7 tips van en voor een voetbalmoeder

voetbalmoeder

Sinds het begin van het schooljaar vraag ik me af wat the heck er toch telkens met mijn zaterdagochtend gebeurt. Nou mijn zoon ging op voetbal, dat is wat er gebeurde. 

Een kind op voetbal kost gruwelijk veel tijd. En niet alleen voor het kind. Naast de trainingen en wedstrijden van de zoon, wordt er verwacht dat je als ouder ook je steentje bijdraagt. En ook al houd ik me zoveel mogelijk op de achtergrond, ik kom er echt niet onderuit. De pakkies moeten gewassen en kantinediensten moeten gedraaid worden, het leven van een voetbalmoeder. Waar alleen even niet aan gedacht wordt, is dat ik nog twee kinderen (en een man) heb, voor wie de wereld niet om voetbal draait. Ik herhaal, voetbal is niet hun wereld! En dus moet ik mezelf in bochten wringen en vooral offers brengen. Nou ja, wat ik zeggen wil, een zoon op voetbal kost gewoon ontiegelijk veel tijd.

Maar hé, ik heb dat voor hem over. Want ook al is het (nog / nooit) geen Messi, het is wel mijn kind dat daar staat te stralen (en te klunzen met een bal). Love it!

Om dit voetballeven als voetbalmoeder wat behaaglijker te maken, heb ik wat tips voor je. Doe er je voordeel mee! En heb je nog tips voor mij, dan hoor ik ze graag! Want ook in de voetbalwereld geldt, sharing is caring!

Tip 1: raak bevriend met andere ouders uit het team van je kind. In elke groep zit wel een leuke ouder, zorg dat je diegene vindt! Het maakt het wachten tijdens de trainingen en wedstrijden een stuk gezelliger. Ook de kantinedienst wordt opeens een stuk leuker.

Tip 2: carpoolen! Wanneer het nodig is, zorg dan dat je kind met iemand mee kan rijden. Sowieso hoef je niet elke training en wedstrijd bij te wonen. Wanneer je om beurten rijden kunt, scheelt dat een hele hoop tijd.

Tip 3: heb je nog een peuter rondlopen? Of kinderen die niet geïnteresseerd zijn in voetbal? Zorg dan voor oppas. Je andere kinderen vermaken zich thuis en jij hoeft niet de halve wedstrijd achter je peuter aan te rennen. Of te irriteren aan je ongeïnteresseerde kinderen.

Tip 4: om als voetbalmoeder goed te kunnen supporten, heb je in de ochtend goede koffie nodig. En als de vijf in de klok zit, wijn.

Tip 5: als je het even niet meer kan aanzien, loop dan even weg. Je kind overleeft het wel als je even koffie gaat halen of je telefoon wil checken. Het is voetbal, geen gevangenisstraf. Laat je ook niet opjutten of afkappen door andere ouders. Wil je schreeuwen langs de kant, schreeuw dan. Wil je stilzwijgend toekijken, zwijg dan.

Tip 6: moeten je andere kinderen wel een keer mee naar een training of wedstrijd? Maak je niet druk als ze ongeïnteresseerd naar een schermpje kijken willen. Nogmaals, de wereld draait voor hen niet om voetbal.

Tip 7: als je ervoor gaat, ga er dan ook voor! Een prima mentaliteit die je je kind mee kan geven. Voetbal doe je als team en opgevers kunnen we niet gebruiken. Wanneer je aan een seizoen begint, maak je het ook af. Maak je kind alleen wel duidelijk dat hij of zij het volgende seizoen niet perse wéér hoeft te voetballen.


voetbalmoeder

Update: 2017/2023

Previous ArticleNext Article