Zonnebrandcrème voor baby en kinderen

De zomer is weer in aantocht en we weten allemaal dat goed insmeren met zonnebrandcrème belangrijk is voor de huid. De winkels staan vol met allerlei soorten en merken zonnebrandcrème voor baby, je kind én voor jezelf, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.  SPF 15 of 50? UVA en UVB? Waar moet je op letten? Zo een volle stelling met zonnebrandcrèmes wekt nogal wat vragen op en het enige wat we willen is de juiste zonnebrand voor het huidje van onze baby of kind. Oh ja en voor onszelf ook natuurlijk!

Wat je moet weten over zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème voor baby

Wat is het verschil tussen een natuurlijke uv-filter en een chemische uv-filter?

Om te beginnen is het handig om te weten wat het verschil is tussen een natuurlijke uv-filter en een chemische uv-filter? In het kort komt het erop neer dat chemische filters worden geabsorbeerd door de huid en pas na een half uur hun werk doen en een natuurlijke uv-filter blijft liggen op de huid en reflecteert de UV-stralen, zoals een spiegel.

Grootste voordeel van chemische uv-filters: je smeert je kleintje in, je kleintje is na een half uur beschermd en je smeert 2 uur later weer.
Grootste nadeel van chemische uv-filters: het product bevat ingrediënten die huidirritatie kunnen geven.

Grootste voordeel van natuurlijke uv-filters: het bevat geen chemische ingrediënten.
Grootste nadeel van natuurlijke uv-filters: doordat je een laagje op de huid smeert, moet je oppassen dat je het er niet afveegt, oftewel je moet beter opletten en veel vaker opnieuw smeren. 

Wat betekent SPF (Sun Protection Factor)?

Dat kan Dr. Velthuis zeer goed uitleggen. Maar kort gezegd, de factor vertelt je hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden door de UVB-straling.

Ik zou denken, gewoon lekker altijd met factor 50 smeren.

En wat betekent dan UVA en UVB?

Zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UVA-stralen en voor zo’n 5% uit UVB-stralen. UVA zorgt voornamelijk voor huidveroudering en UVB voor huidverbranding. Beide niet wenselijk, zorg dus dat je altijd een zonnebrandcreme kiest met een UVB- én een UVA-filter.

Hoe vaak moet je je kind insmeren?

Dit is dus afhankelijk van de zonnebrandcreme die je kiest. Een zonnebrand met een natuurlijke uv-filter moet vaker opgesmeerd worden dan een zonnebrand met een chemische uv-filter. Maar sowieso elke 2 uur een flinke laag zonnebrand op de huid van je kind smeren.

Welke zonnebrandcrème gebruik ik graag bij mijn kinderen?

Persoonlijk gebruik ik zelf graag een spray. Dit vind ik makkelijker op te spuiten en smeren, nadeel is dat je niet precies weet hoeveel je opsmeert. (Advies is 2 mg per vierkante centimeter.)

De afgelopen weken heb ik de zonnebrandcrème van Naïf gebruikt. Een heerlijke zonnebrandcrème voor je baby. Een tube crème van 100 ml met natuurlijke UV-filters en SPF (factor) 50. Net als alle andere producten van Naïf, ruikt deze crème ook weer Goddelijk! Ondanks dat de crème natuurlijke UV-filters en SPF (factor) 50 heeft, voelt het totaal niet dik aan, het smeert zelfs lekker soepel. Ondanks dat er gezegd wordt dat de crème geen witte waas achterlaat, blijft er wél een lichte waas op de huid achter, maar bij mijn weten is dat ook nodig met een natuurlijke zonnebrandcrème.

Nadeel van de Naïf zonnebrandcrème is dat met drie kinderen een tube van 100 ml best snel leeg is én dat een nieuwe tube € 19,95 kost.

Vorig jaar was ik dik tevreden over Soltan Once Kid Waterplay SPF 50. Een fles (spray, dus makkelijk op te brengen) bevat 200 ml. Wederom staan er in de beschrijving allerlei mooie beloftes, maar ik heb me laten vertellen dat alle bekende merken die in Nederland verkocht worden, betrouwbaar en niet schadelijk zijn. Ook deze zonnebrandcrème heeft een geurtje waar je spontaan zonnig van wordt. De zonnebrandcrème is wel wat dikkig en het duurt even voordat deze is ingetrokken.

Nadeel: het 1x aanbrengen beschermt tot 6 uur tegen de zon en geeft 3 uur waterbestendigheid. Dit vertrouw ik zelf niet en dus smeer ik waarschijnlijk meer dan nodig. Maar ja, beter een paar keer teveel, dan één keer te weinig.

En als laatste vind ik persoonlijk de Etos Sun zonnespray SPF 50 ook een fijne zonnebrandcrème. Wederom geen muffe geur (ik haat muffe geurtjes!) en de zonnebrandcrème biedt een uitgebalanceerde UVA/UVB bescherming (aldus de beschrijving).

Nadeel is dat de crème een vrij stevige substantie is, die je wel even goed uit moet smeren. De crème blijft na het smeren ook zo vervelend op je handpalm achter. Voordeel is dat 200 ml € 10,99 kost, dat is met drie kinderlijfjes een fijne bijkomstigheid.

De beste zonnebrandcrème voor je kind

Al met al is een zoektocht naar een fijne zonnebrandcrème voor je kinderen heel persoonlijk. Want wat heeft je voorkeur? Een natuurlijke uv-filter of en een chemische uv-filter? Een crème of een spray? Een dikke crème of een soepele crème? En dan nog de geur… Maar uiteindelijk blijkt dat alle bekende A-merken in Nederland betrouwbaar en niet schadelijk zijn. Oftewel: koop je zonnebrandcrème vóórdat je op vakantie gaat nog in Nederland!

Previous ArticleNext Article