1 op de 5 vrouwen heeft HMB! Ben jij er één?

hevig bloedverlies campagne

HMB? Wat is dat, dacht ik toen ik erover las. Maar hoe verder ik las, hoe meer ik mezelf herkende. ‘Veel bloedverlies, verlies van grotere stolsels, meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen…’ Nou ja, dat dus! HMB betekent hevig menstrueel bloedverlies. En maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. Dat betekent dat er in Nederland zo’n 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar ermee rondlopen. En ik ben daar één van. 

Tja, en dan? Wat moeten we met die informatie? Nou ja, dat is dus eigenlijk een beetje het probleem. We moffelen het weg omdat we denken dat we de enige zijn, het misschien gênant vinden, want over menstruatieproblemen praat je niet of omdat we het simpelweg niet serieus nemen, want het hoort er nu eenmaal bij. Maar het is Bloedserieus! HMB is namelijk een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan.

hevig bloedverlies

Wat is HMB

HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze. Ook myomen en poliepen (vleesbomen) kunnen hevige menstruaties geven. HMB is geen levensbedreigende aandoening en de exacte oorzaak kan niet altijd worden vastgesteld, maar aan hevige menstruaties kunnen ook andere aandoeningen ten grondslag liggen. Denk aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het daarom wel degelijk belangrijk om medisch onderzoek te laten doen.

Symptomen van HMB zijn:

  • Korte cyclus (minder dan 21 dagen)
  • Langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen)
  • Hevige menstruatiepijn
  • Veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer per menstruatie)
  • Verlies van grotere stolsels

Denk jij nou ook dat je één van die 500.000 vrouwen bent, blijf er dan niet mee rondlopen, maar bel ook gewoon even de huisarts. HMB kan namelijk een enorme impact op de kwaliteit van je leven hebben. Lichamelijk door bijvoorbeeld bloedarmoede of hevige menstruatiepijn. Maar ook psychisch door onzekerheid, wanneer je je tampons en maandverband om de 1-2 uur moet verwisselen. Laat staan wat voor impact het heeft op je sociale leven… Maar wanneer je menstruatie je agenda gaat bepalen, wordt het hoog tijd om er iets aan te gaan doen en je huisarts kan je hierbij helpen.

Kortom, zonde om ermee rond te blijven lopen. Op de website hevigbloedverlies.nl vind je veel informatie over oorzaken en behandelopties van HMB.

Previous ArticleNext Article