Minder doen meer bereiken! Kan dat als moeder?

minder-doen-meer-bereiken-moeder

Als moeder minder doen en toch meer bereiken. Ja, je leest het goed. Gooi de supermom-cape maar over de stoel en pak een kop thee (of eigenlijk een grote mok koffie), want ik laat je de kunst van het minder doen ontdekken. En geloof me, het is bijna net zo bevrijdend als wanneer je na een lange dag je beha uittrekt!

Hier alvast 12 dingen om los te laten (zodat je een gelukkigere moeder wordt).

MOE(der)

Laat ik beginnen met het universele gevoel onder moeders, namelijk ‘MOE(der)’. Dit is een speciaal soort vermoeidheid waar zelfs 10 koppen koffie geen partij voor zijn. Het is als een badge van eer die we liever niet dragen. Maar hey, wie zei dat moederschap makkelijk was? (Waarschijnlijk een man die nog nooit een nacht heeft doorgehaald met een huilende baby.)

De bevrijding van minder doen

Het idee van minder doen kan klinken als muziek in de oren, maar ook als een onhaalbare droom. Want wie gaat het dan doen? Maar toch, lieve moeder, het is mogelijk! Het begint allemaal met het loslaten van de Ik moet alles doen’ mentaliteit. En die Pinterest-perfecte verjaardagsfeestjes en zelfgemaakte organische maaltijden elke avond dan? Nou niet dus! Gaat niet gebeuren. En dat is oké. De kunst is om juist te genieten van de chaos en de imperfectie die het moederschap met zich meebrengt.

Balans en rust

Door minder te doen, geef je je kinderen een waardevolle les mee, namelijk de kunst van balans en rust. Want zeg nou zelf, wat klinkt beter? Een vakantie vol gepland met educatieve uitjes, knutselmiddagen en schermloze spelletjes toernooien óf een luie ochtend in pyjama met filmpjes en pannenkoeken (uit een pakje uiteraard, we doen hier aan minder doen, weet je nog?). Het is de perfecte manier om te laten zien dat het leven niet altijd volgepropt moet worden om de dag door te komen. Dat betekent niet dat je nooit een educatief uitje kan plannen of je kinderen nooit kunnen knutselen, maar het gaat om balans! Door de agenda niet helemaal vol te plannen, creëren je ruimte voor wat echt telt. Tijd met je kinderen en zelfs het revolutionaire idee, meer tijd voor jezelf!

minder-doen-meer-bereiken

Minder doen is goed voor je gezondheid

Wist je dat minder doen eigenlijk goed is voor je gezondheid? Echt waar, het is wetenschappelijk bewezen door de universiteit van Ik-Zeg-Maar-Wat. Maar even serieus, door minder op je to-do lijst te zetten, houd je meer tijd over voor zelfzorg. Dus ja, die 20 minuten in bad zijn niet alleen toegestaan, ze zijn voorgeschreven door Dr. Minder Doen.

Neem de tijd om te genieten van de kleine dingen. De beste herinneringen worden niet gemaakt tijdens het haasten van de ene activiteit naar de andere, maar in die rustige momenten tussendoor.

Minder doen meer bereiken, pro-tips:

  • Reflecteer op je pre-moeder leven en probeer wat van die hobby’s weer op te pakken. (Lezen, schilderen, slapen… oh, wacht.)
  • Maak een lijst van wat wel en niet werkt voor je gezin. En ja, de mening van je peuter over het avondeten telt ook.
  • Plan regelmatig rust en ontspanning in. En met regelmatig bedoel ik, zet het op de kalender alsof het een VIP-evenement is (want dat is het ook).

Lees de column: ‘Kind naar het KDV, ik heerlijk een dagje vrij!’

  • Stel grenzen en houd je eraan. Het is oké om nee te zegen tegen de zoveelste speelafspraak als dat betekent dat jullie als gezin een rustige dagje thuis kunnen hebben.

En onthoud, in de wereld van moederschap, waar de druk om de perfecte moeder te zijn overal op de loer ligt, is het kiezen voor ‘minder doen’ eigenlijk een radicale daad van zelfzorg.

Dus daar heb je het, lieve moeder, een eerste handleiding voor hoe je door minder te doen, meer kunt bereiken. Lach om de chaos, vier de imperfecties en herinner jezelf eraan dat in de wereld van het moederschap, ‘goed genoeg’ meer dan oke is.

En wie weet? Misschien ontdek je dat door die eindeloze to-do lijst te versnipperen, je niet alleen meer tijd overhoudt voor wat echt belangrijk is, maar dat je ook een gelukkiger, meer vervulde versie van jezelf wordt. En dat is het mooiste geschenk dat we onszelf en onze kinderen kunnen geven.


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article