15 leuke bosspelletjes voor kinderen

bosspelletjes

Mijn oudste had bedacht om voor haar kinderfeestje te gaan barbecuen in het bos. Ik vond het een top idee, alleen moesten we wel even op zoek gaan naar wat leuke bosspelletjes, want alleen de bbq aanzetten zou natuurlijk niet voldoende zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Gelukkig is mijn oudste inmiddels oud genoeg om zelf mee te zoeken en kan ze ook heel goed zelf bedenken welke spelletjes leuk zijn om te doen in het bos. 

Of je nu een familiedag, een kinderfeestje of gewoon met vrienden in het bos bent, bosspelletjes zijn altijd een leuke manier om samen bezig te zijn. Het levert voor iedereen plezier op. Er zijn genoeg klassieke en maar ook originele bosspelletjes voor kinderen te bedenken, waar je als volwassenen ook leuk aan mee kunt doen. Wij zette een selectie van de (volgens ons) leukste bosspelletjes op een rij!

1. Spionnen tikkertje

Iedereen kent het klassieke spelletje tikkertje en daar zijn ook een heleboel varianten op te verzinnen. Wat leuk is om in het bos te spelen, is spionnen tikkertje. Bij spionnen tikkertje wordt er één iemand aangewezen als spion en één iemand als tikker. Wanneer de tikker een andere speler tikt, moet diegene ‘dood’ neervallen. De spion weet niet wie de tikker is, die moet dit tijdens het spel zien te ontdekken. Wanneer de spion de tikker heeft ontdekt, moet hij binnen 10 tellen de tikker getikt hebben, pas dan heeft de spion gewonnen en de tikker verloren.

2. Boompje wisselen

Dit bosspelletje is een klassieker onder alle ’tikkertje-varianten’, boompje wisselen! Voor dit spel heb je een plek in het bos nodig, waar bomen een beetje uit elkaar staan. Het is namelijk net als tikkertje, maar wanneer je een boom vast hebt, ben je vrij en kun je niet getikt worden door de tikker. Als er teveel bomen staan op de plek waar je dit spel speelt, is het natuurlijk niet leuk. Er moet wel een beetje uitdaging in zitten. Ook kun je afspreken dat je bijvoorbeeld maximaal 5 of 10 seconde bij een boom mag staan en daarna moet wisselen.

3. Kat en muis

Zijn de kinderen nog niet uitgetikt, dan kun je nog voor de kat en muis variant gaan. Alle kinderen zijn muizen, behalve de tikker, diegene is de kat. De muisjes hebben een stuk lint uit de achterkant van hun broek hangen, dit stuk lint moet de kat zien te pakken. Wanneer hij alle ‘staartjes’ heeft gepakt, is hij de winnaar.

4. Boomtikkertje

Onze laatste variant op gewoon tikkertje, en uitstekend past als één van de spelletjes in het bos, is boomtikkertje. Wanneer je als speler getikt bent, moet je stil blijven staan als een boom. Pas wanneer een andere speler je weer vrij tikt, mag je weer meespelen.

bosspelletjes kind

5. Omgekeerd verstoppertje

Net als tikkertje is op het klassieke verstoppertje ook van alles te bedenken. Maar veruit de leukste variant is omgekeerd verstoppertje. Eén van de superleukste bosspelletjes! Bij omgekeerd verstoppertje is er één iemand die zich verstopt en de rest moet zoeken. Wie hem vindt, gaat bij de verstopper zitten en dit gaat net zo lang door totdat er één iemand over is die hem als laatste vindt.

6. Vuur! Verstoppertje

Dit is een leuk spelletje wanneer je met een groep een boswandeling aan het maken bent. Degene die moet gaan zoeken, loopt voorop. Hij is degene die plotseling VUUR roept, sluit dan zijn ogen en telt tot 20. Voor een dramatischer effect kan hij ook aftellen. De rest verstopt zich zo snel mogelijk in de bosjes en degene die als eerste gezien wordt, id de volgende zoeker en telt tot 19. En zo gaat het door tot je niet meer genoeg tijd hebt om te verstoppen.

7. Schatten speuren (bingo / foto opdrachten)

Dit is een spel dat je met iedere leeftijd kan spelen, maar wel leuk is om aan te passen naar de leeftijd van de kinderen. Zo kun je kleine kinderen de opdracht geven om bepaalde ‘schatten’ te zoeken in het bos. Denk aan takken, bladeren, dennenappels, kastanjes, enzovoorts.

Voor de kleintjes kun je hier een bos bingo van maken. Voor tieners is het leuk om de opdracht ‘maak er een originele foto van’ mee te geven. Tegenwoordig heeft iedere tiener wel een telefoon met camera op zak. Je geeft ze een lijstje met dingen om te zoeken en te fotograferen. Denk aan een vogel, een bloem, een waterdruppel, een voetspoor en allerlei andere dingen die je in het bos kunt vinden. Wanneer iedereen weer terug is, geef je de foto’s punten op originaliteit, op creativiteit en bijvoorbeeld op schepte.

8. Ik zie, ik zie

Iedereen kent het spelletje ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ wel toch? In het bos is er genoeg te zien! Dit spelletje is perfect voor als je de kinderen weer even tot rust wil laten komen.

Net als balspelletjes op het strand, zijn balspelletjes in het bos ook een heel goed idee!

