Wat te doen in de kerstvakantie?

Kerstvakantie, persoonlijk vind ik dit altijd één van de lekkerste vakanties. Door de kerstdagen en oud en nieuw, krijg ik altijd het gezellige en saamhorig gevoel. Even niks moeten, iedereen is immers vrij. Maar toch ook leuke dingen doen, want het is vakantie én feest. En ieder jaar is daar ook weer de vraag, wat gaan we doen in de kerstvakantie? Voor wie er op zoek is naar ideeën, uitjes of zelfs een paar dagen weg, dan heb ik hier wat tips om te doen in de kerstvakantie. 

texel kerstvakantie
Door Patricia Tureay / Shutterstock

Wat wij gaan doen

Om te beginnen zal ik vertellen wat wij gaan doen in de kerstvakantie. Wij gaan de eerste week er een paar dagen tussenuit. We gaan naar Texel, voor het eerst! Althans, voor mij en de kinderen. De man is al een aantal keren op Texel geweest. Ik hoor verschillende verhalen over Texel in de winter. Het is er koud (waar niet?) en het waait hard. Maar de ander weet me juist enthousiast te maken door te vertellen dat Texel in de winter fantastisch is. We zullen het zelf gaan ervaren tijdens de eerste week van de kerstvakantie. Wat we in ieder geval op Texel gaan doen is het volgende:

 • Naar Ecomare
 • Naar museum Kaap Skil
 • Wandelen met de hond over de Slufter
 • Naar het schipbreuk- en Juttersmuseum
 • De vuurtoren beklimmen
 • 24/12 naar de Kerstmusical R.K. Parochie in Den Burg
 • 25/12 naar het Kinderkerstfeest in Doopsgezinde Kerk

Het zijn al behoorlijk wat plannen voor een midweek op Texel. Maar mocht je tips hebben om te doen tijdens de kerstvakantie op Texel, dan hoor ik ze natuurlijk graag!

Naar het theater

Naast onze eigen plannen is er nog meer te doen in de kerstvakantie. Ik vind de kerstvakantie altijd uitermate geschikt om naar de bioscoop of naar het theater te gaan. Het is binnen, dus droog en lekker warm. Ben je al een aantal keren met je kleintje naar de bioscoop geweest, dan is het theater misschien leuk om een keer naartoe te gaan.  Het theater is een hele belevenis voor kinderen. Dit is wat er allemaal speelt de komende kerstvakantie:

Theater producties van Van Hoorne, kijk hier voor speellijsten en tickets.

 • Doornroosje De Musical
 • Sesamstraat Live
 • Peppa Pig
 • Woezel en Pip
 • Brandweerman Sam

Theater Terra heeft deze kerstvakantie Kikker en het Avontuur. De speellijst vind je hier.

En in theater de Krakeling, één van mijn favoriete theaters is er tijdens de kerstvakantie vrijwel elke dag een voorstelling te zien, Lejo’s kerstshow luidt de kerstdagen in en de Gruffalo komt de tweede kerstdag opvrolijken en blijft tot 31 december. Bekijk hier het hele kerstvakantieprogramma.

schaatsen kerstvakantie
Door Aleksei Potov / Shutterstock

Schaatsen

Wat ook leuk is om te doen tijdens de kerstvakantie en op heel veel plekken ook mogelijk is, is schaatsen! Bij ons in het centrum is er elk jaar een pop-up schaatsbaan te vinden. Maar wat ook leuk is, is om de schaatsbaan in Archeon te bezoeken. Dan heb je meteen een leuk uitje in Archeon, welke helemaal in wintersferen is, erbij.

In Scheveningen is ieder jaar het Cool Event te vinden. Cool Event Scheveningen tovert iedere winter de Haagse badplaats om tot winterparadijs met een schaatsbaan op het Kurhausplein en een expositie met ijssculpturen op het strand. Kijk hier voor meer info.

Naar een museum

Wij gaan deze kerstvakantie sowieso naar een museum op Texel, het Juttersmuseum lijkt me fantastisch. Maar ‘even’ naar een museum op Texel doe je natuurlijk niet zomaar. Gelukkig zijn er in de rest van het land genoeg andere leuke museums te vinden.

Hier een paar tips:

 • Naturalis is weer open!
 • In het Tropenmuseum kun je de Sabi Suriname tour doen.
 • Het NEMO Science Museum is verkozen tot hét Kidsproof Museum 2020.

Tip: check VakantieVeilingen eens voor toffe dagjes uit.

Lekker thuis

Er is genoeg te beleven en te doen in de kerstvakantie. De uitjes en activiteiten vliegen om je oren. Maar soms is het ook wel eens lekker om thuis te blijven. Om te spelen met je eigen speelgoed. Om samen een spelletje te doen of lekker chillen op de bank met Disney+ of een Netflix filmpje. Of gewoon lekker vervelen. Want ook dat hoort bij de kerstvakantie.

Ben je niet zo goed in vervelen thuis, kijk dan hier voor 75 activiteiten binnen.


kerstvakantie doen

Afbeelding: Shutterstock / Savanevich Viktar

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.