Je huis baby-klaar maken: 5 tips

tips huis babyproof

Hoewel een pasgeboren baby nog maar weinig nodig heeft, wordt dat pasgeboren kleintje natuurlijk erg snel een stuk groter. Voordat je het weet zijn de eerste maanden voorbij en begint je kleine de wereld om zich heen al te ontdekken. En dan kun je maar beter klaar zijn voor een kruipende, nieuwsgierige baby! Maar hoe maak je jouw huis nu op de optimale manier baby-klaar? Lees het meteen: 

1. Kijk naar de vloeren

Een kruipende baby leert natuurlijk met vallen en opstaan. En hoewel baby’s veel leren van het kruipen over verschillende oppervlakken, voel je jezelf waarschijnlijk een stuk geruster wanneer je weet dat je kleintje zijn hoofd niet op een harde tegelvloer zal stoten. Kijk eens naar de vloeren in je woning en de plekken waar je kleintje straks zal kruipen: zijn de vloeren babyvriendelijk? Een Pvc-vloer geeft je kleintje natuurlijk een fijner oppervlak om op te ontdekken dan een harde, stenen vloer (en is daarnaast ook nog eens makkelijk te onderhouden!). Kijk eens naar de mogelijkheden bij gespecialiseerde aanbieders zoals Floorhouse, om meteen een mooi parket te vinden dat zowel bij je interieur als bij een kruipende baby past!

2. Maak het vast baby-proof

Er zijn maar genoeg baby-proof pakketjes te vinden waar alle benodigdheden in zitten om je woning klaar te maken voor een ontdekkende baby. Denk hierbij aan stootkussentjes voor scherpe hoeken (van de salontafel bijvoorbeeld), baby-proof slotjes die de laden en deuren dichthouden voor de grijpgrage vingertjes en een deurstop die voorkomt dat die kleine vingertjes klem komen te zitten. Je kunt nooit vroeg genoeg zijn om je huis baby-proof te maken: dat kruipen kan van de een op de andere dag ineens onder de knie zijn!

3. Maak het veilig

Misschien heb je al ooit een veiligheidscheck gedaan voor eventuele dieren in huis, maar mocht dit niet zo zijn, dan is dit een mooi moment om het te doen. Ook je baby heeft namelijk een veilige omgeving nodig. Zorg dat losse snoeren opgeborgen zijn of tegen de muur bevestigd zitten, verwijder loshangende koorden (van rolgordijnen bijvoorbeeld) en zorg dat breekbare (of makkelijk vallende) items hoger opgeborgen liggen of tentoongesteld staan.

4. Verdeel de ruimtes in huis

Het is natuurlijk hartstikke gezellig, maar het kan ook snel rommelig ogen wanneer er door het hele huis babyspullen liggen. Verdeel de ruimtes in huis liever tussen ‘papa en mama ruimtes’ en ‘kinder ruimtes’. Op deze manier ligt al het speelgoed bijvoorbeeld op de speelkamer, en stap je minder snel op rondliggende speeltjes!

Weinig ruimte? Lees hier onze tips over verhuizen met baby.

5. Zorg voor opbergruimte

Misschien wel het belangrijkste om rommel te voorkomen is het creëren van voldoende opbergruimte. Zorg dat er in iedere ruimte van het huis een mand of plank beschikbaar is om baby gerelateerde items op te plaatsen. Zo weet je ze altijd terug te vinden en voorkom je rommel!

Wat heb jij gedaan om je huis baby-klaar te maken?


huis baby klaar maken

Afbeelding: Shutterstock / Monkey Business Images

Previous ArticleNext Article