9. Flessen voet/handbal

Verzamel een zooi lege flessen en verdeel de deelnemers in teams van twee of drie personen. Ieder team vult z’n fles met water en plaats de flessen zoveel mogelijk in een kring, maar wel uit elkaar. Wanneer je dit met een grote groep speelt, is het leuk om twee ballen te gebruiken. Spreek van tevoren af of je gaat voetballen of handballen. Wanneer je gaat handballen mag je niet lopen met de bal, wanneer je de bal in handen hebt, moet je deze dus overgooien naar je teamgenoot of proberen om de fles van een ander team om te gooien. Welk team na 5 a 10 minuten nog het meeste water in zijn fles heeft, wint het spel.

10. Lummelen

Hiervoor heb je minimaal 3 spelers nodig, maar hoe meer zielen hoe meer vreugd. Eén iemand is de lummel, bij een grotere groep kun je meerdere lummels aanwijzen. Baker een speelveld in het bos af zodat het voor de lummel wel mogelijk blijft om de bal te kunnen afpakken. De lummel(s) gaat in het midden staan en de andere spelers gooien de bal naar elkaar over. De bedoeling is dus dat de lummel de bal te pakken krijgt, wanneer dat lukt is de speler die als laatste de bal gooide, de nieuwe lummel is. Let op: spelers mogen de bal maar 5 seconde vasthouden en moet dan de bal gooien.

spelletjes bos

TIP: schaf een zooi van deze foam ballen aan.

11. Stand in de mand

Ken je deze klassieker nog? Een spelletje, perfect voor in het bos, wat de kinderen vandaag de dag echt aangeleerd moet worden. Zo leuk! Speel dit spel het liefst met zoveel mogelijk kinderen. De kinderen gaan in een kring staan en één speler (Kasper) heeft de bal en roept ‘stand in de mand en de bal is voor…..’ hij gooit de bal zo hoog mogelijk in de lucht, roept ondertussen een naam van één van de andere kinderen (Hendrik) en iedereen rent weg. Behalve het Hendrik. Hendrik probeert zo snel mogelijk de bal te pakken en wanneer hij de bal heeft roept hij STOP!

Alle kinderen moeten op hun plek blijven staan met hun benen wijd. Hendrik mag drie stappen doen en proberen om de bal door ‘een poortje’ van een kind (Kim) heen te gooien. Wanneer dit lukt, is het Kim af en mag Hendrik de bal in de lucht gooien. Lukt dit niet, is Hendrik af en mag Kasper nog een keer de bal in de lucht gooien. Wie als laatste overblijft, wint het spel.

12. Jeu de Boules met kastanjes en dennenappels

In het bos hoef je geen kant en klaar Jeu de Boules spel mee te nemen. Dat speel je natuurlijk gewoon met kastanjes en dennenappels. Een kastanje kun je gebruiken als het kleine balletje en de dennenappels kun je markeren met een lintje of schilderen en vervolgens gebruiken als Jeu de Boules ballen. Kortom, een leuk en creatief spelletje voor in het bos.

13. Levend Stratego

Dit bosspel vergt wat voorbereiding, maar wanneer je eenmaal de voorbereidingen getroffen hebt, is dit ontzettend gaaf om te spelen. Note, het is wel een bosspel om te spelen met wat oudere kinderen. Met dit bosspel krijgen twee teams de opdracht om als eerste de vlag van het andere team te veroveren. Je hebt hier kaartjes en een duidelijke uitleg voor nodig. Voor de complete uitleg verwijs ik je naar deze site.

 14. Het dierengeluiden spel

Dit is een leuk spel voor in het bos en voor de echte waaghalzen is dit spelletje ook leuk om in het donker te spelen. Een aantal deelnemers verstoppen zich in het bos en krijgen de opdracht mee om een dierengeluid na te doen. Iedereen die zich verstopt moet wel een ander dier nadoen, de de één doet het geluid van een uil na en de ander het geluid van een schaap. De kinderen die gaan zoeken moeten op de dierengeluiden afgaan. Wie het eerste alle dieren gevonden heeft, is de winnaar. Om er zeker van te zijn dat de winnaar echt alle dieren gevonden heeft, kun je een stempelkaart maken dat bij ieder dier moet worden afgevinkt.

15. Vlaggenroof

Dit is één van mijn favoriete bosspelletjes uit mijn eigen kindertijd. Het is spannend en actief. De groep wordt verdeeld in twee teams en het (grote) speelterrein wordt ook door tweeën verdeeld. Ieder team krijgt zijn eigen vlag (bij voorkeur twee verschillende kleuren, bijvoorbeeld een rode en een gele vlag) die ze moeten verstoppen op hun eigen terrein. Daarom is het zo leuk om dit in het bos te spelen.

Let op, de vlag moet nog wel gedeeltelijk te zien zijn en hij moet ook enigszins makkelijk te pakken zijn (dus niet boven in een boom). Ook maakt ieder team op zijn eigen terrein een ‘gevangenis’. Ieder team begint bij zijn eigen vlag en wanneer het startsein is gegeven, begint de zoektocht.

Op je eigen terrein ben je vrij, maar wanneer je op het terrein van het andere team komt, kun je getikt worden. Ben je getikt? Dan ga je naar de gevangenis en je kunt daar pas weer uit, wanneer iemand van je eigen team je vrij tikt. Degene die als eerste de vlag van het andere team te pakken heeft, wint het spel.

Al met al zul je je met deze spelletjes niet snel vervelen in het bos.


spelen bos kind

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Master1305

Previous ArticleNext Article