Wat te doen als je wordt ‘betrapt’…

seks kind uitleggen

Het moment dat een kind zijn ouders ziet vrijen, gaat vaak gepaard met verwarrende gevoelens, gedachten en reacties. En dan heb ik het niet alleen over de gevoelens, gedachten en reacties van het kind, maar ook die van de ouders. Net als je in het heetst van de strijd bent belandt, gaat de deur open. Je kleintje staat in de deuropening, met een verwarde blik op zijn gezicht. Betrapt! Wat doe je op zo’n moment? Geef je een snauw en schreeuw je dat hij heel snel weg moet gaan? Of verstop je jezelf onder de dekens? Wat nu? Nou dat is eigenlijk heel simpel. In plaats van te flippen of te schamen, is dit een goede gelegenheid om je kind iets bij te brengen over liefde en lichamelijke intimiteit. 

Hoe je dit gesprek gaat aankaarten, is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van de reactie (en leeftijd) van je kind. Staart hij jullie vragend aan? Kijkt hij verschrikt om zich heen alsof hij zojuist zelf ergens op betrapt is? Of zeggen zijn ogen duidelijk dat hij weet wat jullie aan het doen zijn? Ik bedoel, hij is misschien dan je kind, maar hij is niet gek. Hoe ga je nou om met deze ongemakkelijke situatie, oftewel ‘betrapt’ worden door je kind.

Stap 1. Denk eerst even na (en trek iets aan)

Je eerste reactie is in zo’n situatie misschien niet altijd de beste. Als er zo een abrupt einde komt aan iets waar je vol passie mee bezig was, kun je wel eens fel uit de hoek komen. Dus voordat je begint uit te leggen waarom vrijen normaal, fijn, natuurlijk en weet ik het allemaal is, neem eerst even een momentje om bij zinnen te komen. Je kind heeft echt niet zoveel gezien en als hij nog heel jong is, heeft hij ook geen idee wat er nou aan de hand is. Bij jonge kinderen kun je de uitleg dan ook heel simpel houden. Een wat ouder kind, (basisschool leeftijd) weet echt wel het één en ander van wat er onder de dekens afspeelt. Maar natuurlijk niet alles. Probeer er daarom eerst achter te komen hoe ver hij is en van daaruit kun je inspelen op een gesprekje.

Stap 2. Het gesprek

Of je nou een makkelijke prater bent of niet. Voor het kind, maar ook voor de ouders is zo’n gesprek vaak toch ietwat ongemakkelijk. Een heel jong kind kan zelfs een beetje schrikken wanneer hij zijn ouders ziet vrijen. Misschien ziet hij het wel echt als worstelen of stoeien. In dit geval is het het beste om het gesprek heel luchtig te houden. Treed niet te veel in detail en ga vooral geen klinische verklaringen te geven. In deze fase gaat het gesprek vooral om liefhebben, verliefd zijn en elkaar willen knuffelen of aanraken. Afhankelijk van de leeftijd en de belangstelling van je kind, kan dit gesprek worden uitgebreid met feiten over voortplanting. En ben je nog een stapje verder, dan zal het gesprek meer over seks en intimiteit kunnen gaan.

Stap 3. Grenzen!

Dat je kind jou en je partner heeft zien vrijen, kun je niet meer ongedaan maken. Maar je kunt het nu wel voorkomen door duidelijke regels op te stellen om de privacy in huis te waarborgen. Leer je kind bijvoorbeeld eerst even te kloppen voor ze binnenkomen. Maar wat nog belangrijker is bij het onderwerp seks en intimiteit; leer je kinderen hoe belangrijk het is om de privacy en grenzen van mensen te respecteren. En dat niet alleen, vooral ook dat je je eigen grenzen aan mag geven.

Als je als ouder onwetend en beschaamd gedraagt, zal je kind alleen maar denken dat seks een schande is. Hoe ongemakkelijk de situatie ook is, seks is iets natuurlijks. Seks hoort erbij.

Previous ArticleNext Article