Moeder zijn en solliciteren naar een andere baan

moeder solliciteren

Wanneer je net voor het eerst moeder bent geworden, moet je er even niet aan denken om je kleine baby’tje af te leveren bij de oppas om weer aan het werk te gaan. Gelukkig hoeft dat in Nederland ook niet meteen, want je hebt eerst recht op je zwangerschapsverlof en in vele gevallen kun je als kersverse moeder ook nog ouderschapsverlof opnemen.

Uiteindelijk breekt dan toch echt de dag aan, je moet weer aan het werk. Met gezonde tegenzin breng je je kleintje naar de opvang en begroet je je werkgever alsof er niets is gebeurd. Het is even wennen, maar eigenlijk toch best lekker om weer even wat anders, dan alleen ‘maar’ moeder te zijn. 

Maar wat als deze baan niet bij je nieuwe rol als moeder past? Misschien wordt er van je verwacht om je baan fulltime te vervullen. Wil je dat wel als moeder? Het huishouden, het opvoeden van de kinderen én een fulltime baan, het is niet voor iedereen weggelegd. En dus moet je gaan solliciteren naar een andere baan.

Solliciteren als moeder, hoe en wat?

Voordat je gaat solliciteren is het handig om duidelijk op een rij te hebben wat je precies wilt. Past deze baan wel in combinatie met je gezin? Hoeveel uren per week wil je werken? Is er een opvang in de buurt? Zou je eventueel thuis kunnen werken wanneer je kind ziek wordt?

Wanneer je besluit te solliciteren, dan is het goed om voor jezelf helder te hebben, wat jij het bedrijf te bieden hebt. Laat jezelf van je beste kant zien, benadruk je sterke kanten. Moeder zijn is absoluut een sterke kant, echter hoef je dit niet meteen te vermelden in je sollicitatiebrief.

Tips voor tijdens een sollicitatiegesprek

Wanneer je de stap genomen hebt en wordt uitgenodigd om op gesprek te komen, is dat toch wel even spannend. Met deze tips, worstel je jezelf vast vlekkeloos door het sollicitatiegesprek heen.

Zorg dat je er uitgeslapen bij zit. Oké, onhaalbaar gezien je kleintje ’s nachts nog steeds niet doorslaapt, zo fris en fruitig mogelijk dan. Oké, je bent moeder, ik snap het. Zorg dat je tijdens het sollicitatiegesprek niet in slaap mietert.

Wees duidelijk in wat je te bieden hebt en begin niet meteen over welke problemen je verwacht wanneer je aan de baan begint.

Wees reëel, vooral voor jezelf! Als je ook maar een beetje ambitieus bent, kijk je graag alvast een stapje verder. Wanneer je net een gezin hebt, is te ver vooruit kijken, niet heel handig. Je moet wel realistisch blijven en kijken wat haalbaar is, beloof dus geen bergen wanneer je slechts heuveltjes geven kan, dat levert je alleen maar stress.

Onthoud waar je dit voor doet. Je wilt een andere baan, omdat je huidige baan niet lekker combineert met het moederschap.

Succes!

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article