DIY: Een geweven mandje van een papieren bordje

kind knutsel weven

Soms kom je van die dingen tegen dat je denkt ‘dat is een leuke DIY!’. En in dit geval is het nog een vrij gemakkelijk knutselwerkje ook, terwijl je dat echt niet afleest van het eindresultaat. Het is een leuk project om met de kinderen te maken en dit kunnen ze echt helemaal zelf. Een geweven kommetje van een papieren bordje. 

Van een papieren bordje kun je dus een geweven mandje maken om bijvoorbeeld je knutselspulletjes in op te bergen. Alles wat je nodig hebt is een papieren bordje, een schaar, een potlood of stift en natuurlijk wol.

Hoe moet je weven?

Weven is echt niet ingewikkeld. Ik heb het vroeger heel wat gedaan op een stuk karton, hele lappen kwamen tevoorschijn. Beetje overdreven natuurlijk, maar de bottom line is dat weven echt niet zo moeilijk is en jij kan het ook. Plat gezegd is weven een in en uitwaartse beweging, boven- en onderlangs zou ook kunnen. Maar voor dit project is het meer een achter- en voorwaartse beweging rond de papieren flappen, tot de zijkanten van de kom bedekt zijn met wol.

Van papieren bordje naar geweven mandje

Voordat je kunt beginnen met weven, moet je je papieren bordje een beetje verbouwen. Je begint met het markeren rondom de rand van het papieren bordje. De ruimte tussen je strepen, moet ongeveer even groot zijn. Zo worden je ‘flappen’ gelijkmatig. Daar ga je het bordje ook inknippen, maar niet alleen dat, je knipt een v-halsje uit. Wanneer je dan de flappen naar boven vouwt, overlappen ze elkaar niet. Is dit wel het geval, dan moet je v-hals iets groter.

instructie weven mandje

diy mandje weven

Nu kun je beginnen met weven. Maak aan één flap het uiteinde van je wol vast en vervolgens weef je de wol, van achter naar voor, rondom het bordje. De eerste paar rondjes  lijkt je kommetje misschien wat plat te worden, maar naar mate je hoger komt, hoe meer het papieren bordje op een geweven kommetje begint te lijken.

diy mandje weven

DIY geweven mandje

geweven mandje knutselen

Je kunt ervoor kiezen om de kom in één kleur te maken, maar je kunt ook afwisselen met kleuren. Wanneer je meerder kleuren wilt gebruiken, knoop je eerst de ene kleur vast en vervolgens begin je het proces opnieuw. Het uiteinde van het knoopje (het losse draadje) kun je aan het einde wegwerken, door het erachter te steken.

Ga niet te ver door met weven, maar zorg dat er nog een stukje van het papieren bordje over is om om te buigen. Zo glijdt de wol niet van het kommetje af.

geweven mandje diy

diy mandje kind

mandje maken kind

En klaar is je geweven mandje!

Previous ArticleNext Article