5 feitjes waarom vies worden goed is voor je kind

“Niet door de modder! Dan worden je schoenen vies.”
“Of erger nog, straks val je en dan ben je helemaal vies.”
“Je wordt hartstikke ziek zo!”
“Getver, wat heb jij gedaan dan?”
“Wat zie je er weer vies uit!”
“En wie moet dat weer schoonmaken?”

Moeders zijn over het algemeen geen fan van modder, tenzij het zorgvuldig op hun gezicht gemasseerd wordt in een spa. Maar modder op de kinderen, liever niet want… Tja, dan worden ze vies. En niet alleen het kind, maar ook alles wat ze op hun pad aanraken. Het geeft gedoe, het is extra schoonmaakwerk en kleding wordt er niet mooier op.

Toch worden wij moeders er steeds beter in om te zeggen, “daar ben je kind voor, word maar lekker vies!”. En als het je talent nog niet helemaal is en je jezelf afvraagt hoe iets vol ziektekiemen essentieel kan zijn voor de ontwikkeling van een kind? Moet je daar snel verandering in brengen. Vies worden is namelijk heel goed voor kinderen!

Hier vijf van de vele feitjes waarom vies worden goed is voor lichaam en geest.

Feit 1: Studies hebben aangetoond dat modder goed is voor je hersenen. Tja en waarom zou je iemand die er zorgvuldig onderzoek naar gedaan heeft tegenspreken?

Feit 2: Je kind ontwikkelt een immuunsysteem. Een goed immuunsysteem kan zich verdedigen tegen miljoenen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Echter komt dat immuunsysteem niet geheel vanzelf, het moet getraind worden. Om schadelijke ziektekiemen te herkennen en er tegen te kunnen vechten, moeten ze eerst gezien worden. Het immuunsysteem van je kind sterk maken kan heel simpel met behulp van de ‘viezigheid’ die buiten te vinden is.

Feit 3: Je vrij voelen gaat meestal samen met een gelukzalig gevoel. Wanneer jij je druk maakt over vieze kleding, zal je kind een schuldgevoel krijgen wanneer er een vlek op z’n shirt zit. Het feit dat je kind vrij kan rondrennen, rollen en spelen, ongeacht hoe vies het wordt, maakt je kind gelukkig. Bovendien betekent een gelukzalig gevoel ook dat de bloeddruk en het stresslevel van je kind lager zijn.

Feit 4. Drie op de tien kinderen speelt nooit of slechts één keer per week buiten. Shocking toch? We remmen of ontnemen zelfs de ontwikkeling voor ruimtelijk inzicht en creatief vermogen. Door kinderen binnen te houden creëren we een technologisch slimme generatie. Een generatie die gekoppeld is aan de kans op overgewicht, depressiviteit en angststoornissen.

Feit 5: Herinneringen zijn momenten in het leven, die je persoonlijkheid vormen. Hoe herinnert jouw kind zich later zijn kindertijd? Kleding die altijd schoon moest blijven? Het kind dat langs de kant moest toekijken? Schuldgevoel bij een gat in de broek? Of vieze dagen buiten, hoog in de bomen klimmen, risico’s nemen en avonturen beleven?

Afbeelding kind in de modder: Volodymyr Tverdokhlib/shutterstock

Previous ArticleNext Article