Waar zijn die ervaringen van een derde kind?

ervaringen derde kind

Blijkbaar zoeken ouders van twee kinderen goede argumenten voor een derde kind. Tenminste, als ik in de zoekresultaten kijk. Een eerste kind is voor de meeste stellen vrij logisch. Het kiezen voor een tweede kindje gaat vaak met wat wikken en wegen, want poeh dat opvoeden is best zwaar. En om te gaan voor een derde kind, moet je een soort van obstakel over. Wil ik nou wel of niet een derde kind? Moeilijk, moeilijk. En artikelen over dat moeders van drie het meest gestresst zijn, helpen ook niet erg mee. Of juist wel, het is maar hoe je het bekijkt. 

Derde kind zwaar?

Zelf heb ik hele andere ervaringen bij de keuze om voor een derde kind te gaan. Tussen mijn tweede en derde zitten ‘maar’ 14 maanden leeftijdsverschil. Oftewel, die knoop om voor een derde te gaan, was bij ons vrij snel doorgehakt. Ik zag geen beren op de weg. Stress tijdens de derde zwangerschap had ik niet. In mijn ervaring was het ook allemaal ook niet zo zwaar. Ondanks dat mijn lichaam steeds een beetje meer aftakelde, werd mijn geest steeds sterker.

Derde kind makkelijker?

Een derde kind hoeft niet perse makkelijker te zijn. Maar jij als moeder wordt makkelijker na het krijgen van een derde kind. Je moet ook wel, want je hebt maar twee handen. Het consultatiebureau maakt geen indruk meer op je en het commentaar van anderen al helemaal niet meer. En zo zijn er nog meer dingen waar je na een derde kind je niet meer druk om maakt. Maar dat een derde kind makkelijker is, is natuurlijk een fabeltje. Want ook een derde kind poept, huilt, krijst en heeft jouw aandacht nodig. Maar het feit dat je daar niet altijd meer direct op in gaat, maakt het hebben van een derde kind makkelijker.

Een derde kind als nakomertje

Een derde kind, ja of nee? Tja, als je te lang blijft twijfelen, dan wordt je eventuele derde kind vanzelf een nakomertje. Een nakomertje heeft zo zijn voordelen! Zo heb je alle tijd voor je derde kind, aangezien kind één en kind twee al lang en breed op school zitten. Met een écht laat nakomertje, heb je misschien wel twee tieners die uitstekend kunnen dienen als oppas. Maar een nakomertje heeft ook wel wat nadelen. Zo kan een derde kind, als nakomertje, zich best weleens eenzaam voelen, of niet begrepen. Er zit een groot leeftijdsverschil tussen de eerste twee kinderen en het derde kind. Een vast speelkameraadje heeft hij daarom niet. En gezinsuitjes zijn óf leuk voor de oudere kinderen, óf leuk voor het nakomertje.

Er zijn geen goede of slechte argumenten voor een derde kind

Het antwoord op de vraag of je voor een derde kind moet gaan, vind je niet op het internet. Dat moet je zelf ervaren, zelf beslissen. Jij bent verantwoordelijk voor het leventje dat je op deze aardkloot zet, of niet. Heb je ruimte en liefde genoeg? En natuurlijk kun je zoeken naar moeders met ervaringen van een derde kind. Maar heb je de wens voor een derde kind? Dan heb je helemaal geen goede of slechte argumenten nodig, maar een man die erachter staat.


Afbeelding derde kind: adriaticfoto/Shutterstock

Previous ArticleNext Article