12 dingen om los te laten (zodat je een gelukkigere moeder wordt)

moeder gelukkig

Wanneer je de bladen openslaat of de zoveelste blog aanklikt, lees je tal van tips en adviezen over hoe je een betere moeder kunt zijn. Hoe je alle ballen in de lucht kunt houden en hoe je je kind het beste kunt stimuleren in zijn ontwikkeling. Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met de wens om een betere moeder te zijn. Jezelf en je kind willen uitdagen en verbeteren is zeker belangrijk. Maar als we ons alleen maar richten op beter worden, missen we een cruciaal onderdeel. Namelijk, hoe word je een gelukkigere moeder? Want zou genieten van het moederschap niet de basis van ‘een betere moeder worden’ moeten zijn? 

Als moeder van drie, heb ik momenten gehad dat ik graag een gelukkigere moeder was. Maar door teveel ballen, door slaapgebrek en door de chaos van het leven, lukte dat niet altijd. De jaren vliegen voorbij en voor ik er erg in had, was ik al 10 jaar verder. Al die jaren doorbuffelen, tot ik me iets realiseerde. Wat wilde ik mijn kinderen nou eigenlijk meegeven? Vast houden aan alles, om maar beter te worden? Of los laten waar nodig, om nu gelukkiger te zijn?

Hier 12 dingen die je los kunt laten. Sta jezelf toe om een gelukkigere moeder te zijn voor je kind én voor jezelf!

1. Laat los hoe het ‘zou moeten zijn’

Onze eigen opvoeding, onze omgeving, de maatschappij, het geeft ons allemaal een beeld van het ouderschap, hoe het zou moeten zijn. Door het beeld van hoe het zou moeten zijn los te laten, sta je jezelf toe om je eigen prioriteiten aan het ouderschap te hangen. Wat vind jij belangrijk, in plaats van wat vinden je ouders belangrijk. En waar hecht jij waarde aan, in plaats van waar hecht je omgeving en de maatschappij waarde aan.

2. Laat het ‘verplicht voelen’ los

Hoe lost een andere moeder een probleem op? Welke moeder doet het meest in de klas van het kind? Jezelf vergelijke met andere moeders is echt een verspilling van tijd. Doe wat je voelt en waartoe je in staat bent om te doen. Laat het ‘verplicht voelen omdat een ander het doet’ los en verplicht ook niemand om jouw manier na te streven. Iedereen is op zijn eigen manier gelukkig.

3. Laat af en toe wat grenzen los

Natuurlijk, kinderen hebben grenzen nodig. En als kinderen continu over je grenzen gaan, word je niet echt gelukkiger. Maar zo nu en dan kan het geen kwaad om die grenzen onder de loep te nemen. Vraag jezelf af waarom je die grenzen hebt gesteld. Zijn die grenzen nog nodig? Of wordt het tijd om grenzen te verleggen? Zie jezelf als adviseur, als begeleider en niet als dictator van je kind.

4. Stop met schreeuwen

Schreeuwen doe je uit wanhoop, uit onmacht. Het is heel begrijpelijk, maar wat levert het je op? Sowieso levert het je geen gelukkiger gevoel op. Stoppen met schreeuwen doe je niet zomaar, je moet eerst op zoek gaan naar de triggers dat je gaat schreeuwen.

5. Laat het doen om perfect te zijn los

Perfecte moeders bestaan niet, je kunt alleen maar doen alsof. En van doen alsof, is nog nooit iemand gelukkiger geworden. Omarm je onvolmaaktheden, wees jezelf en lach om jezelf. Ouderschap zonder humor is als wiskunde zonder cijfers.

6. Laat je zorgen los

Zorgen maken hoort nu eenmaal bij het ouderschap. Want wanneer je onvoorwaardelijk van iemand houdt, heb je nu eenmaal zo nu en dan wat zorgen. Zorgeloos zul je dus nooit meer zijn, maar een beetje zorgen maken, maakt je niet per direct ongelukkiger. Dwangmatig zorgen maken wel. Sterker nog, je hebt kans dat het op je kind doorslaat waardoor je kind leert om in angst te leven.

7. Laat het ‘zo hoort het’ los

Zo hoort het, dus zo moet het. Maar het feit is, ieder kind is uniek. En ieder uniek kind doet het op z’n eigen ritme en eigen tempo. Zo hoort het, past niet wanneer je in de ieder kind is uniek theorie gelooft. Bepaalde standaardregels in de normen en waarden kun je opvolgen, maar ook dat gaat bij ieder kind in zijn eigen tempo. Een verlegen kind ‘dank je wel’ laten zeggen bij de slager? Het komt vanzelf wanneer je de ‘zo hoort het verwachting’ los laat.

8. Laat je irritaties over het avondeten los

Gebruik deze zes magische woorden voor het avond eten en jij en je kind zullen een stuk gelukkiger zijn.

9. Stop met het regelen van activiteiten

Wanneer je het gevoel hebt dat je kinderen zich nooit zelfstandig kunnen vermaken, stop dan met het regelen van activiteiten. Ze kunnen prima zelf dingen bedenken om te gaan doen. En zo niet, dan is vervelen heel gezond. Verveling stelt een kind de gelegenheid om verantwoordelijkheid te nemen voor de invulling zijn eigen tijd. Uiteindelijk wordt iedereen daar gelukkiger van.

10. Stop met jezelf op te offeren

Als moeder geef je graag liefde, tijd en aandacht. Daar is ook helemaal niks mis mee! Maar wanneer het ten koste gaat van je eigen basisbehoefte, gaat er wel iets mis. Als je je eigen basisbehoefte negeert, leer je je kind dat zelfzorg niet belangrijk is. Kortom, daar wordt weer niemand gelukkiger van.

11. Laat je schuldgevoel los

De keerzijde van zelfzorg is schuldgevoel. Het is heel lastig om dit van elkaar los te koppelen. Schuldgevoel kan nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer je jezelf teveel verliest. Toch is het onnodig om jezelf schuldig te voelen, wanneer je jezelf op één zet. Dit soort schuldgevoel kun je dus gerust loslaten.

12. Klaag wat minder tegen je kinderen

Er is niks mis met een potje klagen, ik ben zelfs pro klagen. Klagen mag! Maar doe dat tegen je man, je vriendinnen of op social media. Daar waar je herkenning vindt. Want van het klagen tegen je kinderen, wordt je geen gelukkigere moeder. Klagen heeft een negatieve toon waar je kinderen geen boodschap aan hebben. Zij zullen je klaagzang namelijk niet herkennen. Een positieve toon én een positieve instelling naar je kinderen toe, werkt altijd!

Adem in, adem uit. Probeer los te laten, zodat er ruimte is om een beetje geluk toe te laten.


happy mama

Afbeelding: Shutterstock / fizkes

Previous ArticleNext Article