Hoe overleef je het eerste jaar met een tweeling?

tweelingen

Gefeliciteerd, je bent zwanger van een tweeling! Voor sommige is het een droom die werkelijkheid wordt. Voor de meeste, waaronder ik, is het een schok. En of het nu in de lijn der verwachtingen lag, of totaal onverwachts. Het opvoeden van een tweeling is zwaar! Nu het eerste jaar erop zit, kan ik dat toch wel vol overgave zeggen. Het was een wonderbaarlijk,  vermoeiend, euforisch en enerverend jaar. Hoe ik het eerste jaar overleefd hebt met mijn tweeling? Nou zo: 

Zelfde schema voor je tweeling

Wat mij gered heeft is het schema van mijn tweeling. Ik heb het schema, zoals slapen, eten, spelen, enzovoorts helemaal gelijk gehouden. Niet een beetje zus en zo, maar écht gelijk. Zelfde tijd de fles, zelfde tijd wakker worden, zelfde tijd verschonen. Gelukkig werkte de telepathie van mijn tweeling hier goed in mee. En heel soms kwam ik in de verleiding om één van de twee te laten liggen als ze nog sliep, maar dat deed ik niet. En ik denk echt dat het houden aan een schema het eerste jaar een stuk minder zwaar heeft gemaakt. En dan nog bleef het echt een zwaar eerste jaar met de tweeling.

Neem de tijd

Waar ik ook naartoe ging, ik nam de tijd. Ik plande zelfs extra tijd in, want om de één of andere reden willen mensen je altijd even aanhalen. Alsof je een beroemdheid bent. Of een freak, het is maar net hoe je het bekijkt en hoe je nachtrust is geweest. Iedere baby is schattig en moet even naar gekeken worden. Maar bij een tweeling duurt het twee keer zo lang. Daarbij krijg je ook wat extra vragen. Eerste vraag is altijd, zijn ze ééneiig?

Andere ouders van tweelingen

Ik ben op zoek gegaan naar andere moeders met een tweeling. Social media is daar ideaal voor, want wie heeft er tijd om in het echt af te spreken? Zo zijn er Facebookgroepen speciaal voor tweeling moeders. Als tweeling moeder kun je je nu eenmaal beter identificeren met een andere tweeling moeder, dan een moeder met één kind. Naast een éénling moeder zul je jezelf al snel een mislukkeling voelen, want even snel naar het park gaat jou niet lukken. Of wat dacht je van een ochtendje babyzwemmen met twee baby’s? What was I thinking? 
Als je jezelf een totale mislukking wilt voelen, probeer dan met twee baby’s te doen wat andere moeders met één baby doen.

Lees ook deze blog voor de beste tips tweeling!

Alle hulp

Ik heb alle hulp die aangeboden werd aangenomen. Serieus, ik heb het echt gedaan! Zodra er iemand vroeg of ze iets doen kon, heb ik diegene een ’taak’ gegeven. ‘Ja hoor, ik kan nog wel wat boodschapjes gebruiken’. En zo werd er boodschappen voor mij gedaan terwijl ik thuis op de bank voor me uit aan het staren was. Wel jammer dat diegene het daarna nooit meer gevraagd heeft. Maar de meeste mensen bleven het wel vragen en doen. Die zagen dat ik dat staren af en toe even nodig had. Of gewoon een warme kop koffie.

Ik was het eerste jaar met mijn tweeling misschien niet heel sociaal of modieus. Er waren uren en soms zelfs dagen dat ik dacht dat ik het niet ging overleven, maar ik heb het overleefd! En ik had het ook niet willen missen. Want ondanks dat het eerste jaar met een tweeling misschien wel twee keer zo zwaar is, is het ook twee keer zoveel geluk. Hoe mooi is dat!?


tweeling eerste jaar

Afbeelding tweeling: leyla gursakarya/Shutterstock

 

Previous ArticleNext Article