Een stuk wandelen en genieten van de natuur, ik snap wel dat een kind daar het nut niet van inziet. Om een wandeling voor kinderen leuk te maken, moet je de nieuwsgierigheid een beetje prikkelen. Til eens een boomstam op en bestudeer wat daar allemaal te vinden is. Neem een visnet mee en ontdek wat er allemaal in het water zwemt of drijft. Gebruik alle zintuigen, wat hoor je, wat zie je, wat ruik je, wat voel je?

Ga picknicken

Als er iets is waar ik mijn kinderen enthousiast mee krijg, is het een picknick tijdens een wandeling. En dat hoeft helemaal niet uitgebreid te zijn, je kunt ook gewoon een paar lekkere dingen in je tas doen. Een korte picknick is vaak al voldoende om de kinderen over te halen voor een wandeling.

En als je dan in het bos aan het picknicken bent, kun je meteen een paar bosspelletjes spelen om het nog leuker te maken!

Verdeel je spelletjes

Maak een wandeling van het begin tot het einde leuk. Dat lukt natuurlijk alleen wanneer je de spelletjes verdeeld en de nieuwsgierigheid tot het einde blijft prikkelen. Zet dus niet direct al je troeven in.

Maak van wandelen een gewoonte

Als je van de wandeling een leuke activiteit maakt en het regelmatig doet met je kinderen, dan wordt wandelen een gewoonte. Ze weten dan dat een wandeling niet saai hoeft te zijn, maar een leuke activiteit is die je gewoon samen soms doet. En voor jezelf wordt het dan ook steeds makkelijker! Want misschien voelt het in het begin alsof je een hele trukendoos moet uitvoeren om het wandelen voor kinderen leuk te maken, na een tijdje wordt het voor jezelf ook een gewoonte.

Previous ArticleNext Article