13x leuke spelletjes voor op het strand

Voor het strand is het altijd goed weer. Regen, wind, zon, er valt altijd wel iets te beleven op het strand. Zo kun je in de herfst een heerlijke wandeling maken over het strand. En in de winter lekker strand jutten. Toch zijn de dagen op het strand langer wanneer de zon schijnt. Sommige mensen houden het zelfs van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vol. Lekker zonnen, relaxen en een beetje zwemmen. Maar om zo’n dag op het strand nog leuker te maken, kun je strandspelletjes met de kinderen spelen. 

Of je nu een dagje naar het strand gaat of lekker een weekendje weg aan zee, om het je makkelijk te maken heb ik hier 13x leuke spelletjes voor op het strand. Deze spelletjes kun je samen met de kinderen spelen, want family-time is nu eenmaal belangrijk, vind je niet?

1. Trefbal op het strand

 Door Witolda
Door Witolda

Wanneer je met een redelijk grote groep bent, is het superleuk om een potjes trefbal te spelen. Voordeel van het strand is dat je heel makkelijk een veld kunt trekken in het zand.

Trefbal speel je in twee teams. Ieder team heeft zijn eigen veld. Binnen dat veld moet je de bal zien te ontwijken, of juist vangen. Want wanneer je de bal vangt, is de tegenspeler af. Je bent ook af wanneer je geraakt wordt door de bal, mits deze niet eerst op de grond is geweest. Wanneer je af bent, ga je achter het veld van de tegenspelers staan en probeer je de tegenspelers van achteren te raken. Wanneer je raak gooit, mag je weer terug naar je eigen veld.

Wat heb je nodig voor trefbal op het strand: een zachte bal.

2. Beach bingo

Maak of print thuis een bingo speciaal gericht op het strand. Eenmaal op het strand begin je met spelen en wie als eerste zijn kaart vol heeft, heeft gewonnen.

Wat heb je nodig om strand bingo te kunnen spelen: een kant-en-klare bingo of strand plaatsjes om het zelf te maken. Een pen om af te strepen. Ook leuk, zoek eerst schelpjes en gebruik de schelpjes om af te vinken.

3. Sneeuwpop van zand, uitdaging!

sneeuwpop van zand

Dit is een uitdaging! Want zand plakt natuurlijk niet zo goed als sneeuw! Maar leuk is de uitdaging om een zand-pop te maken wel. En als het lukt, heb je meteen een leuke foto voor op de kerstkaart.

Wat je nodig hebt om een zand-pop te maken. Een schep en emmer zou handig zijn. En accessoires om de zand-pop aan te kleden.

4. Knikkeren met tennisballen

Hoe leuk is dit!? Knikkeren op het strand met tennisballen. Super simpel, maar wel erg leuk. Echt een leuk spelletje voor op het strand. Je kunt hier een wedstrijd van maken, door meerdere gaten in het zand te maken. Of je doet een ouderwets potje knikkeren tegen elkaar.

Wat heb je nodig om te kunnen knikkeren in het zand? Een schepje om mooie gaten te maken en een aantal tennisballen.

5. Elkaar begraven in het zand

strand spelen
Door Voyagerix

Hoe voelt het om helemaal onder het zand te liggen? Kan ik er nog zelf uitkomen? Niets is leuker om het zelf uit te testen en jezelf helemaal in te laten graven. Je hoofd vrijlaten uiteraard!

Wat je nodig hebt: het strand en een schep.

6. Emmertje vullen

Kinderen spelen graag wedstrijdjes. Het strand is uitstekend voor een wedstrijdje als emmertjes vullen. Wie heeft als eerste zijn emmer vol met zeewater? Om dit extra leuk te maken, kun je een parcours maken op het strand. Laat kinderen ergens overheen springen (met een emmer water), onderdoor kruipen, of hinkelen. Verzin het maar! Plezier is gegarandeerd.

Wat heb je nodig: Emmers en eventueel wat benodigdheden voor een parcours.

7. Zandkasteel bouwen

 Door Ingrid Balabanova
Door Ingrid Balabanova

Op het strand bouw je een zandkasteel. Het liefst met rivier, gracht of meer. Lekker samen bouwen, hier doe je de kinderen echt een plezier mee.

8. Spelletjes met een strandbal

 Door Daxiao Productions
Door Daxiao Productions

Er zijn natuurlijk heel veel spelletjes te bedenken met een strandbal. Het leukste spel voor op het strand dat ik tegenkwam, was drijfbal. Net als bij trefbal maak je twee teams en een twee velden. In dit spel proberen twee teams de strandbal met tennisballen naar de overkant van het veld te ‘drijven’. Komt de strandbal over de achterste lijn van de tegenstanders, krijg je een punt.

Wat je nodig hebt voor het spel drijfbal: een strandbal en genoeg tennisballen.

9. Boter, kaas en eieren

Een simpel, maar leuk spelletje op het strand is boter, kaas en eieren. Zoek schelpjes, takjes of steentjes en maak met vier lijnen een boter, kaas en eieren veld in het zand.

10. Een watergevecht, ook al lig je in de zee

 Door Olesia Bilkei
Door Olesia Bilkei

Er is water zat aan het strand, maar spelen met waterpistooltjes blijft leuk voor kinderen. Zeker de kleintjes kunnen hier enorme lol aan beleven. Maak de regel dat je elkaar niet in het gezicht mag spuiten en plezier is wederom gegarandeerd.

11. Bowlen met zandkegels

Deze vond ik ook zo leuk! Bowlen op het strand met zandkegeles. De kegels zijn heel simpel te maken, zeker wanneer je een langwerpige emmer of iets dergelijks hebt. Met een bal probeer je de zandkegels weg te kegelen.

12. Limbo dansen op het strand

 Door William Perugini
Door William Perugini

Wie houdt er nou niet van een dansje? Met de kinderen is het ontzettend leuk om het dansje een extra vibe te geven door te gaan limbo dansen. Hoe laag kan jij gaan?

Wat je nodig hebt is een stok en muziek.

13. Aan het einde van de dag iets schrijven of tekenen in het zand

 Door Matej Kastelic
Door Matej Kastelic

Wanneer alle strandspelletjes gespeeld zijn. De zon ondergaat en het strand langzaamaan leegloopt, tekenen of schrijven jullie nog iets in het zand.


strandspelletjes

Uitgelichte afbeelding: altanaka/Shutterstock

Previous ArticleNext Article