Alles wat je moet weten over de zorgverzekering tijdens en na je zwangerschap

Voor, tijdens en na je zwangerschap heb je zorg nodig. Past jouw huidige zorgverzekering nog wel bij jouw situatie? De basisverzekering vergoedt veel en dit is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, omdat dit wettelijk is bepaald. Wil je meer vergoed krijgen of wil je bijvoorbeeld sowieso in het ziekenhuis bevallen? Dan is een aanvullende verzekering aan te raden.

Verloskundige zorg vanuit de basisverzekering

zwangerVerloskundige zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed is zorg tijdens en rondom de bevalling, maar ook het consult om je kinderwens te bespreken, advies over prenatale screening naar aangeboren afwijkingen, de combinatietest (alleen met medische indicatie), de NIPT test (alleen bij een verhoogd risico) en de twintig-weken echo.

Een bevalling wordt echter alleen vergoed als deze thuis plaatsvindt of in het ziekenhuis of geboortecentrum door een medische noodzaak. Is er geen medische noodzaak maar wil je toch in het ziekenhuis bevallen, dan krijg je maximaal €205 vergoed per dag. De overige kosten betaal je zelf. Wil je dit toch vergoed krijgen? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. 

Lees hier: Een wonderkindje!

Verloskundige zorg vanuit de aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering kun je de kosten voor een bevalling zonder medische noodzaak in een ziekenhuis toch volledig vergoed krijgen. De vergoeding hangt af van de soort aanvullende verzekering. Afhankelijk van het type aanvullende verzekering die je kiest, wordt er nog meer zorg rondom de zwangerschap vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een zelfhulpprogramma om zwanger te worden, zwangerschapscursussen, cursussen voor na de bevalling, advies bij borstvoeding en de huur of aanschaf van een elektrische borstkolf.

Kraamzorg vanuit de basisverzekering

Je krijgt maximaal 10 dagen en 8 uur per dag kraamzorg, thuis of in een geboortecentrum. Je betaalt hierbij alleen de eigen bijdrage van €4,20 per uur. Kraamzorg in het ziekenhuis met een medische noodzaak wordt volledig vergoed. Kraamzorg in het ziekenhuis zonder medische noodzaak wordt tot maximaal 10 dagen vergoed, met een eigen bijdrage van €33 per dag, tot een maximum van €205 per dag voor de totale verloskundige kosten.

Kraamzorg vanuit de aanvullende verzekering

Veel aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de eigen bijdrage die je moet betalen voor kraamzorg. Daarnaast krijg je bij sommige aanvullende verzekeringen extra nazorg voor jou en je baby en een kraampakket.

Eigen risico

Voor verloskundige zorg en kraamzorg geldt geen eigen risico. Het eigen risico is wel van toepassing op geneesmiddelen, bloedonderzoek, prenatale onderzoeken en ziekenvervoer tijdens en rondom de zwangerschap.

Het is tevens belangrijk dat je voor een gecontracteerde zorgverlener kiest, waardoor je de maximale vergoeding krijgt. Anders kan het zijn dat maar een deel van de kosten vergoed worden.

Wil je meer informatie over zorg tijdens je zwangerschap, je bevalling en over kraamzorg? Bekijk dan de website van consumentencollectief UnitedConsumers.

Previous ArticleNext Article