5 feitjes over de introverte moeder

Introverte mensen lijken misschien af en toe een beetje vreemd. Ze kunnen heel afstandelijk of verlegen lijken. En soms voelen ze zich heel ongemakkelijk in een sociale omgeving. Wat dan weer een asociale uitwerking kan hebben. Althans zo lijkt het, want introverte mensen verkiezen nu eenmaal een avondje alleen op de bank boven een avond uit met vrienden. En een introvert persoon reageert nu eenmaal niet op elk berichtje dat voorbij komt. 

Voor een introverte moeder kan dat weleens lastig zijn. Zeker wanneer je kinderen het tegenovergestelde van introvert zijn. Want hoewel je kinderen bij het ontwaken direct aanstaan, wil jij als introverte moeder graag een paar minuutjes in alle stilte wakker worden. En terwijl je kinderen druk aan het spelen zijn en continu vragen of je meedoet, kijk jij liever vanaf een afstandje toe hoe je kinderen aan het spelen zijn.

En weet je, dat is prima! Introverte moeders zijn helemaal niet zo vreemd, afstandelijk of verlegen. Ze hechten gewoon heel veel waarde aan rust en me-time.

Hier 5 feitjes om de introverte moeder beter te kunnen begrijpen.

Feitje 1. Sociale ‘verplichtingen’ zijn uitputtend. Niemand verplicht een introverte moeder sociaal te doen, maar toch ontkomt ze er zo af en toe niet aan. Denk aan speeldates van het kind. Het begint al onwennig met het afspreken van een speeldate. Hoewel het kind van een introverte moeder dat op jonge leeftijd al heel goed zelf kan, zal moeder toch echt even moeten babbelen met de moeder van de speeldate.
Een 10-minuten gesprek of een ouderavond is ook zo’n sociale verplichting waar ze niet aan ontkomt. Dit is echt het toppunt van uitputting voor een introverte moeder. De andere ouders, de leraren, het praten over haar kind. En om het nog ongemakkelijker te maken wordt ze ook nog emotioneel.

Feitje 2. Even rust aan haar hoofd betekent even bijtanken. Ik denk dat dit voor menig moeder geldt, maar voor een introverte moeder is het van levensbelang. Ze moet zichzelf even opsluiten in de wc, even verstoppen in het washok, gewoon even niemand die tegen haar aanpraat. Voor een introverte moeder zit hier echt een limiet op.

Feitje 3. De speeldates van de kinderen zijn zowel een zegen als een vloek. De zegen is het feit dat haar kinderen vermaakt worden en met een beetje geluk gaan ze buiten spelen, zonder ruzie te maken. Wat inhoudt dat zij rustig haar kopje thee kan drinken. De vloek is (buiten het halen/brengen en het verplichte praatje met de ouders) dat er kans is op extra veel lawaai, ruzie, chaos en rommel. Iets waar een introverte moeder niet gelukkig van wordt.

Feitje 4. Een introverte moeder kan heel goed ontwijken.  Alsof ze onzichtbaar is, staat ze op het schoolplein. Ze weet precies hoe ze gesprekken met andere ouders moet ontwijken. Het is niet dat ze iedereen onaardig vindt, maar communiceren is gewoon veel werk. Een pittig gesprek met haar partner kost minder energie dan vijf minuutjes een sociaal gewenst gesprekje te voeren.

Feitje 5. Een introverte moeder is heel goed in online vriendschappen. Ze kan dagen of zelfs weken communiceren via whatsapp. Dit is een perfecte manier om een vriendschap op te bouwen met een introverte moeder. En misschien blijft het wel bij whatsapp of Facebook. Voor een introverte moeder is dat prima. Want na een dag getetter aan haar hoofd en 45.789 keer mama hebben moeten aanhoren, wil ze niet ook nog eens afspreken, wil ze niet ook nog eens moeten praten. Zie feitje 2, ze wil rust en iets kunnen zeggen op haar moment.

En soms, heel soms wil ze wel afspreken. Wil ze er wel even uit. Dus pak je telefoon en app die onzichtbare moeder op het schoolplein. En wie weet heb je over acht maanden een gezellige wijnavond.


feitjes introverte moeder

Afbeelding: Shutterstock/AndreyUG

Previous ArticleNext Article