Flower camping Les Aubépines – Le Crotoy

vakantie frankrijk

De eerste week van de zomervakantie bivakkeerden we in het ‘Le Sur Somme’ gebied. De baai van de Somme is de trekpleister met aan de ene kant zijn stadje Le Crotoy en aan de overkant zijn middeleeuwse stadje Saint-Valery-sur-Somme. We hebben een plekje in een mobile home op camping Les Aubépines, onderdeel van één van de vele Flower campings in Frankrijk. Animatie voor de kinderen is er aanwezig, maar de hysterische ’tsjoe tsjoe wa’ animatie vind je hier niet. En ook de luidruchtige tieners zijn ver te zoeken, je vindt er hoogstens een aantal op zoek naar een kalverliefde. We waren blij verrast een stukje Frankrijk te ontdekken waar de rust nog vanzelfsprekend is.

somme-baai-frankrijk

Baai van de Somme

Dit is een gebied waar de beeldschone natuur volledig tot zijn recht komt en waar iedereen op zijn eigen manier van genieten kan. Zo kunnen wandelliefhebbers deelnemen aan een wandeltocht die vanuit de camping georganiseerd wordt. Tijdens deze wandeltocht wordt de baai uiteraard niet overgeslagen en is het spotten van de zeehonden één van de hoogtepunten. Ik heb het helaas alleen van horen zeggen, want het (verschrikkelijk) natte weer gooide wat roet in het eten. Maar het idee van zeehondjes spotten bleef ronddwalen in het hoofdje van mijn dochter. Dat was toch wel iets wat zij heel graag zou willen doen en dus deden wij een poging om de zeehonden vanaf een boot te spotten. 

Rond het middaguur stroomt de baai binnen no time vol en vertrekt er een bootje vanaf de kade van Le Crotoy. We varen langs een zandstrand met een rij strandhuisjes die er speciaal lijken te staan voor de foto. Maar ook de pittoreske gebouwen langs de kustlijn zijn te leuk om niet op de gevoelige plaat vast te leggen en daarom doe ik gewoon een poging vanuit de natte en schommelende boot.

zeehonden-crotoy

We varen in een vlot tempo door, op zoek naar de inmiddels lievelingsbeestjes van mijn kleintjes. Wederom is het weer niet genadig en helaas kunnen we niet ver over de baai kijken. Maar wie niet ver kijkt, kijkt dichtbij en plots zien we daar zo een zeehondje vlak naast de boot opduiken. Het onschuldige koppie kijkt ons even vriendelijk aan en zwemt weer vrolijk verder. Mijn kleintjes zijn blij, missie geslaagd!

Tussen Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme rijdt er een treintje dat je door het prachtige gebied leidt. De ouderwetse locomotief is zeer geschikt voor fietsers die hun fiets, die kun je ook op de camping huren, mee mogen nemen en op de gewenste plek kunnen uitstappen om vervolgens het gebied te ontdekken op de fiets. Maar het stadje Saint-Valery-sur-Somme mag zeker niet overgeslagen worden voor een bezoekje.

Paardrijden

paardrijden-somme-baai

Naast wandelen en fietsen is er nog een manier om dit prachtige gebied te ontdekken, namelijk te paard. Camping Les Aubépines biedt zelfs de mogelijkheid om je eigen paard mee te nemen naar je vakantieplek. Het zijn overigens wel voornamelijk de Franse en Belgische gasten die van deze dienst gebruik maken. Wij hebben in ieder geval geen paard bij ons, maar wel wordt er een tof ritje over de baai voor ons geregeld.

Op 1 km afstand van de camping ligt het strand van La Maye, waar je bij eb zo de baai op kan. Tijdens dit ritje laten de weergoden ons zien hoe variërend ze kunnen zijn. Als we voor ons kijken zien we een prachtige blauwe lucht, maar achter ons zien we alleen maar iets dat zeer onheilspellend is. Door deze prachtige omgeving kunnen wij alleen het positieve nog maar zien en richten ons naar de zon, wat ons bij een grote groep rustende zeehondjes brengt.

somme-de-baai-crotoy

Door het geweldige ritje met paard en wagen zijn we nog nieuwsgieriger geworden naar de baai die tot één van de mooiste ter wereld behoort en besluiten we ’s middags tijdens de vloed weer terug te keren. Het banjeren door het lage water en het soppige zand én het zoeken naar wat de zeebodem te bieden heeft, blijkt ook een uitstekende activiteit die mijn kleintjes én mij de hele vakantie (en langer) bij zal blijven.

eb-baai-de-somme

Ondanks het wisselvallige weer is de gezellige en kleinschalige Flower camping Les Aubépines en zijn prachtige omgeving met de Baai van Somme een gebied wat je niet mag missen.

Flower Campings

Flower Campings is een netwerk van kleinschalige, groene familiecampings in Frankrijk. Flower camping Les Aubépines past perfect in dit concept. Hoewel het eerste deel van de camping wat hokkerig en krap aanvoelt, zul je dit aan de achterkant bij het paardenweiland weer volledig vergeten zijn, want dit gedeelte wekt enkel het gevoel van vrijheid op. De camping beschikt over een prima buitenbad en een heerlijk nieuw binnenbad met daarnaast een overdekte waterspeeltuin voor de kleintjes.

flower-camping-aubepines

Flower Campings biedt een zeer breed accommodatie-aanbod, van de standaard staanplaats tot boomhutten, yurts, tipi’s en zelfs luxueuze lodges. Rust, ruimte en natuur staan hoog in het vaandel bij Flower Campings en laat dat nou ook onze grootste vakantieprioriteiten zijn. Ik heb in ieder geval alweer een aantal campings voor de volgende zomervakantie aan mijn ‘wishlist’ toegevoegd.

Zie voor meer informatie en boekingen nl.flowercampings.com.

Previous ArticleNext Article

1 Comment